Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kunngjorde under et besøk i den ukrainske havnebyen Odesa at Norge øker støtten til det ukrainske luftforsvaret.
Milliardtilskuddet gjøres gjennom den amerikanske Jumpstart-mekanismen. Regjeringen vil legge fram saken formelt for Stortinget senere i høst.
Norge skal donere seks F-16 i løpet av 2024 og 2025 og har bidratt til opplæringen av ukrainske piloter og støttepersonell i Danmark.
– Et fungerende luftforsvar forutsetter også våpen og at flyene blir vedlikeholdt. Det er blant annet behov for finansiering av drift og vedlikehold av de donerte flyene. Både piloter og bakkemannskap må trenes og utdannes, slik vi har bidratt til i Danmark, og et helt system for understøttelse må på plass. Dette vil Norge bidra til, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding.
Han besøkte den ukrainske havnebyen Odesa 29.–30. oktober, hvor han gjennomførte møter med den ukrainske forsvarsministeren Rustem Umerov og den ukrainske viseministeren for strategisk industri, Anna Gvozdiar.
På agendaen sto den videre støtten til Ukraina, og muligheter for støtte til ukrainsk forsvarsindustri. Gram besøkte også forsvarsindustribedrifter i Odesa.
En utenlandsk mann i 40-årene ble målt til 139 kilometer i timen i en 80-sone i Asker. Mannen mister førerkortet.
– Politiet oppretter sak og beslaglegger førerkortet til føreren, skriver operasjonsleder Roy Langengen i Oslo politidistrikt på Politiloggen.
Hendelsen skjedde klokken 0.37.
Amerikanske astronauter som befinner seg på Den internasjonale romstasjonen (ISS), ber amerikanerne bruke stemmeretten i tirsdagens presidentvalg.
– Det har ikke noe å si om du sitter, står eller svever – det som betyr noe, er at du stemmer, skriver astronautene Don Pettit og Nick Hague i et innlegg på Instagram.
De har også publisert et bilde som viser hvordan de svever i romstasjonen arm i arm sammen med kollegaene Butch Wilmore og Suni Williams. To av dem har på seg sokker der det står: «Stolt over å være amerikaner».
Astronautene har selv forhåndsstemt. Stemmene ble avgitt i verdensrommet for å så bli overført fra romstasjonen til jorda via Nasas satellittnettverk.
Politiet melder tirsdag kveld om et steinras i Flatanger kommune som gjør at flere husstander er uten veiforbindelse.
Steinraset har gått over Fylkesvei 6928 Utvordvegen cirka 1 kilometer vest for Utvorda oppvekstsenter i Flatanger kommune, nordvest for Namsos.
Raset skal sperre begge kjørefelt og gjør at flere husstander er isolert, opplyser operasjonsleder Einar Larsen Røstum i Trøndelag politidistrikt.
Veitrafikksentralen er informert om hendelsen og har sendt entreprenør til stedet.
Politiet fikk melding om hendelsen klokken 20.41 tirsdag kveld.
Ukrainske styrker har vært i strid med nordkoreanske styrker for første gang i den okkuperte Kursk-regionen, ifølge ukrainske myndigheter.
Kampene var i liten skala, men markerer likevel begynnelsen på Nord-Koreas direkte involvering i krigføring i Europa, sa Ukrainas forsvarsminister Rustem Umerov i et intervju med den sørkoreanske kringkasteren KBS.
Tidligere tirsdag opplyste Andrii Kovalenko i Ukrainas sikkerhetsråd at ukrainske styrker hadde avfyrt artilleriild mot nordkoreanske styrker.
– De første nordkoreanske styrkene har allerede blitt angrepet i Kursk-regionen, sa Kovalenko, som er ansvarlig for motvirkning av desinformasjon i det ukrainske sikkerhetsrådet.
Meldingene har ikke blitt uavhengig bekreftet. Det er foreløpig heller ikke kjent om noen nordkoreanske soldater ble drept eller skadet i angrepet.
Ukrainske styrker invaderte den russiske regionen Kursk for tre måneder siden og har holdt deler av området siden.
Etterretning fra blant annet Sør-Korea, USA og Ukraina tilsier at 12.000 nordkoreanske soldater er utplassert i Russland. Det har vært ventet at de ville bli sendt til grenseregionen Kursk. Russland har ikke bekreftet eller avkreftet opplysningene.
Nord-Koreas involvering har gjort krigen som har pågått i snart 1000 dager, enda mer kompleks. Kampevnen og erfaringen til de nordkoreanske soldatene er ikke kjent.
E6 i Hemnes åpnes onsdag morgen i kjølvannet av togulykken, opplyser Statens vegvesen.
Bane Nor er ferdig med å berge togsettet, mer enn ett døgn tidligere enn beregnet, opplyser vegvesenet i en pressemelding tirsdag ettermiddag.
Veien blir dermed åpnet for trafikk med ledebilkjøring fra klokka 06 onsdag morgen.
Det gjenstår fortsatt arbeid med å rydde og sikre terrenget ved skadestedet på E6, og dette arbeidet vil ta noen uker. I denne perioden kan det bli kortere stengninger på opptil en halv time, blant annet i tilknytning til sprengningsarbeid, opplyser Statens vegvesen.
