Snøskredfaren øker i store deler av landet
Det blir mer fare for snøskred fra Hallingdal og Hardanger i sør til Finnmark i nord de neste dagene. På Helgeland er faregraden på rødt nivå lørdag.
De fleste steder øker faren fra lørdag, noen steder også fredag, ser man i Varsom.nos skredvarsel.
I mesteparten av Midt- og Nord-Norge øker snøskredfaren fra moderat til betydelig, mens på Helgeland går den til stor.
Vegvesenet advarer våryre MC-førere
Statens vegvesen advarer MC-førere om mye løs grus på asfalten og glatte veier.
− Vi har sett den første alvorlige ulykken på MC allerede, sier seniorrådgiver i Statens vegvesen, Lars-Inge Haslie, som selv er MC-fører.
I en pressemelding advarer han om mye løs grus og strøsand på veiene etter vinteren, i tillegg til stedvis glatte veier.
− Kjør litt saktere enn du har lyst til de første milene. Det er viktig å gi hodet og kroppen mulighet til å venne seg til å kjøre motorsykkel igjen, sier seniorrådgiveren.
Han sier også at MC-førere bør bruke utstyr som gjør at man blir synlig i trafikken.
– Andre trafikanter er ikke vant til å se oss etter en lang vinter, sier Haslie.
Politi og brannvesen tror ikke sabotasje lå bak brannen ved Heathrow
Brannvesenet og politiet i London sier at brannen i transformatorstasjonen som forårsaket stengningen av Heathrow flyplass, trolig ikke skyldtes sabotasje.
– Brannetterforskere fra London brannvesen, med støtte fra en vitenskapelig rådgiver, har samarbeidet tett med London-politiet for å granske årsaken til denne brannen, heter det i en uttalelse fra brannvesenet som gjengis av Sky News.
– Politiet har bekreftet at brannen ikke antas å være mistenkelig. Brannvesenets etterforskning vil nå fokusere på det elektriske utstyret, heter det videre.
London-politiet sier i en uttalelse at heller ikke de anser hendelsen som mistenkelig etter en innledende undersøkelse. De understreker imidlertid at etterforskningen ennå er i en tidlig fase.
Britisk antiterrorpoliti har undersøkt hendelsen, siden den fikk stor innvirkning på flytrafikken.
Bobestyrer tror Northvolt-fabrikk kan drives videre
Etter svenske Northvolts konkurs sier bobestyreren at det jobbes intenst med å se på mulighetene for videre drift av selskapets batterifabrikk.
– Å opprettholde en viss virksomhet vil trolig være avgjørende for å kunne selge hele eller deler av virksomheten. Vi har kommet svært langt i forhandlingene for å kunne sikre fortsatt drift innenfor de rammene konkursen setter, skriver bobestyrer Mikael Kubu i en kommentar.
Fortsatt drift av batterifabrikken i Skellefteå vil imidlertid kreve finansielle tiltak «fra ulike berørte parter», skriver Kubu videre. Han inderstreker at det vil være snakk om en mindre virksomhet enn tidligere.
Informasjon om fortsatt virksomhet vil bli presentert til uken, og Kubu mener forutsetningene for et salg er gode.
Konkursen i Northvolt er den største i Sverige i moderne tid, ifølge nyhetsbyrået TT. Nesten 5000 arbeidsplasser kan forsvinne, de fleste av dem ved batterifabrikken i Skellefteå. Northvolt hadde i januar mange titalls milliarder kroner i gjeld.
50 reinsdyr døde i snøskred i Nordland
50 reinsdyr døde etter å ha blitt tatt av et snøskred ved Balvatnet i Saltdal søndag kveld.
Beredskapsutvalget for reindrift har vært på befaring i skredområdet for å dokumentere og få oversikt over hva som har skjedd, opplyser Statsforvalteren i Nordland.
De døde reinsdyrene er tatt ut av skredområdet og samlet ved slakteriet ved Balvatnet.
