Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 1,25 kroner per kWh fredag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,25 kroner per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 2,75 kroner.
Fredagens snittpris per kWh er 2,83 kroner lavere enn torsdag og 15,2 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen fredag på 2,75 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 7,78 kroner lavere enn torsdag og 1,41 kroner høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 3,66 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 2,75 kroner, dekkes 1,82 kroner.
Minsteprisen blir på 53,3 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.
Én død og 15 skadet etter brann i kullgruve i Polen
Én person er død og 15 personer er skadet etter at metangass tok fyr 850 meter under bakken i en kullgruve sør i Polen onsdag.
Personen døde på sykehus som følge av brannskadene vedkommende pådro seg i kullgruva Knurow-Szczyglowice sør i Polen.
Ni av de skadede fikk brannskader som betegnes som alvorlige og ble fraktet til en spesialistavdeling på et sykehus i Siemianowice Slaskie.
Politiet etterforsker gruvebrannen. Metanbrann i polske gruver har også tidligere ført til dødelige ulykker.
Ukraina slår ned på ulovlig våpenhandel
Myndighetene i Ukraina har gjennomført rundt tusen politiaksjoner over hele landet i et forsøk på å stoppe ulovlig salg av våpen og ammunisjon.
Formålet med politiaksjonene er å stenge kanaler for salg og lagring av våpen, samt beslaglegge såkalte «trofévåpen» tatt fra russiske soldater, opplyser ukrainsk politi.
I tillegg beslaglegges ammunisjon og eksplosiver som er del av det ulovlige våpensalget. De som har ledet den ulovlige praksisen, kan risikere opptil sju års fengsel, heter det videre.
Politiet har delt en video som viser tungt bevæpnet politi som forbereder seg på å bryte ned en dør, og at det beslaglegges ammunisjon og kontanter.
Politiaksjonene er det seneste forsøket fra ukrainske myndigheter på å slå ned på ulovlig distribusjon av våpen i landet. I september i fjor sa politiet at de hadde hindret våpensmugling i Kyiv-regionen og beslaglagt ammunisjon til en verdi av rundt 40.000 euro, tilsvarende drøyt 470.000 norske kroner.
Vy med tog og buss mellom Oslo og Bergen
Vy starter opp med ekspressbussrute mellom Oslo og Bergen. De første avgangene går mandag.
Fra mandag 27. januar utvider Vy rutenettet og åpner ekspressbussrute med daglige avganger mellom Oslo-Fagernes-Bergen og Oslo-Fagernes-Beitostølen.
Det settes også opp nattavganger som går innom Oslo lufthavn, Gardermoen.
– Vi benytter den mest stabile fjellovergangen, Europavei 16, for å gi kundene en mest mulig driftssikker løsning, sier transportsjef i Vy buss, Kim-André Støen Eide i en pressemelding.
Første avgang vestover går fra Oslo klokken 9.40, mens første østgående avgang er fra Beitostølen klokken 11. Fra Bergen går første avgang en halv time senere.
Aasland vil unngå sjokkpriser på strøm – skal samarbeide med Danmark
Norge og Danmark er enige om å jobbe sammen for å unngå ekstrempriser på strøm enkelte timer. Det er klart etter et møte mellom de to energiministrene torsdag.
– Vi er enige om at vi skal jobbe sammen for at vi i fremtiden kan unngå ekstreme priser i enkelttimer, sier energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB.
Få timer før Arbeiderpartiet og Senterpartiet i en regjeringskonferanse skal diskutere Norges tilknytning til EUs kraftmarked i regjeringen, sto kraftutveksling også på agendaen i et telefonmøte mellom Aasland og den danske energiministeren Lars Aagaard torsdag morgen.
– Jeg har hatt et godt møte med min danske kollega, der vi først og fremst diskuterte kraftutveksling og problemstillinger knyttet til prissmitte, sier Aasland.
Han forteller at Norge og Danmark også ønsker å samarbeide med Sverige for å se på mulige tiltak som kan avhjelpe situasjonen med ekstrempriser i enkelttimer.
I desember gikk programkomiteen i Arbeiderpartiet inn for å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026. Senterpartiet er også imot å fornye disse kablene.
Saken har vakt reaksjoner i Danmark. Aasland svarer ikke på spørsmål om hvorvidt fornyelsen av kraftkablene var tema i møtet.
Men han sier at havvind og karbonfangst også ble diskutert.
