To personer fraktet til sykehus etter helikopterulykke i Nordland
To personer er fløyet til sykehus etter en helikopterulykke i Hattfjelldal kommune i Nordland. Kommunen har satt krisestab etter hendelsen.
Politiet opplyser at det trolig har vært to personer i helikopteret.
Operasjonsleder Kjetil Kaalaas forteller til TV 2 at det skal ha vært ytterligere fire personer på bakken i nærheten av ulykken.
Politiets operasjonssentral opplyser til NTB at ulykken har skjedd ved Austre Tiplingen i nærheten av Børgefjell. Et redningshelikopter er på vei til stedet.
TV 2 skriver også at det skal være snakk om et svensk helikopter som arbeidet i grenseområdet.
– Per nå så har vi fått bekreftet at helikopteret har fått en hard landing på norsk side, som gjorde at nødpeilesenderen på helikopteret løste seg ut, sier redningsleder Thor Torkildsen i HRS Nord-Norge til kanalen.
De to involverte er fløyet til sykehus i Mo i Rana, opplyser redningsinspektør Rune Danielsen i HRS Nord-Norge til NTB. Danielsen sier at årsaken til ulykken foreløpig er uavklart.
– Begge er våkne og bevisste og har moderate skader, sier Jan Eskil Severinsen ved Hovedredningssentralen til TV 2.
Hattfjelldal ligger omtrent 75 kilometer sørøst for Mosjøen. Kommunen har satt krisestab etter hendelsen.
Avis: USAs forsvarsminister skal ha delt fortrolig info med familien
USAs forsvarsminister delte fortrolig informasjon om et angrep i Jemen i en Signal-chat der kona og broren var med, opplyser kilder til New York Times.
Dette skjedde i forkant av angrepet 15. mars, opplyser fire personer med kjennskap til saken til avisa.
Det var i tilknytning til dette angrepet at The Atlantics sjefredaktør Jeffrey Goldberg ved en feil ble lagt til i en gruppe på den krypterte meldingstjenesten Signal. Sikkerhetsrådgiver Mike Waltz skal være mannen som gjorde blemmen. I samtaletråden delte USAs øverste sikkerhetsledere sine planer om angrep mot Jemen.
De fire kildene opplyser denne gangen at forsvarsminister Hegseth delte detaljert informasjon om det kommende angrepet i en privat Signal-gruppechat som omfattet blant andre hans kone, bror og personlige advokat, ifølge fire personer med kjennskap til saken.
Flere av kildene opplyser også til avisa at dette omfattet flyplaner for angrepet mot houthiene i Jemen. Det dreier seg ifølge avisa om de samme angrepsplanene som Hegseth delte med The Atlantic-redaktøren.
Pentagons øverste talsperson, Sean Parnell, har ikke besvart New York Times' forespørsler om kommentar til saken.
Israel vedgår svikt etter helsearbeiderdrap – Røde Halvmåne sier rapporten er full av løgner
En israelsk etterforskning av drapene på 15 helsearbeidere vedgår «profesjonelle feil», men avviser ansvar på flere punkter. Røde Halvmåne sier rapporten er full av løgner.
En visekommandør har fått sparken, mens en annen får reprimande, opplyser det israelske militæret (IDF).
Det ble gjort flere profesjonelle feil, og hendelsen ble ikke rapportert på tilstrekkelig vis. Noen ordrer ble heller ikke fulgt, ifølge IDF.
Men etterforskningen har ikke funnet noen holdepunkter for at noen av helsearbeiderne ble henrettet eller at det ble gjort noen forsøk på å skjule noe av det som skjedde. IDF vedgår at israelske soldater fjernet lik, men sier det var rimelig gitt omstendighetene. De vedgår også at avgjørelsen om å ødelegge kjøretøyer var feil.
– Rapporten er full av løgner. Den er ugyldig og uakseptabel, siden den rettferdiggjør drapene og flytter ansvaret til personfeil i feltkommandoen når sannheten er en ganske annen, sier talsperson Nebal Farsakh for Røde Halvmåne søndag kveld.
Funnet en uke senere
IDF sier at de israelske styrkene ikke åpnet ild vilkårlig, som de er blitt anklaget for, men svarte med ild mot «reelle trusler».
Ingen av helsearbeiderne var bevæpnet, og det ble heller ikke funnet våpen i noen av bilene.
De 15 palestinske ambulanse- og redningsarbeiderne ble skutt og drept 23. mars i Tel al-Sultan-området i den sørlige byen Rafah. De tilhørte Røde Halvmåne, sivilforsvaret og FN. De ble funnet begravet en uke senere av utsendte fra FN og palestinsk Røde Halvmåne.