Statsforvalteren opplyser at ulykken skjedde i et avsidesliggende område, men at dersom privatpersoner kommer over døde dyr, kan de kontakte Balvatn reinbeitedistrikt
Boeing skal bygge neste generasjon kampfly for USA
Boeing får kontrakten på å bygge USAs neste kampfly, som får betegnelsen F-47. Kritikerne spør om flyet virkelig er nødvendig.
Tildelingen ble kunngjort under en direktesendt videoseanse fra Trumps kontor i Det hvite hus fredag. Trump er USAs 47. president.
– Ingenting i verden kommer i nærheten av dette flyet, og det vil bli kjent som F-47. Generalene valgte betegnelsen, og det er et flott nummer, F-47, sa presidenten.
Prosjektet Next Generation Air Dominance (NGAD) har vært under utvikling i flere år allerede. Både Lockheed Martin og Boeing har offentliggjort illustrasjoner av flyene de jobber med å utvikle.
Trump sier prototyper har blitt testet i lufta de siste fem årene.
Flyet skal etter planen erstatte F-22, som har vært i drift i rundt 20 år. Det nye, mer avanserte flyet skal kunne operere sammen med ubemannede droner.
Lagleder
Ifølge forsvarsdepartementet Pentagon vil det nye flyet være bedre egnet til å unngå radar og er ment å være avgjørende i en mulig konflikt med Kina.
En av tankene er at F-47 skal kunne fungere som en slags «lagleder» for fremtidige droner utviklet for å trenge gjennom luftforsvar.
– Dette sender et veldig tydelig og direkte budskap til våre allierte om at vi ikke blir borte, sier Hegseth. Han sa at prisen på kontrakten ikke kunne avsløres av sikkerhetshensyn.
Wall Street Journal skriver imidlertid at flyet kan bli det dyreste jagerflyet i historien. Ifølge nyhetsbyrået AP anslås den første kontrakten til å være verdt rund 20 milliarder dollar, som tilsvarer drøyt 210 milliarder kroner med dagens kurs.
Kunngjøringen er gode nyheter for Boeing, som hadde et vanskelig fjorår preget av en langvarig arbeidskonflikt og sikkerhetsproblemer med sine passasjerfly.
Rådyrt F-35
Kritikere har stilt spørsmål ved kostnadene og nødvendigheten av programmet, ettersom Pentagon fortsatt sliter med å fullføre produksjonen av sitt nåværende prestisjeprosjekt, F-35.
Flyet forventes å koste amerikanske skattebetalere mer enn 1700 milliarder dollar i løpet av sin levetid. Over 1100 F-35-fly er allerede bygget for USA og flere internasjonale partnere, blant dem Norge.
Pentagon jobber også med et annet stort flyprosjekt, stealth-bombeflyet B-21 Raider. Tanken er å skaffe en flåte på rundt 100 B-21 til en anslått totalkostnad på minst 130 milliarder dollar. De første flyene er nå i testfasen.
Stiller spørsmål
Dan Grazier, som leder programmet for reform av nasjonal sikkerhet ved Stimson Center, er blant dem som spør om enda et avansert, bemannet jagerfly virkelig er den riktige plattformen for fremtiden.
Ifølge ham er 20 milliarder dollar bare startkapital.
– De totale kostnadene vil bli på hundrevis av milliarder dollar, sier Grazier.
I fjor beordret Frank Kendall, som var minister for det amerikanske flyvåpenet i Joe Bidens regjering, en pause i NGAD-programmet. Hensikten var å vurdere om flyet fortsatt var nødvendig, eller om programmet, som ble utformet i 2018, trengte å bli endret for å gjenspeile de siste årenes endringer innen krigføring.
Kampflyvåpen forsinket med to år
Kampflyvåpensystemet F-35 skulle egentlig være fullt operativt i 2025. Nå er det derimot forsinket til 2027.
Kampflyvåpenet F-35 er forsinket med to år, bekrefter Luftforsvaret til Nationen.
Luftforsvaret viser til forsinkelse hos leverandøren. En ny tilsynsrapport konstaterer derimot at personellmangel også har skyld i forsinkelsen.
