For første gang på to år importerte EU-landene i andre kvartal i år mer gass fra Russland enn fra USA, viser en studie fra tenketanken Bruegel.
Sammenlignet med kvartalet før falt likevel importen fra Russland noe, men importen fra USA falt mer, viser studien.
EU kjøper fortsatt mest gass fra Norge. Russland lå på topp fram til fullskalainvasjonen av Ukraina i februar 2022, da mange EU-land kuttet ut eller kjøpte mye mindre russisk gass.
Studien viser ikke hvilke land i EU som har trappet opp importen. Offisiell tysk statistikk viser at EUs største medlemsland ikke lenger kjøper gass fra Russland.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte tirsdag Kinas statsminister Li Qiang i Folkets store hall i Beijing.
– Jeg vet at du har vært i Kina mange ganger før. Jeg vil si du er en god, gammel venn av det kinesiske folket. Med vår felles innsats har forholdet mellom Norge og Kina hatt en stødig utvikling, sa Li etter å ha tatt imot Støre i en seremoni preget av mye pomp og prakt i Folkets store hall, like ved Den himmelske freds plass i Beijing.
Støre er på et tre dager langt besøk i Kina og fikk på dag to en offisiell velkomstseremoni med avspilling av nasjonalsangen og inspeksjon av nasjonalgarden.
Støre framhevet at han har vært i Kina i mange forskjellige roller opp gjennom årene, og at han er imponert over utviklingen landet har hatt.
– I min levetid er det sannsynligvis ikke noe annet land eller folkegruppe som har gått gjennom en så bemerkelsesverdig vekst og framgang, sa Støre.
I forbindelse møtet signerte de to også en rekke avtaler om klimasamarbeid.
Kina-besøket markerer 70 år med diplomatiske relasjoner og startet mandag. Da hadde Støre blant annet et møte med president Xi Jinping. Tirsdag møtte han også Kinas handelsminister Wang Wentao og diskuterte blant annet maritimt samarbeid.
Dette er blant de ventede hendelsene i dag, tirsdag 10. september.
Demokratenes og Republikanernes presidentkandidater, Kamala Harris og Donald Trump, møtes til debatt tirsdag lokal tid, altså natt til onsdag norsk tid. Dette blir de amerikanske kandidatenes første TV-overførte debatt, og skal ledes av journalistene David Muir og Linsey Davis.
Det er knyttet stor spenning til TV-sendingen. Trump har i forkant kommet med en rekke personangrep og flere rasistiske og sexistiske utfall mot Harris i sosiale medier. Mange lurer på om Harris, som til nå har vært stille om disse uttalelsene, vil konfrontere Trump. Debatten vil bli viktig for usikre velgere som skal bestemme seg.
Kronprins Håkon og Kronprinsesse Mette Marit skal besøke kommunene Selbu, Malvik, Midtre Gauldal og Trondheim på sin fylkestur som går fra tirsdag til torsdag. Tirsdag skal de til Selbu, og der blir det taler og gaver ved Selbu ungdomsskole.
Kronprinsparet skal også få underholdning med skolekoret på rundt 220 elever fra Bell skole og Selbu kulturskole. På programmet står også et besøk på en strikkeutstilling, der verdens største to selbuvotter står utstilt.
Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at over 700.000 mennesker i verden tar sitt eget liv hvert år. Det er flere som mister livet til selvmord enn til drap og krig til sammen på verdensbasis.
Over 80 markeringer er planlagt over hele Norge i forbindelse med dagen, i samarbeid med organisasjonen Leve. På Universitetsplassen i Oslo blir det tent lys til minne om de som har mistet livet til selvmord her i landet, og for de etterlatte. I 2023 ble det registrert 693 selvmord i Norge.
For tre år siden ble en student utestengt fra Høgskolen i Innlandet (HINN) etter å ha gjenbrukt to avsnitt fra en tidligere eksamen hun hadde strøket på. Hun tapte i tingretten, men ble frikjent i lagmannsretten. Nå skal saken opp i Høyesterett etter den ble anket av Kunnskapsdepartementet. Partene er enige om hva som har skjedd, men uenige om det utgjør fusk.
En 24 år gammel mann er tiltalt for å ha drept en kvinne med sverd 17. april 2023. Ifølge tiltalen ble den 45 år gamle kvinnen drept av flere sverdhogg mot hodet. Ifølge advokat Jasmin Gheshlaghi, som er mannens forsvarer, har han erkjent de faktiske forhold, men ikke tatt stilling til spørsmål om straffskyld.