Likene sammen med vrakene av kjøretøyene ble lagt i en sandhaug og kjørt over med en bulldoser av israelske styrker.
IDF hevdet først at helsearbeiderne ankom stedet uten nødlysene på da soldatene åpnet ild mot dem, men har siden gått tilbake på påstanden etter at videoer viste at det ikke stemte. De har også hevdet at soldatene skjøt fra en viss avstand og avvist rapporter om at noen av helsearbeiderne ble bundet på hendene før de ble skutt på kloss hold.
Tre episoder
Den israelske etterforskningen har gått gjennom tre separate skyteepisoder 23. mars. I de to første episodene ble det åpnet ild som følge av en «operasjonell misforståelse», ifølge IDF.
I den tredje hendelsen ble ordrer ikke fulgt i en kampsituasjon, ifølge IDF.
Israel hevder at seks av de drepte var Hamas-medlemmer og uttrykker anger for skadene som ble påført sivile. Sky News har tidligere skrevet at det ikke finnes noen beviser for at noen av de drepte var Hamas-krigere.
FN har sagt at drap på ambulansearbeiderne kan være en krigsforbrytelse.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 38,5 øre per kWh mandag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 38,5 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 42,5 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 4,9 øre høyere enn søndag og 29,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,94 kroner per kWh og snittprisen var 1,79 kroner.
Maksprisen mandag på 42,5 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 1,6 øre høyere enn søndag og 36,02 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 75,5 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 27,5 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 1,6 øre per kWh mandag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,6 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 1,7 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 0,01 øre lavere enn søndag og 57,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 13,3 øre per kWh og snittprisen var 13,1 øre.
Maksprisen mandag på 1,7 øre per kWh er mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 0,01 øre høyere enn søndag og 70,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 19,6 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,5 øre per kWh mellom klokken 20 og 21 og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 10,3 øre per kWh mandag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 10,3 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 17,2 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 4,4 øre høyere enn søndag og 59,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 67,5 øre per kWh og snittprisen var 41,9 øre.
Maksprisen mandag på 17,2 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 2,05 øre høyere enn søndag og 72,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 43,9 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 5,5 øre per kWh mellom klokken 17 og 18.
Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 65,9 øre per kWh mandag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 65,9 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 78,4 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 5,3 øre høyere enn søndag og 0,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,94 kroner per kWh og snittprisen var 1,79 kroner.
Maksprisen mandag på 78,4 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 20 og 21. Den er 6,6 øre høyere enn søndag og 0,04 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 1,2 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 78,4 øre, dekkes 3,1 øre.
Minsteprisen blir på 37,1 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.
Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 57,8 øre per kWh mandag
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 57,8 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 74,8 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 12,4 øre høyere enn søndag og 8,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,94 kroner per kWh og snittprisen var 1,79 kroner.
Maksprisen mandag på 74,8 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 12,7 øre høyere enn søndag og 3,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,15 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 35,3 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.
Makspris på 78,4 øre per kWh for strøm mandag
Mandag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 20 og 21 vil strømprisen der ligge på 78,4 øre per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 74,8 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 17,2 øre, i Nord-Norge blir den 1,7 øre, og i Vest-Norge blir den 42,5 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,2 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 20 og 21 i Nord-Norge, da på 1,5 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 35,3 øre, Sørvest-Norge 37,1 øre, Midt-Norge 5,5 øre og Vest-Norge 27,5 øre.
Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 71,8 øre per kWh og 1,5 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 89,7 øre per kWh og 39,8 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Amerikanske og russiske romfarere tilbake på jorden
To russiske og en amerikansk romfarer har landet trygt i Kasakhstan etter å ha vært på den internasjonale romstasjonen siden september, opplyser Roskosmos.
De russiske kosmonautene Aleksej Ovtsjinin og Ivan Wagner og den amerikanske Nasa-astronauten Donald Pettit landet med et Sojuz MS-26-fartøy i Kasakhstan søndag.
Det opplyser det russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos.
– Romkapselens utfasing fra banen og nedstigningen til jorden forløp normalt, står det i uttalelsen.
De tre ble sendt til den internasjonale romstasjonen (ISS) 11. september i fjor fra den russisk-styrte oppskytningsbasen Bajkonur i Kasakhstan. Ferden tok om lag tre timer.
Vestfoldbanen stengt mellom Holmestrand og Skoppum
Påskeaften er Vestfoldbanen stengt mellom Holmestrand og Skoppum på grunn av feil på en sporveksel.
– Foreløpig vet vi ikke hvor lang tid det vil ta. Vi beklager ulempene dette skaper, skriver Bane Nor i en trafikkmelding.