Sp sier nei til ny arealavgift: – Det blir dyrere å bygge bolig
Senterpartiet beskylder regjeringen for å ville innføre en «sentraliseringsavgift», og sier nei til forslaget om avgift på bygging på ubebygde arealer.
– Det blir dyrere å bygge bolig, for eksempel for det unge paret som drømmer om å bygge seg en bolig på en tomt i for eksempel i Valdres. Da skal staten ha en egen avgift på det, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.
Nå setter Senterpartiet foten ned. De vil ikke akseptere forslaget fra regjeringen i Klimameldingen om å innføre en avgift på bygging på areal som ikke allerede er bygget ut.
Vedum kommer med flere eksempler på folk som kan bli rammet:
– Hvis du har lyst til å bygge deg en hytte. Eller hvis du er en gründer som skal ha et næringsareal.
Han viser til at vi allerede har plan- og bygningsloven som regulerer hvor man kan bygge ut.
– Man trenger ingen egen statlig avgift for det, sier han.
– Distriktsfiendtlig
Forslaget fra regjeringen går ut på at man skal «utrede en avgift på klimagassutslipp fra irreversible arealbruksendringer».
– Aps tiltak kan høres tilforlatelig ut, men enhver utbygging er irreversibel, så dette vil ramme hus-, hytte- og næringsbygging, sier kommunalpolitisk talsperson Heidi Greni i Senterpartiet.
Hun mener Arbeiderpartiet legger opp til en avgiftspolitikk for sentralisering.
– I store deler av distriktene må man ta noen bergknauser eller andre ubrukte områder for å utvikle lokalsamfunnene våre. En slik sentraliseringsavgift er distriktsfiendtlig, sier hun.
– Helt galt
Greni viser til at det i mange sentrale strøk allerede er bygget ut store areal, noe som gir fleksibilitet for boligbygging og næringsutvikling.
– Hvorfor skal det være dyrere å bygge ny industri eller en ny bolig i en del av landet som er lite bygd ut, spør hun.
Hun sier at Senterpartiet selvsagt vil ta vare på naturen og bruke arealene fornuftig.
– Men folk som ønsker å bosette seg utenfor Oslo, ønsker gjerne en hage og muligheten til å sette opp en garasje eller et uthus. Å legge en ny statlig avgift på det mener jeg er helt galt.
Klimaministeren: – Blir ikke priset
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) kjenner seg ikke igjen i kritikken.
– Hovedpoenget her er jo at nedbygging av natur kan føre til klimagassutslipp. Dette er klimagassutslipp som ikke er priset på noen som helst måte i dag, i motsetning til utslipp i industrien, i transportsektoren og andre utslipp. Der er det en pris på utslippene for å motivere til at vi skal redusere dem, sier han til NTB. Klimaministeren understreker at avgiften både skal gjelde i byene og i distriktene.
– Alle tonn CO2 er like viktige og har samme verdi. Men sånn som vi setter prisene på utslipp i dag, så er det altså sånn at nedbygging av natur, det blir ikke priset i det hele tatt, sier han.
– Poenget er jo ikke at du ikke skal kunne bygge et hus eller hytte i framtiden, men å gi en motivasjon til å velge de rette arealene og de rette løsningene når du gjør det. I dag er det ingen sånn motivasjon i det hele tatt.
Del av nye klimamål
Han avviser at en avgift vil kunne ramme skjevt i distriktene.
– I distriktene har det også mye å si hvilke områder du bygger på. Om du bygger på myr eller på andre områder, det har stor påvirkning på miljøet vårt. Så også i distriktene bør man jo ha god motivasjon for å velge de rette områdene, sier Bjelland Eriksen.
Han opplyser at regjeringen vil utrede saken så fort som mulig.
Regjeringens klimamelding ble lagt fram torsdag og staker ut kursen for klimapolitikken fram til 2035.
I tillegg til forslaget om å utrede arealavgift, inneholder den blant annet et nytt mål om å kutte klimagassutslippene med minst 70–75 prosent. Regjeringen slår også fast at de vil kjøpe utslippskvoter i utlandet for å nå målene.
Meldingen skal nå til behandling i Stortinget.
Musk skal trappe ned Trump-jobbingen i mai
Teknologimilliardær Elon Musk sier han skal trappe ned jobbingen med offentlige utgiftskutt for Donald Trump i mai for å konsentrere seg om å lede Tesla.
Musk sier han skal bruke betydelig mindre tid i effektiviseringsetaten Doge fra neste måned.
Kunngjøringen fra Trump kommer samtidig som Tesla meldte om betydelig lavere overskudd i førte kvartal. Elbilprodusenten endte med et overskudd på 409 millioner dollar – snaut 4,3 milliarder kroner – i årets tre første måneder, sammenlignet med 1,39 milliarder dollar i samme periode i fjor.
Syrisk eksoffiser anklaget for krigsforbrytelser
Syriske myndigheter sier de har pågrepet en tidligere offiser som tjenestegjorde under Assad-regimet. Mannen er anklaget for krigsforbrytelser.