– Vi er enige om å utvikle havvind i fellesskap, blant annet med fokus på å utvikle leverandørindustrien og redusere kostnadene, sier Aasland.
Norge og de andre EFTA-landene har signert frihandelsavtale med Thailand
Så godt som alle varer fra Norge får nå nulltoll inn i Thailand etter at EFTAs medlemsland signerte en frihandelsavtale med det asiatiske landet.
– Thailand er en av de raskest voksende økonomiene i Sørøst-Asia og et viktig marked for norsk næringsliv. Denne avtalen vil gi norske bedrifter betydelig bedre markedsadgang og større forutsigbarhet i handelen med Thailand, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.
83 prosent av handelen mellom Nore og Thailand blir tollfritt fra avtalen trer i kraft, og etter 15 år vil 99,8 prosent av norsk eksport til Thailand være tollfri. Sterk vekst i norsk sjømateksport har gjort at handelen har økt de siste årene og var i 2023 verdt rundt 12 milliarder kroner.
EFTA-landene utenom Norge er Island, Liechtenstein og Sveits. Viktige eksportvarer fra Norge til Thailand inkluderer sjømat, kunstgjødsel, tremasse og jern- og stålprodukter. Fra Thailand importerer Norge i hovedsak jern- og stålprodukter, maskiner og kjøretøy.
Trump truer med å holde tilbake penger til Los Angeles
Donald Trump krever at California endrer vann- og fiskeripolitikk og truer med å stanse statlig støtte til katastroferammede Los Angeles hvis så ikke skjer.
– Jeg synes ikke vi skal gi California noe som helst hvis de ikke lar vannet renne, sier Trump i sitt første intervju etter at han ble innsatt som president.
Intervjuet er med Fox News, og her gjentar han påstander om at det er Californias forsøk på å bevare fiskebestanden nord i delstaten som er årsaken til vannmangelen som brannvesenet i Los Angeles har opplevd i forbindelse med de katastrofale brannene.
Besøker California fredag
Han anklager også Californias guvernør, demokraten Gavin Newsom, for å ha ansvaret for problemene.
Uttalelsene kom i forkant av at Trump fredag besøker Sør-California for å se katastrofehåndteringen på nært hold. Dette er hans første reise etter at han igjen flyttet inn i Det hvite hus. Han skal samme dag besøke North Carolina, som fortsatt sliter etter at delstaten ble rammet av orkanen Helene for over tre måneder siden.
Statlig etat under lupen
I intervjuet tar også Trump til orde for å reformere det føderale krisehåndteringsbyrået (FEMA). Han hevder at etaten «står i veien for alt» og mener at delstatene bør få mer ansvar.
– Jeg vil heller at delstatene håndterer sine egne problemer, sier presidenten.
Trump utdyper ikke hva han mener, men nøyer seg med å si at den statlige etaten kommer til å bli gjenstand for en stor diskusjon innen kort tid.
Krig og inflasjon
I intervjuet hevder Trump også at det verken ville vært høy inflasjon i USA eller krig i Ukraina hvis han hadde vært president de fire siste årene. Heller ikke Hamas-angrepet mot Israel eller USAs tilbaketrekking fra Afghanistan ville skjedd hvis han hadde hatt makten, framholder han.
Trump har hentet inn en rekke Fox News-ansatte til stillinger i sin nye administrasjon, og Fox-intervjuet ble gjort av Trumps mangeårige venn Sean Hannity i Det hvite hus.
Is på kjøreledningen stengte Bybanen i Bergen – beklager til bergenserne
Fra tidlig torsdag morgen stanset is på kjøreledningen bybanens linje 1 i Bergen. Selskapet beklager at de ikke var godt nok forberedt «denne gangen heller».
Trafikken kom i gang igjen klokka 10.39, etter nærmere fem timer med stans, skriver Bergens Tidende.
– Først av alt, beklager Bergen. Dessverre er det nok en gang driftsstans på bybanen grunnet is på kjøreledningen, skriver administrerende direktør Geir Østerfeldt i Bybanen AS i en epost til avisa.
Han opplyser at man var ute og kjørte avising på kjøreledningene i natt, men likevel var altså ikke kjøreledningen isfri da de første vognene skulle ut torsdag morgen. Det er «veldig lokale værforhold» som skaper problemene.
