Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 44,009 øre per kWh søndag
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 44,009 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 45,4 øre.
Søndagens snittpris per kWh er 2,1 øre lavere enn lørdag og 1,34 kroner lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen søndag på 45,4 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 3,3 øre lavere enn lørdag og 2,16 kroner lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 78,6 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 41,7 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.
FHI: Salmonellautbruddet øker i omfang – flere har vært innlagt på sykehus
Det nasjonale salmonellautbruddet i Norge øker i omfang. Totalt er det nå 49 smittede i Norge. 24 av dem har vært innlagt på sykehus.
– Økningen av antall smittede er ikke uventet, og mistanken mot økologiske alfalfaspirer som kilde til utbruddet, er styrket, sier fungerende seksjonsleder Umaer Naseer ved smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI).
FHI opplyste i slutten av november at 23 personer var smittet. Nå er altså ytterligere 26 personer bekreftet smittet.
Flere av dem oppgir å ha spist alfalfaspirer.
De smittede er i alderen 7 til 87 år. Blant fylkene er kun Buskerud er uten smittede.
Det pågår også et salmonellautbrudd i Sverige. Både Norge og Sverige har mottatt frø til produksjon av alfalfaspirer fra samme europeiske distributør.
FHI fortsetter etterforskningen av utbruddet i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og de mikrobiologiske laboratoriene.
Fem produkter fra produsenten Norske Spirer A/S er trukket tilbake fra markedet.
– Det er ikke uventet at vi oppdager flere smittede en stund etter at produktet er trukket fra markedet. Årsaken er at det tar tid fra prøvetaking av de som har blitt syke til endelig svar på laboratorieanalysene foreligger, sier Naseer.
Sannsynligvis kommer det flere smittetilfeller i de kommende ukene. De vanligste symptomene inkluderer diaré, magesmerter, kvalme og feber.
Kurdisk styrke: IS har gjenerobret territorium øst i Syria
Den ytterliggående jihadistgruppa IS har gjenerobret territorium øst i Syria, sier lederen for den USA-støttede kurdiske styrken som kjemper mot gruppa.
– Som følge av de nylige utviklingene er det mer aktivitet fra IS-soldater i den syriske ørkenen, i sør og vest for Deir al-Zor og på landsbygda utenfor Raqqa, sa Mazloum Abdi på en pressekonferanse fredag. Områdene han viste til, ligger øst i Syria.
Opprørere ledet an av gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) innledet i forrige uke en offensiv nordvest i landet. I helga tok de over landets nest største by Aleppo, og denne uka inntok de også Hama, landets fjerde største by.
Ku
Ålesundere får direktefly til London
Det blir ukentlige flyginger fra Ålesund til London med oppstart i april, opplyser flyselskapet Norwegian.
Første rute fra Ålesund til Gatwick skal ta av 11. april og fortsetter deretter to ganger ukentlig, opplyser Norwegian, som nylig lanserte 17 nye ruter.
Det blir også ukentlige ruter fra Oslo til Brussel, Toulouse og Valencia, opplyser Norwegian.
Norge og EU enige om fordeling av fiskekvoter
Norge og EU-kommisjonen er blitt enige om hvordan kvotene i Nordsjøen og Skagerrak skal fordeles til neste år.
I tillegg er naboskapsavtalen med Sverige på plass, ifølge en pressemelding fra regjeringen.
Avtalen betyr at Norge og EU-land er enige om kvotebytte og gjensidig adgang til å fiske i hverandres soner.
Dermed kan norske fiskere drive fiske etter blant annet reker, blåkveite og uer ved Grønland, samt kolmule i EU-sonen.
Partene er også enige om forvaltningen av bestander i Skagerrak.
Togkaos i Storbritannia – rammer togtrafikken ved Londons største flyplass
Nordmenn som skal på førjulstur til London, må belage seg på forsinkelser i togtrafikken. Teknisk feil fører til store forsinkelser, blant annet på tog til og fra Heathrow.
