Schumer sier han vil støtte republikansk budsjettforslag – stadig uklart om det blir godkjent
Demokratenes senatsleder Chuck Schumer sier han ikke er villig til å risikere at statsapparatet stenger ned, og at han derfor vil stemme ja til Republikanernes budsjettforslag.
Schumer sa på gulvet i Senatet at valget mellom Republikanernes forslag og en nedstenging «ikke er et valg i det hele tatt», men at en nedstengning vil være et langt være utfall.
Det er stadig uklart om forslaget vil bli vedtatt. Det har blitt godkjent i Representantenes hus, men i Senatet har Republikanerne 53 seter mot Demokratenes 47, og det trengs 60 ja-stemmer for å få det vedtatt. Schumer sa så sent som onsdag at partiets senatorer ville stemme nei.
Mange demokrater har sagt at de vil stemme nei til forslaget, og de synes ifølge nyhetsbyrået AP å være villige til å risikere en nedstengning ved midnatt fredag. De har rettet hard kritikk mot Trump-administrasjonens omfattende kutt i statsapparatet.
Andre har argumentert for at en nedstengning potensielt kan gjøre at kuttene slår hardere ut. Ifølge Schumer kan støtteprogrammer for krigsveteraner, trygd og domstolene bli rammet.
Sudans hær hevder å ha full kontroll over hovedstaden
En uke etter at regjeringshæren i Sudan gjenerobret presidentpalasset, sier den at den har full kontroll over hovedstaden Khartoum.
– Våre styrker har i dag kraftfullt of med suksess renset de siste lommene av den gjenværende terroristmilitsen i Khartoum, sier hærens talsperson Nabil Abdullah i en uttalelse torsdag.
Han viser til den paramilitære militsen Rapid Support Forces, som har vært i krig med regjeringshæren siden april 2023.
Hegseth sier USA vil styrke militært samarbeid med Filippinene
USA har stor interesse av å utvide det militære samarbeidet med Filippinene, sa forsvarsminister Pete Hegseth på første stopp på sin Asia-tur.
Hegseth er den første høytstående representanten fra Donald Trumps administrasjon som besøker Filippinene siden den amerikanske presidenten kom tilbake til makten. Forsvarsministeren fortalte den filippinske presidenten Ferdinand Marcos jr. at Trump har høye tanker om landet.
– Han er veldig forpliktet til alliansen vår, vennskapet vårt, samarbeidet vårt, sa Hegseth.
– Både han og jeg vil uttrykke at vi står fullt og fast ved den gjensidige forsvarspakten og det økonomiske og militære partnerskapet folkene vår har jobbet iherdig med de siste ukene og månedene, fortsatte han.
I løpet av besøket skal han blant annet besøke amerikanske soldater som er stasjonert i det asiatiske øylandet.
Marcos sa at Hegseths valg av Filippinene som først stopp på reisen sendte et sterkt signal om forpliktelsen til fortsatt samarbeid.
Etter Manila skal Hegseth besøke Tokyo og øya Iwo Jima, der amerikanske soldater kjempet mot japanerne under andre verdenskrig, og der ett av de mest ikoniske bildene fra stillehavskrigen ble tatt da soldater reiste det amerikanske flagget over øya.
Reisen, som har som mål å styrke båndene til land i Stillehavsregionen, kommer mens det fortsatt stormer rundt Hegseth på hjemmebane. Ministeren og flere andre av Trumps sikkerhetstopper er i hardt vær etter at de ved en feiltakelse la til redaktøren for The Atlantic i en gruppechat på Signal, der de delte detaljer om et nær forestående angrep på houthiene i Jemen.
Rekordlavt havisnivå i år
Den samlede mengden havis i verden nådde et historisk bunnivå i år, sier forskere fra Nasa og USAs senter for snø- og isdata (NSIDC).
Midt i februar var det 2,5 millioner kvadratkilometer mindre havis enn gjennomsnittet før 2010. Det tilsvarer omtrent åtte ganger arealet til Fastlands-Norge.
Maksnivået for vinterisen på sjøen i Arktis ble nådd 22. mars og var det laveste som noen gang er målt.
Årets vinter fortsetter dermed den nedadgående trenden forskerne har observert de siste tiårene, ifølge Nasa og NSIDC.
I Antarktis nådde sommerhavisen sitt minimumsnivå 1. mars og tangerte den nest minste isutbredelsen som er målt der.
– Dette lover ikke godt for fremtiden, sier isforsker Linette Boisvert.
Pasient i USA døde etter rabiessmitte fra donororgan
En pasient i Michigan døde av rabies etter å ha fått smitten via et donororgan, opplyser helsedepartementet i den amerikanske delstaten.