«Ørland flystasjon får ikke tildelt betydelige midler eller årsverk, og erfarer per i dag en personellflukt hvor de mister støttepersonell, flygere og teknikere», oppsummerer forsvarsombud Roald Linaker situasjonen i sin rapport som ble sendt Forsvarsdepartementet (FD) i februar.
Han peker også på en ventet pensjonsbølge som vil forsterke problematikken.
Kommunikasjonssjef og oberstløytnant Eivind Byre i Luftforsvaret mener teknikermangelen ikke er unik for Luftforsvaret, men gjelder i hele samfunnet.
Byre understreker også at kampflyvåpenet kan være operativt før 2027, selv om det ikke oppnår Luftforsvarets høyeste operative klassifisering.
Tyskland har aksjonert mot oljetanker som antas å være en del av Russlands skyggeflåte
Tyskland har tatt en gammel oljetanker i arrest i Østersjøen. Regjeringen i Berlin mener den er en del av den russiske skyggeflåten, skriver Der Spiegel.
Tankskipet skal ha blitt tatt i arrest av tysk tollvesen i forrige uke utenfor øya Rügen i Østersjøen. Der skal den ha ligget for anker siden januar etter tilsynelatende å ha mistet motorkraften.
Det skal dreie seg om det Panama-registrerte fartøyet Eventin, som hadde last til en verdi av 40 millioner euro om bord.
Nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver at både båten og lasten er beslaglagt, men tollvesenet vil ikke bekrefte dette, kun at skipet ikke får reise videre inntil videre.
Det vurderes nå hvordan råoljen skal kunne pumpes ut, og hva som skal skje med tankskipet, ifølge Der Spiegel.
En talsmann for utenriksdepartementet i Berlin sier i en kommentar at Russland bruker slike skip til å forbigå vestlige sanksjoner og dermed til å finansiere krigen mot Ukraina.
Eventin skulle i utgangspunktet ha seilt fra en russisk havn til Egypt.
FN advarer: Verdens isbreer smelter i rekordfart
Isbreer i Nord-Norge, Sverige og på Svalbard var blant dem som smeltet i rekordfart i 2024. FN advarer om stigende hav og økt flomfare.
Samtidig kan flere hundre millioner mennesker få dårligere tilgang til ferskvann når isbreer forsvinner i Asia og Sør-Amerika.
– Bevaring av isbreer er ikke bare en miljømessig, økonomisk og samfunnsmessig nødvendighet. Det handler om overlevelse, sier Celeste Saulo, leder for Verdens meteorologiorganisasjon (WMO), i en uttalelse fredag.
Internasjonal bredag
FN har erklært 2025 som året for isbrebevaring, og 21. mars markeres fra og med i år som internasjonal bredag. Bevaringsforsøket lanseres samtidig som breer over store deler av verden er i rask tilbakegang.
Hovedårsaken er den globale oppvarmingen. I perioden fra 2022 til 2024 var istapet på verdensbasis det største som noen gang er registrert i en treårsperiode, ifølge WMO.
FN-organisasjonen viser til situasjonen i Skandinavia, på Svalbard og nord i Asia. Her hadde breene i fjor det største massetapet som noen gang er målt.
– Aldri sett lignende tall
Særlig i Nord-Norge og nord i Sverige var issmeltingen kraftig i 2024.
– Vi har aldri sett lignende tall på bresmelting i Nord-Norge. Årets underskudd er mye høyere enn vi tidligere har målt på disse breene, sa forsker Liss Andreassen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en uttalelse i november.
Også i Norrbotten i Sverige gikk smeltingen i rekordtempo.
– Alle isbreene i Sverige krymper og blir mindre. En del kommer ikke til å finnes lenger i nær framtid, sa professor Nina Kirchner ved Tarfala forskningsstation til SVT i fjor høst.
Vil trolig forsvinne
Hvis utviklingen fortsetter, vil mange isbreer i Norge, Sverige, Canada, USA, Sentral-Europa, Kaukasus, New Zealand og tropene ikke overleve dette århundret, advarer WMO.