Sikkerhetsstyrker i kystprovinsen Latakia pågrep «den kriminelle brigaderen Sultan al-Tinawi», opplyser innenriksdepartementet. De sier han hadde en nøkkelrolle i luftforsvarets etterretning, som var en av de mest lojale sikkerhetstjenestene under Syrias tidligere president Bashar al-Assad.
I uttalelsen anklages Tinawi for å ha vært delaktig i «å begå krigsforbrytelser mot sivile, inkludert en massakre» på landsbygda utenfor hovedstaden Damaskus i 2016. Videre heter det at han hadde ansvar for «koordinering mellom den libanesiske Hizbollah-militsen og flere sekteriske grupper i Syria».
Tinawi er overlatt til påtalemyndigheten for videre etterforskning, opplyser departementet.
En ikke navngitt kilde i sikkerhetsapparatet sier Tinawi tjenestegjorde under Jamil Hassan, som ledet luftforsvarets etterretningstjeneste. Hassan er i Frankrike dømt i sitt fravær for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. USA har anklaget ham for krigsforbrytelser, inkludert bombing som kostet tusenvis av sivile syrere livet.
President Assad ble styrtet i en rask offensiv i desember i fjor og flyktet til Russland.
Storfusjon i shipping – Golden Ocean og Cmb.tech vil gå sammen
Rederiet Golden Ocean – blant annet notert på Oslo Børs – er enig med belgiske Cmb.tech om en sammenslåing. Det nye selskapet vil ha en flåte på rundt 250 skip.
Golden Ocean, som også er notert på Nasdaq-børsen i New York, meldte om enigheten i en børsmelding seint tirsdag kveld.
Ifølge Dagens Næringsliv vil selskapet fortsette som Cmb.tech. Handelen foregår som en aksjebytteavtale. Den foreslåtte fusjonen er blitt enstemmig godkjent av styrene i begge selskapene.
Ifølge børsmeldingen skal Golden Ocean etter fusjonen tas av børs både i New York og Oslo, mens Cmb.tech skal forbli på børs i New York og Brussel. Selskapet vil også søke om en såkalt sekundærnotering på Oslo Børs etterpå.
Nyheten om fusjonen kommer snaut to måneder etter at John Fredriksen solgte hele sin aksjebeholdning i Golden Ocean til nettopp Cmb.tech, skriver Dagens Næringsliv. Det gjør at det belgiske selskapet før fusjonen sitter på noe under halvparten av aksjene i Golden Ocean.
Etter fusjonen kommer aksjonærene i Cmb.tech til å eie rundt 70 prosent av selskapet, mens dagens Golden Ocean-aksjonærer vil sitte med om lag 30 prosent, ifølge børsmeldingen.
– Denne transaksjonen vil gjøre det mulig for oss å tilby en enda bredere tjeneste til våre kunder, et bredt spekter av muligheter for våre ansatte, og sist, men ikke minst, skape langsiktig merverdi for våre aksjonærer, sier Peder Simonsen, administrerende direktør i Golden Ocean.
USA skal fase ut flere syntetiske fargestoffer til mat
USAs mat- og medisintilsyn har planer om å fjerne petroleumsbaserte syntetiske fargestoffer til mat fra matvarene som selges i landet.
Prosessen med å trekke tilbake godkjenningen av to syntetiske fargestoffer til mat innen de neste månedene, er i gang, sier leder av tilsynet FDA, Marty Makary, tirsdag.
Deretter skal FDA jobbe med matvareindustrien for å eliminere ytterligere seks fargestoffer innen slutten av neste år, fortsetter Makary.
Årsaken er ifølge Makary studier som har vist en sammenheng mellom fargestoffer og helsetilstander som ADHD, fedme og diabetes. Han mener også at å eliminere fargestoffene kommer til å hjelpe barns helse.
FDA tillater foreløpig 36 fargetilsetningsstoffer til mat, inkludert åtte syntetiske. I januar kunngjorde de at en farge kjent som Red 3, brukt i godteri, kaker og noen medisiner, skal forbys i mat innen 2027 da den forårsaket kreft hos forsøksdyr.
Trump sier USA og Israel er enige om alt
Det er fullstendig enighet mellom USA og Israel når det kommer til alle mulige spørsmål, ifølge president Donald Trump.
I en telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, der de to lederne også diskuterte Iran, understreket Trump at han står fast ved Israels side, ifølge Det hvite hus' talsperson Karoline Leavitt.
I samtalen fortalte Trump den israelske lederen om framgangen i atomsamtalene med Iran, og han understreket viktigheten av at Iran aldri får atomvåpen, sier Leavitt.
Trump skrev selv på Truth Social at han hadde diskutert en rekke temaer med Netanyahu, deriblant handel og Iran.
– Samtalen gikk veldig bra – vi er på samme side i alle spørsmål, skrev den amerikanske presidenten.
