Føreren som kjørte trikken som sporet av og krasjet inn i en butikk i Storgata i Oslo tirsdag, er siktet for brudd på vegtrafikkloven, opplyser politiet.
– Trikkeføreren er siktet for brudd på vegtrafikkloven paragraf 3 som stiller strenge krav til sjåførens aktsomhet i trafikken, skriver politiet i en pressemelding.
Det er foreløpig kun gjennomført et kort innledende avhør av trikkeføreren.
– Jeg har ikke fått snakket med ham ennå. Han er fremdeles på sykehus. Men han har vært i sjokk og tar det veldig tungt, sier siktedes forsvarer, Halldis Winje, til VG.
Fire personer ble skadet, deriblant føreren, da trikken kjørte inn i en Eplehuset-butikk i Storgata tirsdag formiddag. Alle kom fra ulykken med lettere skader.
Politiet presiserer at de fremdeles er helt i startfasen av etterforskningen, og at det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken.
– Vi jobber ut fra flere hypoteser, blant annet teknisk svikt, menneskelig svikt, om det er noen helsemessige årsaker eller ytre omstendigheter som har ført til ulykken, skriver politiet.
Sporveien, som kjører trikkene og eier skinnene, skriver i en pressemelding at de foreløpig ikke har informasjon som tilsier at feil med de nye trikkene eller infrastrukturen har forårsaket ulykken.
Politiet opplyser at det gjenstår flere etterforskningsskritt, blant annet avhør, gjennomgang av videomateriale og tekniske undersøkelser. De har så langt gjennomført flere vitneavhør og sikret spor som overvåkingsmateriale og ferdsskriver.
Så langt er det ikke mistanke om at trikkeføreren kjørte i ruspåvirket tilstand.
Aftenposten og VG har, basert på overvåkingsvideo av avsporingen, beregnet at trikken trolig har hatt høy fart i svingen der den sporet av. Ifølge Aftenposten traff trikken butikken i minst 35 kilometer i timen, mens VG skriver at den kan ha kjørt mellom 25 og 40 kilometer i timen.
Opplysningene er ikke bekreftet av Sporveien eller myndighetene.
Sporveien opplyser at de samarbeider med myndighetene i etterforskningsarbeidet.
– Av den grunn kan vi ikke kommentere ubekreftede opplysninger eller gå ut med informasjon som er formelt omfattet av etterforskningsprosessen, skriver Sporveien.
Østfoldbanens østre linje er stengt mellom Mysen og Rakkestad på grunn av en feil på sporet.
Det skriver Bane Nor på sine nettsider i 21.30-tiden fredag. De varsler en oppdatering først klokken 7 lørdag morgen.
– Vi beklager ulempene dette skaper, skriver Bane Nor.
Statsminister Jonas Gahr Støre skal lørdag besøke hangarskipet USS Harry S. Truman, som ankom indre Oslofjord fredag.
Det kommer fram på Statsministerens kalender.
Statsministerens kontor opplyser til NTB at Støre vil besøke hangarskipet i 11-tiden lørdag.
USS Harry S. Truman er med sine 333 meter ett av verdens største hangarskip.
Støre besøkte også søsterskipet USS Gerald R. Ford da det var i Oslofjorden i mai i fjor.
Personopplysninger om alle 19.000 ansatte i Helse nord lå usikret på nettet i en uke. Et uvisst antall pasienters informasjon har også ligget usikret.
Avviket skjedde en uke i februar og ble først oppdaget av Riksrevisjonen, skriver NRK.
NRK ble kjent med saken gjennom en avviksmelding som Finnmarkssykehuset hadde sendt til Datatilsynet. Ifølge avviksmeldingen var så mange personer berørt at det ikke kunne telles.
Finnmarkssykehuset krevde at informasjonen om avviket ikke ble gjort offentlig som følge av at trusselaktører kunne utnytte sårbarheten. Personer som var rammet av avviket, ble derfor heller ikke orientert om at informasjonen var usikret.
Tillitsvalgt Christel Eriksen ved Finnmarkssykehuset er urolig over at ansatte og pasienter ikke ble informert om avviket og sier at tilliten til Helse nord er svekket.
Ifølge Helse nord ble avviket lukket før det fikk noen konsekvenser. Ingen uvedkommende skal ha misbrukt tilgangen, ifølge eierdirektør i Helse nord RHF, Hilde Rolandsen.
Tilhengere av Bolivias ekspresident Evo Morales har stormet en militærforlegning og tatt et 20-tall soldater som gisler.
Hendelsen skjedde fredag nær byen Cochabamba, og den bolivianske hæren sier i en uttalelse at væpnede grupper tok seg inn i leiren og bortførte militærpersonell. De tok også med seg våpen og ammunisjon.
Morales var president i Bolivia fra 2006 til 2019. Dagens president Luis Arce var finansminister under deler av Morales' presidentperiode. Men selv om de er medlemmer av samme parti, er de to den siste tiden kommet på kant med hverandre.
Sist helg beskyldte regjeringen Morales for å destabilisere landet etter at hans tilhengere i to uker har sperret veier og hindret mat- og drivstofforsyningen.
I sommer anklaget Morales president Arce for å ha iscenesatt et militærkupp i et forsøk på å skaffe seg sympati og økt oppslutning fra landets befolkning.