Siden målinger begynte midt på 1970-tallet, anslår World Glacier Monitoring Service (WGMS) at verdens isbreer har mistet 9000 milliarder tonn is.
– Det tilsvarer en stor isblokk på størrelse med Tyskland og en tykkelse på 25 meter, sier direktør Michael Zemp ved WGMS.
De 9000 milliarder tonnene omfatter ikke tap av is fra innlandsisen på Antarktis og Grønland.
Siden årtusenskiftet har bresmeltingen ført til 18 millimeter høyere havnivå, ifølge WGMS. For hver millimeter anslås det at over 200.000 mennesker blir mer utsatt for årlig flom.
IATA-sjefen kritisk til Heathrow-problemer: – Planleggingsfeil
IATA-sjef Willie Walsh er kritisk til at brann i én enkelt transformatorstasjon kan slå ut hele Heathrow flyplass i London.
– Dagens stengning av Heathrow vil skape ulempe for et enormt antall reisende. Vi takker de som er rammet for deres tålmodighet, mens flyselskapene fokuserer på å få dem til sine destinasjoner så raskt og effektivt som mulig, heter det i en uttalelse fra Walsh.
Samtidig retter han kritikk mot Heathrow, som han mener «nok en gang svikter både reisende og flyselskaper».
– Dette gjør at det må stilles noen viktige spørsmål. For det første, hvordan kan det ha seg at kritisk infrastruktur av nasjonal og global viktighet er helt avhengig av en enslig kraftkilde uten et alternativ. Hvis det stemmer, slik det ser ut til å gjøre, er dette en klar planleggingsfeil fra flyplassen, sier Walsh.
Han sier dette også reiser spørsmål om hvem som bør bære kostnadene av å ta vare på rammede flypassasjerer.
– Vi må finne en mer rettferdig fordeling av kostnadene ved å ta vare på passasjerene enn at det er flyselskapene som tar regningen når infrastrukturen feiler. Med mindre det skjer, har Heathrow få insentiver til å bli bedre, sier Walsh.
IATA er den internasjonale luftfartsorganisasjonen, og representerer 280 flyselskaper.
Flybomben i Elverum destrueres tidlig søndag
Forsvaret har planer om å begynne arbeidet med å destruere flybomben på Terningmoen fra klokka 5 søndag.
Bomben er trolig fra andre verdenskrig og inneholder rundt 125 kilo sprengstoff. Den ble oppdaget under gravearbeid i leiren tirsdag.
Bomben er så ustabil at den ikke kan flyttes fra funnstedet – og arbeidet med å destruere den starter etter planen klokken 5 søndag morgen.
– Innbyggere som bor innenfor en radius på 250 meter, har allerede fått direkte beskjed om at de må evakuere, og at de må være ute av boligene sine innen klokka 18.00 lørdag, opplyser innsatsleder Marianne Hjelm i Innlandet politidistrikt i en pressemelding.
Splinter kan bli spredd utover
Alle som er innenfor sikkerhetsradiusen på 1500 meter på dette tidspunktet, blir bedt om å holde seg innendørs.
– Vi har vært i dialog med Bane Nor, og togtrafikk blir stanset etter klokka 04.00. Ingen bilveier blir stengt, sier Hjelm.
– Destruksjonen av bomben kan føre til at splinter kan bli spredd utover en større radius enn 500 meter, og vi kommer derfor til å be innbyggere om å holde seg innendørs og borte fra vinduer, sa Hjelm i en pressemelding onsdag.
– Innbyggere bør vurdere å sikre gjenstander av verdi, slik som for eksempel biler, sier hun.
Får informasjon når faren er over
Før bomben sprenges blir det bygget barrikader rundt den som skal begrense skadene.
Det er uklart hvor lang tid det tar å destruere bomben, men innbyggerne skal få informasjon når faren er over.
Bomben antas at å stamme fra bombingen av Elverum 11. april 1940.