EU vurderer tiltak for å hindre nye russiske gasskontrakter, ifølge Reuters
EU-kommisjonen vurderer å lovfeste et forbud mot at europeiske bedrifter signerer nye kontrakter med Russland om fossilt brensel, melder Reuters.
Nyhetsbyrået siterer en høytstående tjenesteperson i EU, som uttaler seg på betingelse om anonymitet.
Ettersom noen medlemsland har sagt de vil blokkere EU-sanksjoner mot russisk gass, vurderer kommisjonen andre måter for å framskynde slutten på Europas avhengighet av russisk energi.
Ifølge Reuters skal alternativene for å få til dette presenteres 6. mai. EU-kommisjonen vurderer blant annet handelstiltak, som å forby europeiske selskaper å inngå nye kontrakter med russerne om drivstoff.
EU-kommisjonen jobber også med juridiske alternativer for å tillate EU-selskaper å bryte eksisterende gasskontrakter med Russland uten å bli straffet, ifølge tjenestepersonen.
Tiltakene vil være rettet mot europeiske selskapers innkjøp av russisk flytende naturgass (LNG).
Selv om gassleveransene fra russiske rørledninger sank drastisk etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, økte EU importen av russisk LNG i fjor.
I fjor fikk EU fremdeles 19 prosent av sine forsyninger av gass og LNG fra russerne.
Kongressmedlem i USA hevder å stå bak Equinors havvindstans
Trump-administrasjonen har trukket ut støpselet på Equinors havvindprosjekt utenfor New York. Kongressmedlem Chris Smith hevder å ha spilt en nøkkelrolle i stansingen.
Republikaneren fra New Jersey sendte nylig et brev til innenriksminister Doug Burgum hvor han uttrykte bekymring for prosjektets sikkerhet og miljøpåvirkning, ifølge Dagens Næringsliv.
I brevet peker Smith på det han mener er en rekke risikomomenter med utbyggingen, som at turbinene kan forstyrre viktige radarsystemer og at skip kan kollidere med dem. Han er også bekymret for forurensning hvis turbiner faller som følge av uvær eller ulykker.
Smith har i lengre tid kjempet mot havvind utenfor kysten til sin egen delstat, som er nabostat med New York, der Equinor satser stort på havvindprosjekt Empire Wind 1.
Stansen kan potensielt føre til store økonomiske konsekvenser for Equinor, som sier de vurderer rettslige skritt mot Trump-administrasjonen.
Empire Wind 1, som ventes å være ferdig i 2027, vil ha en kapasitet på 810 MW. Havvindparken skal ligge rundt 25 til 50 kilometer sørøst for Long Island, og prosjektet skal forsyne 500.000 hjem med strøm i New York.
President Donald Trump har vært en tydelig motstander av havvind, og allerede på innsettelsesdagen 20. januar signerte han en ordre om frys i nye tillatelser.
To fartøy tatt i arrest i Iran
Irans revolusjonsgarde har tatt to fartøy som er registrert i Tanzania, i arrest i Persiabukta, melder det iranske nyhetsbyrået Fars.
Fartøyene skal ha fraktet 1,5 millioner liter diesel, som iranske myndigheter mener ble smuglet.
USAs finansminister i lukket møte: Handelskrigen med Kina er ikke bærekraftig
USAs finansminister har i et lukket møte med investorer sagt at tollkrigen med Kina ikke er bærekraftig og at han venter at det roer seg, ifølge Bloomberg.
Handelsminister Scott Bessent la til at det ikke er startet forhandlinger, men at en avtale med Kina er mulig, ifølge folk som var til stede da han deltok på et arrangement i regi av JPMorgan & Chase i Washington. Det melder Bloomberg.
Arrangementet var ikke åpent for offentligheten eller mediene. Bloomberg har ikke fått tak i en kommentar fra USAs finansdepartement.
Etter kommentarene fra Bessent, har børsene i USA steget og hentet seg inn etter nedgangen mandag.
USAs president Donald Trump har økt tollen på mange varer fra Kina til 145 prosent. Kina har svart med å innføre 125 prosent toll på amerikanske varer.
Kina ber Sør-Korea om å slutte å eksportere viktige mineraler til USA
Kinesiske myndigheter har bedt sørkoreanske selskaper om å ikke eksportere produkter som inneholder sjeldne kinesiske jordarter, til USA.
Det framgår i et brev fra Kinas handelsdepartement, melder avisen Korea Economic Daily, med henvisning til kilder i regjeringen og aktuelle selskaper.
Brevet er sendt til koreanske selskaper som lager krafttransformatorer, batterier, skjermer, elektriske kjøretøy, samt utstyr til luftfart og medisinsk utstyr. Alle disse produktene lages ved hjelp av de viktige jordmineralene.
Selskapene trues med sanksjoner om de bryter eksportrestriksjonen, som innebærer eksport til amerikansk forsvarsindustri, melder avisen.
Sør-Koreas næringsdepartement har foreløpig ikke kommentert saken.
Tiltaket er en del av Kinas svar på tollregimet som USAs president Donald Trump lanserte 2. april.