I en uttalelse fra National Rail heter det at kommunikasjonssystemet som brukes mellom lokførere og signalgivere, er nede. Det rammer togtrafikken over hele landet, deriblant togene som går mellom London og byens største flyplass Heathrow.
Danmark kjøper svenske stormpanservogner
Danmark skal kjøpe 115 stormpanservogner av typen CV90 fra Sverige. Prislappen er på nærmere 16 milliarder kroner.
Kjøpet er en av de største enkeltinvesteringene i det danske forsvarets historie, melder dansk TV 2.
Stormpanservognene produseres av BAE Systems Hägglunds og benyttes også av det norske forsvaret. De skal leveres mellom 2027 og 2030.
CV90 er en lett stridsvogn og kan utstyres med 105mm eller 120mm kanon, og de kan også blant annet benyttes som kommandovogn, mobil luftvernvogn og ambulanse.
Avtalen er inngått for at Danmark skal oppfylle Natos krav om å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret.
Nasa utsetter månelanding
Artemis 3, som etter planen skal frakte astronauter til månen for første gang siden 1970-tallet, utsettes ett år av romfartsorganisasjonen Nasa.
Det betyr at det ikke blir noen månelanding med folk om bord i 2026. Nå planlegges det for at det skal skje midtveis i 2027.
Etter den første ubemannede testflygingen til månen med Artemis 1 i 2022 oppdaget Nasa at Orion-kapselen som skal frakte besetningen, hadde fått uventede skader i varmeskjoldet.
Nasa har kommet til bunns i hva som var varmeskjoldets svakheter gjennom tester på jorden, men likevel er oppdraget utsatt.
– Sikkerheten til astronautene våre er alltid først i våre avgjørelser. Det er det vi styrer etter. Vi flyr ikke før vi er klare, sier Nasa-sjef Bill Nelson.
Månelandingen i 2027 vil bli historisk i form av at første kvinne og første fargede person skal gå på månen, noe Nasa allerede har bestemt.
Dommer avviser Boeing-forlik i 737 Max-saken
En føderal dommer har avvist et forlik som ville ha tillatt Boeing å erklære seg skyldig i lovbrudd og betale en bot for å ha villedet amerikanske myndigheter.
Avgjørelsen fra dommer Reed O'Connor i Texas i USA skaper usikkerhet rundt den videre saksgangen. Boeing og justisdepartementet kan nå forsøke å forhandle fram en ny avtale.
To ulykker med Boeing-flyene kostet 346 mennesker livet i 2018 og 2019.
De etterlatte etter dem som omkom i ulykkene, har i årevis kjempet for en offentlig rettssak, straffeforfølgelse av tidligere selskapstopper og strengere økonomiske sanksjoner mot Boeing.
De to Boeing 737 Max-flyene styrtet med mindre enn fem måneders mellomrom, ett av dem utenfor kysten av Indonesia og ett i Etiopia.
Forliket dommeren avviste, ville ha latt Boeing erklære seg skyldig i å ha svindlet myndighetene som godkjente kravene til pilotopplæring for 737 Max for nesten ti år siden.
(©NTB)
Ingen interesse for havvindutbygging i Danmark
Fristen for å melde inn bud til utbygging av havvind på tre områder i Nordsjøen gikk ut klokken 14 torsdag i Danmark. Da hadde ingen meldt sin interesse.
– Det er meget skuffende, sier danskenes klimaminister Lars Aagaard.
Planen for de tre områdene som ble lagt ut på anbud, var at dette skulle bli danmarkshistoriens største utbygging av vindkraft til havs.
Uten bud er framtiden til havvindparkene usikker.
DSA anbefaler konsesjon for atomanlegget i Halden
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anbefaler at Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND) tildeles konsesjon for å eie og drifte atomanlegget i Halden.
- Svært gledelig, sier Pål Mikkelsen, direktør for NND.
Nå skal konsesjonssøknaden behandles av Regjeringen.Den statlige etaten NND har i oppdrag å dekommisjonere de norske historiske atomanleggene som ligger i Halden, Lillestrøm og Aurskog-Høland. I dag innehar Institutt for Energiteknikk (IFE) konsesjon for å drive de norske atomanleggene.