Det var torsdag 24. oktober lokføreren omkom da et passasjertog traff et steinras og sporet av på Nordlandsbanen mellom Bjerka og Mo i Rana. Fire personer ble skadet. Det var 46 passasjerer om bord i toget.
E6 gjennom Hemnes har vært stengt siden.
Etterspørselen etter melk er ventet å øke med 50 millioner liter neste år, og Tine anbefaler at bøndene får rekordstore melkekvoter.
Tines anbefaling betyr at melkeproduserende bønder kan få disponere kvoter som er opp mot 17 prosent høyere enn grunnkvotene, skriver Nationen.
Som begrunnelse for anbefalingen viser Tine, som er markedsregulator, til økende etterspørsel.
Meierikonsernet, som eies av bøndene selv, viser til at produksjonen av kumelk er ventet å bli på 1.461 millioner liter melk i 2024, 70 millioner liter mer enn i 2023.
I 2015 venter Tine at etterspørselen inkludert lageroppbygging vil bli på 1.510 millioner liter melk.
Melkekvotene for 2025 blir vedtatt på et møte mellom landbruksdepartementet og bondeorganisasjonene i slutten av november.
EU-landene har gitt endelig grønt lys for et nytt og langt strengere avløpsdirektiv.
Heretter blir det strenge minimumskrav til rensing av kloakken.
Direktivet vil kraftig bedre beskyttelsen av både helse og miljø og føre til renere elver, sjøer og grunnvann over hele Europa, ifølge EU-kommisjonen.
Direktivet gjelder for alle byer og tettsteder med mer enn 1000 innbyggere, som nå må bygge avanserte anlegg som kan rense kloakken for alt nedbrytbart biologisk materiale.
Slike anlegg må være på plass innen 2035.
Innen 2039 skal kloakken også være fri for nitrogen og fosfor.
Det nye direktivet legger også «forurenser betaler»-prinsippet til grunn. Det betyr at kostnadene delvis skal dekkes av bedrifter som har utslipp til avløpssystemet, særlig legemiddel- og kosmetikkprodusenter.
Direktivet er EØS-relevant og vil dermed også gjelde i Norge.
For mange nordmenn vil direktivet trolig medføre høyere kommunale avgifter, særlig i distriktskommuner.
I morgen får trønderne gratis strøm gjennom hele dagen på grunn av fulle vannmagasiner.
Strømkundene i Midt-Norge får dermed den billigste strømmen i Europa onsdag, melder Europower.
I snitt betaler kundene like over null øre per kilowattime gjennom døgnet. Det er den laveste døgnprisen i Midt-Norge (NO3) som noensinne er registrert i perioden november til april.
Den billige strømmen skyldes at vannmagasinene er nesten fulle, og at det er mye uregulert vann der, ifølge Tor Reier Lilleholt, sjefanalytiker i Volue Insight.
På Vestlandet (NO5) blir døgnprisen onsdag på 30,5 øre/kWh, litt opp fra i dag. På Østlandet blir spotprisen onsdag i snitt på knapt 38 øre/kWh. Det er prisområdet Sunnhordland til Buskerud (NO2) som får de høyeste prisene i morgen, der snittprisen ligger på 50 øre/kWh.
Det er dog langt lavere sammenlignet med de andre landene i Europa. Tyske kunder må for eksempel betale 9,80 kr/kWh for strømmen i 17-tiden onsdag ettermiddag.
Det skyldes at det har vært vindstille i Europa, og mange gasskraftverk har måttet starte opp for å dekke behovet, sier kraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics.
Colombia vil kjøpe svenske Jas Gripen-fly til sitt luftforsvar, ifølge Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot.
Kampflyet produseres av svenske Saab, og var blant flytypene som ble vurdert av Luftforsvaret i Norge i sin tid. Norge valgte til slutt amerikanske F-35.
Forskerforbundet har tildelt Hjernekraftprisen til professor Hedvig Nordeng for hennes arbeid med forskning som er viktige bidrag til kvinnehelse.
Hjernekraftprisen har siden 2013 blitt delt ut til et medlem av Forskerforbundet som gjennom sitt kunnskapsarbeid har gitt et spesielt viktig bidrag til samfunnet, heter det i pressemeldingen fra forbundet. Professor Nordeng jobber ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo.Forskerforbundet skriver at hun har bidratt til å tilgjengeliggjøre komplisert forskning om bruk og sikkerhet av legemidler i svangerskapet og ammeperioden for et bredt publikum.
– Forskningen hennes gir viktige bidrag til kunnskap om kvinners helse, som fortsatt er et område med store kunnskapshull. Nordeng har gjennomført flere banebrytende forskningsprosjekter i Norge og internasjonalt, og er kjent som en fremragende formidler.
Nordeng er opptatt av at forskningen må nå ut til samfunnet, til dem det angår.
– For meg er prisen en bekreftelse på at formidling av kunnskap er en sentral del av forskerrollen. Når jeg ser at arbeidet vårt bidrar til at gravide kvinner og helsepersonell får den informasjonen de trenger for å føle seg godt informerte og trygge, er det utrolig motiverende, sier hun.