Pasienten fikk operert inn donororganet i desember og døde i januar, sier talsperson Lynn Sutfin i departementet. En gransking har konkludert med at pasienten ble smittet av rabies fra organet som ble operert inn. Sutfin sier ikke hvilket organ det er snakk om.
Rabies er en dødelig virussykdom som overføres til mennesker via spytt eller blod fra dyr som bærer smitten. Den vanligste smitteoverføring til mennesker er ved hundebitt.
Etter hvert som sykdommen utvikler seg, går den fra å gi influensalignende symptomer til hallusinasjoner, spasmer og problemer med å svelge. Når symptomene på rabies dukker opp, er sykdommen nesten alltid dødelig.
Ifølge smittevernmyndigheten CDC er det færre enn ti dødsfall årlig som følge av rabies i USA. Smitte fra donororganer skjer betydelig sjeldnere. Det siste tilfellet var i 2013 da en person døde etter å ha blitt smittet ved en nyretransplantasjon.
Putin foreslår FN-administrasjon og nyvalg i Ukraina
Russlands president Vladimir Putin foreslår at Ukraina settes under administrasjon av FN for å åpne for nyvalg og oppnå en avtale, melder statlige medier.
– En slik praksis eksisterer, og i prinsippet kan muligheten diskuteres med USA, Europa og selvfølgelig våre venner og partnere, sa Putin da han besøkte Murmansk mandag.
Russiske myndigheter har gjentatte ganger forsøkt å undergrave legitimiteten til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, og Putin hevder målet med et nyvalg er å få på plass en regjering som kan forhandle om fred.
– Vi vil deretter forhandle om en fredsavtale og signere internasjonalt anerkjente dokumenter, fortsetter Putin.
Forslaget som tilsynelatende vil innebære å sette til side Zelenskyj og hans styre, er i tråd med Russlands ønske siden invasjonen for tre år siden: å avsette Ukrainas ledelse.
I en kommentar sier en talsperson for Det hvite hus at det er Ukrainas grunnlov og folk som bestemmer hvordan landet skal styres.
Under besøket i havnebyen som ligger rundt ti mil fra grensen mot Norge, sa Putin også at Russland fortsetter å jobbe for å oppnå sine mål i den tre år lange krigen.
Han sa videre at han tror USAs president Donald Trump, som har jobbet for å bedre forholdet til Russland og komme fram til en avtale, oppriktig ønsker fred i Ukraina.
Putin sa også at Russland er villig til å jobbe sammen med Nord-Korea for å finne en løsning på konflikten. Nord-Korea har sendt rundt 14.000 soldater til å kjempe på russiske side, ifølge Sør-Koreas forsvarsledelse. Flere tusen av nordkoreanerne skal være drept eller såret.
Dommer pålegger Trump-administrasjonen å spare Signal-meldinger
En føderal dommer i USA sier han vil gi Trump-administrasjon ordre om å ta vare på meldingene fra Signal-chatten om angrepene mot Jemen.
I en høring sier dommer James Boasberg at han vil komme med en midlertidig forføyning som forbyr embetsverket å slette meldingene som ble sendt i den krypterte meldingstjenesten.
Gruppechatten har fått mye oppmerksomhet fordi sjefredaktøren i magasinet The Atlantic ved en feil ble inkludert i gruppen, der sensitive opplysninger ble delt. Flere av toppene i Trump-administrasjonen deltok i meldingsutvekslingen om amerikanske angrep mot houthiene i Jemen – mer enn to timer før de skjedde.
I gruppesamtalen delte forsvarsminister Pete Hegseth tider for når amerikanske militærfly skulle ta av for å utføre angrepene. Også sikkerhetsrådgiver Mike Waltz i Det hvite hus og USAs nasjonale etterretningsdirektør Tulsi Gabbard var blant deltakerne i gruppechatten.
Bilder The Atlantic har publisert, viser at meldingene i den omstridte chatten etter planen skulle forsvinne etter en uke.
Gruppen American Oversight gikk til retten for å kreve at meldingen blir arkivert i tråd med loven. Gruppen mistenker at administrasjonen jevnlig bruker den kommersielle Signal-tjenesten til kommunikasjon.
Kong Charles innlagt på sykehus for bivirkninger etter kreftbehandling
Storbritannias kong Charles ble innlagt på sykehus for observasjon torsdag, men er allerede utskrevet.
Innleggelsen skyldes midlertidige bivirkninger knyttet til hans kreftbehandling, heter det i en uttalelse fra Buckingham Palace.
Kongen er allerede hjemme i Clarence House etter innleggelsen. Han har imidlertid avlyst morgendagens program.
Kong Charles ble tidlig i fjor diagnostisert med kreft. Det er ikke kjent hva slags krefttype han har. I løpet av fjoråret har han gradvis gjenopptatt sine kongelige oppgaver.
