23:41:34Nyhetsstudio

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 29,7 øre per kWh onsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 29,7 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 39,8 øre.

Onsdagens snittpris per kWh er 10,5 øre høyere enn tirsdag og 21,7 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen onsdag på 39,8 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 17,4 øre høyere enn tirsdag og 28,3 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 57,3 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 24,9 øre per kWh mellom klokken 0 og 1 på natten og er den laveste i landet.

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 24,9 øre per kWh søndag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 24,9 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 33,8 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,4 øre lavere enn lørdag og 20,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 33,8 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 2,4 øre høyere enn lørdag og 19,9 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 51,2 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 16,3 øre per kWh mellom klokken 13 og 14 og er den laveste i landet.

Midt-Norge: Snittpris for strøm på 25,5 øre per kWh søndag

I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 25,5 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 33,8 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 3,2 øre lavere enn lørdag og 21,09 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 33,8 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 1,6 øre lavere enn lørdag og 19,9 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 64,06 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 16,3 øre per kWh mellom klokken 13 og 14 og er den laveste i landet.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 49,7 øre per kWh søndag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 49,7 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 56,6 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 6,4 øre lavere enn lørdag og 40,07 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 56,6 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 0,8 øre lavere enn lørdag og 7,1 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 92,5 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 30,6 øre per kWh mellom klokken 12 og 13.

Sørøst- og Vest-Norge: Snittpris for strøm på 43,8 øre per kWh søndag

I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 43,8 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 54,9 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 3,9 øre lavere enn lørdag og 40,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 54,9 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 3,2 øre høyere enn lørdag og 46,2 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst- og Vest-Norge vært 90,4 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 30,6 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.

Makspris på 56,6 øre per kWh for strøm søndag

Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 0 og 1 på natten vil strømprisen der ligge på 56,6 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 54,9 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 33,8 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 92,5 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen søndag blir mellom klokken 13 og 14 i Midt- og Nord-Norge, da på 16,3 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 30,6 øre.

Fredag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 57,4 øre per kWh og 23,1 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 49,4 øre per kWh og -1,3 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

Norge i svart, grått og hvitt

Den norske personbilparken er langt fra fargesprakende. Hver fjerde registrerte personbil, til sammen 714.000 biler, er svart.

Når vi legger til biler med gråfarge, utgjør svarte og grå biler til sammen halvparten av alle personbiler i Norge. Av over 2,8 millioner registrerte personbiler er mer enn 1,4 millioner enten svarte eller grå, med en liten overvekt av svarte biler. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

På de neste plassene kommer hvite og blå biler, som til sammen utgjør 23 prosent av personbilparken – med litt flere hvite (12,8 prosent). Dermed er nesten tre fjerdedeler av alle norske personbiler fordelt på fargene svart, grå, hvit og blå.

Nybilsalget i våre tre skandinaviske land bryter heller ikke med de fargene som dominerer personbilbestanden totalt. Av alle førstegangsregistrerte nye personbiler i Norge, Sverige og Danmark fra 1. januar til oktober, er det fortsatt de tre fargene grå, svart og hvit som dominerer.

Den lille forskjellen er at mens danskene og nordmenn så langt i år har grå og svart som førstevalg og hvit som tredjevalg, har svenskene denne fargerekkefølgen i sitt nybilsalg: grå, hvit og svart.

Hamas bekrefter at kommandant ble drept i israelsk angrep på Vestbredden

Hamas bekrefter at en kommandant ble drept under et israelsk angrep på Vestbredden torsdag.

Hamas-bevegelsens væpnede gren, Qassam-brigadene, identifiserte fredag kommandanten som Zahi Yaser Oufi. Han ble drept sammen med sju andre krigere, heter det i en kunngjøring.

Israelske militærmyndigheter framholdt tidligere fredag at Oufi ble drept i angrepet og at han var lederen av Hamas-nettverket i Tulkarm.

Google vil stenge kobling til nyhetssider i New Zealand

New Zealand-avdelingen hos søkekjempen Google varsler at det blir stans i koblingen til nyhetssider som følge av en ny lov for digitale medier.

Loven innebærer blant annet at Google må betale en avgift til leverandørene av nyheter ved enhver lenking. Selskapet sier at det vil bli en avvikling av de kommersielle avtalene som er inngått med nyhetskanaler i New Zealand, hvis denne loven trår i kraft.

Regjeringen forsøker med den nye loven, som regulerer betalingsforholdet mellom søkeselskapet og leverandørene av nyheter, å gi en håndsrekning til en presset nyhetsbransje. Annonseinntektene som før kom lokale aviser og TV-kanaler til gode, havner nå i stor grad i lomma til de store amerikanske nettselskapene.

Google deler et stykke på vei bekymringen, men sier betaling på denne måten ikke er veien å gå. Selskapet mener at lenkeavgiften er grunnleggende feilaktig og åpner for «uante følger og uholdbare forretningsmodeller».

Google mener at avgiften er i strid med prinsippet om et åpent internett og hevder at slike tiltak ikke er effektive hvis målet er å støtte journalistikken.

Lignende situasjoner har oppstått i Canada og Australia der andre plattformer har sjaltet ut nyhetskanaler, da modellen angivelig ikke er bærekraftig i økonomisk forstand.

Gardermoen måtte evakuere på grunn av brannalarm

Oslo lufthavn Gardermoen ble evakuert på grunn av en brann inne i en restaurant på flyplassen. De evakuerte ble sluppet inn igjen etter rundt 20 minutter.

– Melding om brann inne i en restaurant på Oslo lufthavn, skrev Øst politidistrikt i en melding rundt klokken 18.20.

«Viktig melding. Brannalarmen er utløst. Følg anvisningen til autorisert personell og evakuer til et trygt område», ulte det ut over høyttaleranlegget, ifølge NTBs reporter på stedet.

Rundt klokken 18.35 fikk de evakuerte beskjed om at terminalen var gjenåpnet. Noen minutter senere opplyste politiet at terminalen var tilbake i normal drift.

Pressevakt Helene W. Jensen i Avinor opplyser til NTB at brannen oppsto i restauranten Everyday Kitchen, som ligger i utenlandsterminalen.

Jensen regner med at det blir forsinkelser i trafikken.

– Vi vet per nå ikke hvor mange flygninger som er berørt, sier hun til NTB.

Det ble ikke meldt om noen person- eller materialskader, ifølge politiet.

Widerøe-fly på vei til Evenes måtte lande i Bodø

Et Widerøe-fly på vei fra Trondheim til Evenes måtte fredag lande i Bodø på grunn av tekniske problemer.

Flyet, som hadde avgang klokken 12.30 var på vei fra Trondheim til Harstad/Narvik lufthavn, Evenes da feilen oppsto, skriver iHarstad.

Flyselskapet opplyser til avisen at årsaken til at de besluttet å fly til Bodø er fordi vi har teknisk base i Bodø og ikke på Evenes.

– På denne måten forhindrer vi at fly, besetning og passasjerer blir stående på Evenes i påvente av at vi måtte ha fløyet inn teknisk personell, sier Satha Sritharan, pressevakt ved Widerøe.

De berørte passasjerene ble booket om til senere avganger.