USA kunngjør en ny militær hjelpepakke til Ukraina verdt 425 millioner dollar eller nærmere 4,7 milliarder kroner.
Kunngjøringen av den nye pakken kommer dagen etter at amerikanerne opplyste at flere tusen nordkoreanske soldater var klare til å bli satt inn i krigen på russisk side.
I tillegg til raketter, luftvern og artillerigranater, skal USA denne gangen blant annet bidra med pansrede kjøretøy, lettere våpen og ammunisjon, medisinsk utstyr og reservedeler, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.
– Dette skal gi Ukraina ytterligere kapasitet til å dekke deres mest akutte behov, sier departementet i en pressemelding.
Det er den 69. hjelpepakken forsvarsdepartementet har bidratt med siden august 2021.
Japan og EU har inngått en avtale om felles militærøvelser, utveksling av informasjon innen forsvarsindustrien og sikkerhet i verdensrommet.
– Vi bor i en svært farlig verden, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell da avtalen ble offentliggjort i Tokyo fredag.
Han sa at det er den første avtalen EU har inngått av denne typen med ett av stillehavslandene i Asia.
– Gitt situasjonen i begge våre regioner, stadfester dette politiske rammeverket vår evne til å takle nye trusler sammen, sa Borrell.
Han nevnte ikke Kina, men Japan har tidligere omtalt naboen som deres største sikkerhetstrussel. Kina bygger for tiden opp sin militære kapasitet i regionen.
Etter samtalene med utenriksminister Takeshi Iwaya i Tokyo, skal Borrell reise til Sør-Korea der det for tiden er økt bekymring for Nord-Korea.
Regjeringen vil at Norge slutter seg til den nye internasjonale havmiljøavtalen om bevaring og bærekraftig bruk av internasjonale havområder.
Utkastet til ny lov for å gjennomføre avtalen i norsk rett skal nå ut på høring fram til 6. januar 2025.
– Verdens land er enige om et globalt mål om å bevare 30 prosent av naturen innen 2030. Den nye internasjonale miljøavtalen vil bidra til at verden når dette målet. Avtalen vil blant annet sikre at det gjennomføres konsekvensutredninger før aktiviteter i internasjonale havområder, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) i en pressemelding.
Internasjonale havområder, områdene utenfor nasjonal jurisdiksjon, utgjør to tredjedeler av verdenshavene.
Avtalen blir et viktig bidrag for å styrke havforvaltningen i disse områdene, heter det i pressemeldingen.
Etter drøyt fire år fjerner Sverige skatten på plastposer. Samtidig reduseres avgiften på snus tilsvarende rundt en femmer per snusboks.
Snusskatten kuttes med rundt 20 prosent fra og med fredag, samtidig som skatten på sigaretter øker med 9 prosent. Ifølge regjeringen skal dette gjenspeile de helseskadelige effektene av de to tobakksproduktene, der røyk anses for å være betydelig mer skadelig.
For flere av de vanligste snusmerkene tilsvarer skattekuttet rundt 5,50 kroner per boks, ifølge forhandleren Snusbolaget. For porsjonssnus er kuttet på 2–3 kroner per boks, men det er ikke gitt at produsentene kutter prisene sine like mye.
– Det blir spennende for forbrukerne å se hva som faktisk skjer. Noen senker prisene fullt ut, og noen senker dem en del. Andre setter prisene opp, sier Snusbolagets kommunikasjonssjef Markus Lindblad.
En annen avgiftsendring som skjer fredag, er at plastposeskatten som ble innført våren 2020, forsvinner. Avgiften på tre kroner per pose hadde umiddelbar effekt på posesalget, som sank markant allerede i 2020. Det året kjøpte gjennomsnittssvensken 55 plastposer, mot 74 poser året før. Nå er Medel-Svenssons poseforbruk nede i 17 per år, langt under EU-målet om 40 poser.
Spørsmålet er om plastposebruken øker igjen når avgiften forsvinner. Butikkjedene tror på en viss oppgang, men sier mange kunder allerede har vent seg til å bruke handlenett til å bære dagligvarene hjem.
Tallet på døde har steget til 14 etter at deler av et utendørs tak kollapset på jernbanestasjonen i den serbiske byen Novi Sad.
I tillegg behandles to personer på sykehus for kritiske skader, opplyser innenriksminister Ivica Dacic.
Det 35 meter lange betongtaket raste sammen ved 12-tiden fredag.
– Dette er en svært komplisert redningsoperasjon, som fortsatt vil pågå i mange timer. Rundt 80 redningsarbeidere fra flere byer deltar i arbeidet, opplyser Dacic.
Utover kvelden brukte redningsmannskapene to store gravemaskiner til å få ut to kvinner som lå fanget under det sammenraste taket. Tilstanden deres ble beskrevet som kritisk.
Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, men vil bli etterforsket, sier statsminister Milos Vucevic. Det massive betongtaket ble bygget i 1964.
Trafikken er i gang igjen på Bergensbanen, opplyser Bane Nor. Det må fortsatt regnes med forsinkelser og innstillinger.
– Vi beklager ulempene dette har skapt, heter det i trafikkmeldingen fra Bane Nor.
Bergensbanen har vært stengt mellom Finse og Bergen siden natt til torsdag som følge av uværet Jakob.
Det var ventet store nedbørsmengder som kunne føre til ras rundt omkring på Vestlandet.