Charles tok over som konge etter dronning Elizabeths død i 2022.
Spedbarn døde – foreldre avviser plan om hjemmefødsel
Et barn døde etter en hjemmefødsel uten autorisert helsepersonell til stede, ifølge Drammens Tidende og VG. Politiet etterforsker saken.
Drammens Tidende skriver at det dreier seg om en fødsel der den fødende ble fraktet til Drammen sykehus, hvor barnet ble forløst før det ble fraktet videre til et annet sykehus. Barnet døde der noen dager senere.
VG får bekreftet fra flere kilder at den uassisterte hjemmefødselen et sted på Østlandet endte med at babyen døde.
Avdelingssjef for kommunikasjonsavdelingen i helseforetaket Vestre Viken, Hege Frostad Dahle, opplyser at de ikke uten et fritak fra taushetsplikt kan gi opplysninger om hva som skjer på sykehuset.
– Uten fritak fra taushetsplikten kan vi derfor verken bekrefte eller avkrefte hvem som er pasienter ved våre lokasjoner eller hvilken behandling som blir gitt, skriver hun.
Ifølge VG var foreldrene torsdag kveld i avhør.
– Vi kan bekrefte at politiet har åpnet etterforskningen i forbindelse med at et nyfødt barn døde på sykehus forrige uke. Foreldrene har status som vitner og er ikke mistenkt for et straffbart forhold, sier deres advokat, Nadia Hall.
Hun opplyser at foreldrene reagerer på hvordan saken har blitt framstilt.
– Fødselen var planlagt som en normal sykehusfødsel. De avviser at det var planlagt en hjemmefødsel, sier Hall.
Tilsyn vil justere tollen på mat – uhørt, mener Sp
Toll er det største hinderet for bedre konkurranse i dagligvaremarkedet, mener Konkurransetilsynet, som går inn for å justere den. Sp reagerer kraftig.
– Tollvernet kan ikke stå urørt, sier avdelingsdirektør Beate Berrefjord i Konkurransetilsynet til NRK.
– Toll på mat er den største hindringen for å bedre konkurransen. Vi vil ikke det norske landbruket til livs, men tollvernet har stått urørt i mange år. Nå er det på høy tid å gjøre justeringer, fortsetter hun.
Senterpartiets næringspolitiske talsperson – og tidligere landbruksminister – Geir Pollestad er alt annet enn begeistret for utspillet.
– Det er helt uhørt at et statlig organ blander seg inn i tollpolitikken, sier han.
SMK: Regjeringen bruker ikke Signal til gradert info
Denne uken kom det fram at toppene i Trump-administrasjonen diskuterer hemmelig informasjon i appen Signal. Det gjør ikke den norske regjeringen, ifølge SMK.
– Vi er ikke kjent med at regjeringsmedlemmer deler sikkerhetsgradert informasjon gjennom Signal-appen eller tilsvarende apper, sier kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor til Nettavisen.
Det var da amerikanerne skulle diskutere hemmelige angrepsplaner mot Jemen, at de ved et uhell inkluderte avisen The Atlantics sjefredaktør, Jeffrey Goldberg, i en gruppechat på Signal.
Eget system for regjeringen
Visepresident J.D. Vance, forsvarsminister Pete Hegseth og CIA-sjef John Ratcliffe var blant deltakerne i chatten, som ble publisert i sin helhet av The Atlantic.
– Det har regjeringsmedlemmene egne, godkjente systemer for, sier Hjukse.
Regjeringens sikkerhetsutvalg (RSU) er det øverste organet for å diskutere graderte sikkerhetsspørsmål i Norge.
De faste medlemmene i utvalget er statsministeren, utenriksministeren, justisministeren, forsvarsministeren og finansministeren. Forsvarssjefen, PST-sjefen og sjefen for Etterretningstjenesten deltar også som regel på RSU-møtene.
– Tenk på hvor dataene lagres
Direktør Arne Christian Haugstøyl i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) mener det ville ha vært et veldig alvorlig sikkerhetsbrudd dersom norsk gradert informasjon ble delt på Signal.
– Gradert informasjon kan ikke deles på en applikasjon som Signal. Signal er for ugradert informasjon, sier han til Dagbladet.
Haugstøyl mener at ingen av de norske EOS-tjenestene – NSM, PST eller etterretningstjenesten – ville delt gradert informasjon seg imellom i en gruppechat på Signal.
– Jeg tenker også at hvis man har sensitiv informasjon – selv om den ikke er gradert – så må man tenke seg om når man bruker disse ulike applikasjonene, blant annet med tanke på hvor dataene lagres, og hvem som får tilgang til de dataene du deler, sier han.