– Vognene kjørte ut fra depot til vanlig tid i morges, men grunnet is på kjøreledningen fikk de fort problemer med strømtilførselen. Dette har medført at flere likerettere, strømtilførsel til bybanen, har blitt slått ut, skriver Østerfeldt.
Rubio skroter klima og «kulturelle» prioriteringer i amerikansk UD
USAs ferske utenriksminister Marco Rubio har sagt utenriksdepartementet skal nedprioritere arbeid med klima og «kulturelle saker» når han er sjef.
I stedet vil president Donald Trump at fokuset skal være «grunnleggende diplomati», ifølge Rubio.
Tilnærmingen markerer en kraftig endring fra diplomatiet under tidligere president Joe Biden og tidligere utenriksminister Antony Blinken, som blant annet utpekte den første amerikanske spesialutsending for LHBT-rettigheter i utlandet noensinne.
– Vi må gå tilbake til det grunnleggende om diplomati og fjerne fokuset på politiske og kulturelle spørsmål som er splittende her hjemme og dypt upopulære i utlandet, sa Rubio i en uttalelse onsdag.
– Dette vil tillate oss å føre en pragmatisk utenrikspolitikk i samarbeid med andre nasjoner for å fremme våre sentrale nasjonale interesser.
Nedprioriterer klima
Klima var også en topprioritet da Biden og Blinken styrte skuta, og det ble blant annet gitt økt støtte til bistand og utvikling av ren energi i land hardest rammet av klimakrisen.
Det dropper Rubio. I stedet skal USA dominere energimarkedet, noe Trump har sagt skal skje gjennom en storsatsing på olje- og gass.
– Vi må utnytte våre styrker og gjøre oss ferdig med klimapolitikk som svekker USA, sa Rubio, selv om han lovet fortsatt støtte til det han omtalte som «fornuftig miljøvern».
Ut mot flyktninger og mangfold
Rubio sa amerikansk UD heller ikke skal «tilrettelegge eller oppmuntre» til massemigrasjon, en tilslørt henvisning til arbeidet med å bosette kvoteflyktninger. Han sa også at mangfold ikke lenger skal være et mål ved nye ansettelser.
Da han ble bekreftet som utenriksminister i Senatet, lovet Rubio å flytte USAs fokus vekk fra å skape en «liberal global orden», og i stedet drive hard politikk for USAs nasjonale interesser, slik han sa rivalen Kina allerede gjør for sine interesser.
Salmonellautbruddet er på retur
230 personer er smittet i Norges største salmonellautbrudd på nesten 40 år. Nå er smittetoppen nådd, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).
Mistanken om at det er økologiske alfalfaspirer som er smittekilde er ytterligere styrket, skriver FHI i en pressemelding.
Man ser også at antallet smittede personer har gått ned etter at spirene er trukket fra markedet.
Økningen av antall smittede er stor siden 6. desember da FHI sist informerte om utbruddet. Dette er ikke uventet da det tar tid fra prøvetaking av dem som har blitt syke, til endelig svar på laboratorieanalysene foreligger.
– De fleste av de smittede ble syke i overgangen november og desember 2024, i tiden rundt tilbaketrekkingen av økologiske alfalfaspirer, sier seksjonsleder Umaer Naseer.
Disse stresser mest i trafikken
7 av 10 bilister blir hissige eller stresset bak rattet. Kvinner, Finnmarkinger og folk i 40-årene topper statistikken.
Hele 74 prosent av de kvinnelige bilistene som er spurt, sier at de lar seg fyre opp i trafikken. For menn er tallet 69 prosent, viser en ny undersøkelse.
– En stresset eller sint sjåfør er en farligere sjåfør enn en som er rolig og samlet. Når du stresser, blir du også mer uoppmerksom, sier fagsjef for motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.
Han sier at det er ekstra mye å passe på om vinteren. I 2024 registrerte forsikringsbransjen 62.853 skader med personbiler i januar måned. Det var en økning på hele 30 prosent fra året før, og totalt kostet skadene 1,5 milliarder kroner.
– Vær- og føreforhold i denne mørke måneden er en del av forklaringen, men det er bilistene som må tilpasse kjøringen etter omgivelsene. Vi vet at stress bare øker faren for ulykker, sier han.
Finnmark er landsdelen med mest kok i topplokket med 93 prosent. Blant aldersgruppene er det dem mellom 40 og 49 år som topper statistikken med 83 prosent. For befolkningen generelt ligger snittet rundt 70 prosent, t forteller Ytre-Hauge.