Påtalemyndighetens syn er at tiltalte er tilregnelig, og kan bli straffet. Det er satt av en uke til rettssaken i Trøndelag tingrett.
Etter flere utsettelser er det klart for et nytt oppskytningsforsøk for den private ekspedisjonen Polaris Dawn i regi av Elon Musks romfartsselskap SpaceX.
Ekspedisjonen har blant annet som mål å gjennomføre den første private romferden. Oppskytingen har allerede blitt utsatt flere ganger på grunn av været. Planlagt tidspunkt for oppskytingen er klokken 13.33 norsk tid. Blant de fire som deltar i ekspedisjonen, er milliardæren Jared Isaacman. Han har finansiert turen. Selv har Isaacman avslått å kommentere hva det har kostet, men det er anslått at kostnaden er over 100 millioner dollar.
Antall døde etter tyfonen Yagis herjinger i Vietnam er oppe i 63. 40 personer er savnet, opplyser myndighetene.
I tillegg er rundt 750 mennesker skadet i forbindelse med oversvømmelser og jordskred, skriver tjenestemenn i Vietnams landbruksdepartement i en offisiell rapport.
En fylkesvei i Trysil er stengt etter jordskred. Ingen personer skal være tatt av skredet.
Ifølge Statens vegvesen er skredet omkring 50 meter bredt. Jordmassene som gikk over veien førte til at fylkesveien ble stengt umiddelbart.
Jordskredet har gått i området mellom Grinda og Mellomgård på fylkesvei 2156.
– Entreprenøren vår er på vei ut nå for å få oversikt, sier trafikkoperatør Øyvind Eik ved Vegtrafikksentralen til Østlendingen.
Når veien åpner igjen er uklart.
Et barn ble drept i et ukrainske droneangrep mot Moskva-regionen, ifølge guvernøren. En boligblokk skal ha begynt å brenne.
Ytterligere en sivilist ble såret i angrepet, sier guvernør Andrej Vorobyn på Telegram.
På samme plattform opplyser Moskva-ordfører Sergej Sobjanin at det begynte å brenne i ellevte og tolvte etasje i en boligblokk i Ramenskoje i hovedstadsregionen i forbindelse med angrepet.
Russiske myndigheter sier minst sju ukrainske droner på vei mot Moskva ble skutt ned. Dronene ble ødelagt i distriktene Ljubertsij og Ramenskoje og over byen Podolsk, sier Sobjanin. Alle stedene ligger i Moskva-regionen. Podolsk er snaut fire mil sør for Kreml.
De russiske Telegram-kanalene Shot og Baza, som har nære forbindelser til Russlands sikkerhetstjenester, sier flytrafikken ble stanset ved flyplassene Vnukovo og Domodedovo mens droneangrepet pågikk.
Det meldes også om nedskyting av 59 droner over regionen Brjansk nær grensen til Ukraina. Også i Lipetsk-regionen, flere hundre kilometer sør for Moskva, ble flere droner skutt ned, ifølge guvernør Igor Artamonov. Det er ikke meldt om personskader eller materielle skader i disse regionene.
Reuters sier de ikke har kunnet bekrefte meldingene fra russiske myndigheter. Ukraina har foreløpig ikke kommentert saken.
Colombia, som er vertskap for årets FN-toppmøte om biologisk mangfold, var det farligste landet i verden for miljøaktivister i fjor, da 79 aktivister ble drept.
Tallet kommer fra årsrapporten til den britiske menneskeretts- og miljøgruppen Global Witness. Aldri før har de registrert så mange drap på aktivister i ett land i løpet av et år. Mandag la gruppen fram sin årsrapport.
– Det er et skremmende tall, sier seniorrådgiver Laura Furones i Global Witness. Hun legger til at tallene i rapporten trolig er ufullstendige.
På verdensbasis ble 196 aktivister som kjemper for miljøet og landrettigheter drept i fjor, ifølge Global Witness. Latin-Amerika leder an i den dystre statistikken og sto for 85 prosent av drapene.
Tallene fra Colombia står i skarp kontrast til løftene fra president Gustavo Petros regjering om å få slutt på 60 år med konflikt og jobbe for miljørettsferdig for landets lokalsamfunn. Fredsprosessen med flere væpnede grupper har gått i stå – men mandag varslet regjeringen nye samtaler med en utbrytergruppe fra den tidligere Farc-geriljaen.
Og selv om avskogingen i fjor var på det laveste nivået på 23 år, varsler myndighetene en økning i år.
Også i 2022 var Colombia det farligste landet i verden for miljøforkjempere. Da ble 60 aktivister drept, ifølge Global Witness.
– Dette er veldig pinlige tall for landet vårt, sier koordinator Astrid Torres i menneskerettsgruppen Somos Defensores (Vi er forsvarere). Hun understreker at problem ikke bare er regjeringens ansvar, men at ansvaret også hviler på andre offentlige institusjoner som påtalemyndigheten og lokale myndigheter.
En talsperson for Colombias regjering sier de jobber med å formulere et svar.
Fylkesvei 5625 mellom Aurland og Skjerdal er stengt på grunn av steinras. Omfanget er fortsatt usikkert.
– Det er flere boliger som påvirkes av raset, sier trafikkoperatør Eirik Elnes i Vegtrafikksentralen til NTB.
– Det er mørkt, og omfanget er fortsatt usikkert, opplyser han videre.
Elnes forteller at de har tilkalt entreprenør som kommer tirsdag når det blir lyst igjen. Det er ifølge Elnes ikke sjelden at det er steinras langs fylkesvei 5625, Skjerdalsvegen.
Det pågår en redningsaksjon på Trolltunga mandag kveld. Flere personer har tilkalt hjelp.
– Det er flere personer som er våte og kalde. De ønsker hjelp, opplyser operasjonsleder Tore-André Brakstad.
– Fjellvaktene gjør en stor innsats for å bistå dem. Det er nå 15 personer i en nødbu, opplyser han videre.
Regjeringen vil videreføre ordningen med fastprisavtaler for strøm også neste år, ifølge næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Fredag varslet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at en avklaring om hvorvidt ordningen vil bli videreført først ville bli klart i statsbudsjettet i oktober. Mandag ettermiddag bekreftet imidlertid næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) til NRK at ordningen blir videreført til neste år.
Ordningen innebærer at kraftselskapene betaler grunnrenteskatt basert på kontraktsprisen, og ikke spotpris, slikt det normalt er.
– Vi er veldig fornøyd med nyheten fra regjeringen. Den har vært lydhør for innspill, og dette betyr at vi kan si ja til dem som vil inngå denne typen avtaler fra neste år, sier kommunikasjonssjef Atle Simonsen i kraftkonsernet Lyse til Dagens Næringsliv.
Mandagens uvær rammer Ringsaker kommune hardt. En bekk har gått over sine bredder og tatt et nytt løp. Politiet overvåker situasjonen med drone.
– Politiet mottar noen meldinger om stengte veier, oversvømmelser og vannskader i Innlandet. Det er Ringsaker kommune som har flest hendelser, opplyser operasjonsleder Haagen Løvseth i Innlandet politidistrikt like før klokka 1.
Vassdraget Båhusbekken, som kommer nordfra ned mot Brumunddal har høy vannføring. I tillegg er det en del oversvømte i områder nedover i sentrum.
– Politiet overvåker situasjonen blant annet med drone og bistår ved behov, opplyser Løvseth videre.
Ifølge Ringsaker-ordfører Kai Ove Berg er det satt krisestab i kommunen, og brannvesenet bistår mange innbyggere som har fått vann i kjellerne sine. Kommunens avdeling for teknisk drift har også mannskap ute.
– Det er et stort område som er rammet, og mange er berørt. Mitt inntrykk så langt er at folk stort sett tar dette med fatning. Det er klart at det kan oppleves dramatisk når vannet trenger inn i kjellere, sier Berg til NTB.
– Vi bistår med evakuering der det er nødvendig, legger han til.
Flere kommunale og fylkesveier er stengt. I 22-tiden er deler av Strandsagvegen på vei inn til Brumunddal sentrum stengt på grunn av store vannmengder.
– Jeg har bodd her i over 50 år og har aldri opplevd lignende. Bekken har blitt en frådende elv, sa Vidar Allergodt til Hamar Arbeiderblad mandag kveld.
Folk i nabolaget har fått vann inn i kjellerne sine, og gatene Kjerringhaugen, Strandsagvegen, Holenvegen og Ånnerudvegen er alle oversvømt.
Vannet står nesten opp til taket, sier Anita Stalsberg som bor i en kjellerleilighet i området. Hun tror hun kommer til å miste alle eiendelene sine og sier hun ikke kan gjøre annet enn å se på at bekken som nå er blitt en elv, renner inn i leiligheten.
Også Pål Sveadalen er rammet av de store vannmengdene.
– Alt kommer ned hit og havner på gårdsplassen og i kjelleren min, blant annet. Det er omtrent 40 centimeter med vann i kjelleren min nå, sier han til avisen.