30. okt. 2024, 17:13 - NTB, Redaksjonen

Minst tolv døde i eksplosjon ved stålverk i Mexico

Minst tolv arbeidere mistet livet i en eksplosjon ved et stålverk i den mexicanske delstaten Tlaxcala, opplyser lokale myndigheter.

Påtalemyndigheten opplyser til Reuters at ytterligere en person er kritisk skadet etter ulykken ved anlegget til selskapet Simec. Selskapet har foreløpig ikke svart på henvendelser om en uttalelse.

Eksplosjonen skyldtes trolig en kollaps i smelteutstyret, skriver det delstatlige sivilforsvaret i sosiale medier.

Etterforskningen av ulykken er i gang.

08:49 - NTB

Johaug åpner opp i nytt intervju – ble syk rett før VM i Trondheim

Therese Johaug innrømmer at hun ble smittet med influensa av datteren i forkant av VM i Granåsen. Da ble langrennsdronningen redd.

Det er i et stort intervju med Expressen at Johaug forteller om VM-oppladningen som ikke ble som den skulle.

Da Johaugs datter kom hjem fra barnehagen med influensa, ble også mammaen smittet.

– Hun ga meg influensa. Hun fikk magesyke, og jeg fikk magesyke. Helt plutselig er det tre uker til VM, og jeg har vært syk en uke, forteller Johaug.

– Den redselen slet på meg. Er all trening som jeg har lagt ned, helt bortkastet nå? Kommer jeg til å rekke å finne formen igjen? Jeg innså at det var mye jeg ikke hadde kontroll på lenger. legger hun til.

Johaug er åpen om at situasjonen slet på familien.

– Du blir en dårlig mor og samboer, fordi du bare går rundt og er sur, og samtidig føler du deg redd. Det er mye stress, sier hun til Expressen.

Nå takker hun seg lykkelig over at karrieren er over. Sykdom i barnehagen er ikke lenger noen trussel.

08:49 - NTB

Full produksjon på Johan Castberg-feltet

Johan Castberg-feltet i Barentshavet har nådd full produksjon med 220.000 fat olje per dag, mindre enn tre måneder etter oppstart.

Dette øker energileveransene fra Barentshavet med 150 prosent, skriver Equinor i en pressemelding.

– Hver tredje til fjerde dag går det nå en tanklast fra Johan Castberg, hver av dem verdt rundt en halv milliard kroner, sier Kjetil Hove, konserndirektør for Utforskning og produksjon Norge i Equinor.

Produksjonsskipet startet produksjonen 31. mars. Den første lasten på rundt 700.000 fat ble sendt til Spania 25. mai.

Av de planlagte 30 brønnene er 17 ferdigstilt. Equinor planlegger å øke reservene med mellom 250–550 millioner fat, i tillegg til det opprinnelige volumgrunnlaget på 450–650 millioner fat.

08:25 - NTB

Iran: Fem sykehus skadet i forbindelse med israelske angrep

Fem iranske sykehus er blitt påført skader den siste uka i forbindelse med israelske angrep i nærheten, ifølge sjefen for Irans nødetater.

Det melder nyhetsbyrået Reuters, som viser til statlig TV i Iran fredag.

08:09 - NTB

Norges dårligste fylkesvei skal kåres

Norges dårligste fylkesvei skal kåres. Folk bes om å sende inn bilder av dårlige veier rundt om i landet.

– Politikerne har år etter år lovet bedre veier. Nå får de se hva folk over hele landet fortsatt må kjøre på, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

De står bak kåringen og ber folk sende inn bilder og beskrivelser av dårlige fylkesveier på norgesveier.no. «Vinneren» kåres i august.

Bakgrunnen for kåringen er det stadig økende forfallet på fylkesveiene, ifølge Thorsen.

En rapport fra OFV viser at 39 prosent av fylkesveiene har dårlig dekkestandard. Verst står det til i Nordland, Vestland og Buskerud.

Statens vegvesen anslår at vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene ligger mellom 86 og 96 milliarder kroner. Likevel er det bare satt av under 500 millioner kroner i øremerkede midler i statsbudsjettet for 2025, påpeker Thorsen.

OVF mener selve systemet for fordeling av statlige midler ikke fungerer. I dag fordeles store deler av statlige midler eter hvor stort vedlikeholdsetterslepet er. Fylkene som har de dårligste veiene, får dermed mest penger.

– Det er både dyrt og lite fremtidsrettet. Fylkeskommunene må få insentiver til å vedlikeholde i tide, ikke vente til krisen er et faktum. Det undergraver arbeidet med å sikre et veinett folk og næringsliv kan stole på, sier han.

04:56 - NTB

50 kinesiske militærfly registrert rundt Taiwan

Taiwan sier de har registrert 50 kinesiske militærfly i luftrommet rundt den selvstyrte øya det siste døgnet.

I tillegg til flyene er det også registrert seks fartøy fra Kinas marine rundt øya, opplyser Taiwans forsvarsdepartement.

Den kinesiske aktiviteten kommer få dager etter at et britisk marinefartøy seilte gjennom Taiwanstredet, som skiller øya fra det kinesiske fastlandet.

Kina gjør krav på Taiwan og har truet med å bruke makt for å få kontroll over øya. De siste årene har Kina trappet opp aktiviteten med militære fly og skip rundt Taiwan. Myndighetene på øya anklager Kina for også å drive spionasje, nettangrep og desinformasjon for å svekke Taiwans forsvarsevne.

Kun en håndfull land – de fleste av dem mindre stater – anerkjenner Taiwan, som i praksis har vært selvstyrt siden kommunistene vant borgerkrigen i 1949 og tok kontroll over Fastlands-Kina.

Minuspriser på strøm i Midt-Norge fredag

Midt-Norge (strømsone NO3) vil fredag få hele 18 timer med negative strømpriser. På det laveste faller prisen til -12 øre/kWh mellom klokken 20.00 og 21.00.

Den gjennomsnittlige døgnprisen fredag ender på -1 øre per kilowattime (kWh). Midt-Norge er det eneste norske prisområdet som opplever minuspriser fredag, men alle de nordiske nabolandene har også perioder med negative priser, skriver Europower.

Analytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics sier det er flere årsaker til prisfallet.

Først og fremst peker han på at det er internt overskudd på vannkraft og vindkraft med høy fyllingsgrad i magasinene. Så er det ventet lavtrykk med mye nedbør og vindkraft, samt at det er stort hydrologisk overskudd.

– Med lavtrykksvær i de områdene som har mest hydrologi, har man en komplett trippel pakke med produksjonspress som er ganske heftig, forklarer Botnen.

Han påpeker imidlertid at de negative prisene er overraskende:

– Vannkraften lønner seg ikke å kjøre på minuspriser, så det er overraskende at vannkraften produseres ned til -10 øre/kWh Det burde egentlig ikke skje, mener han.

– Noen har ikke truffet som de skulle med anmeldt vannkraft, sier Botnen og tror det kommer en justering neste dag.

Amerikansk kvinne krever 100 millioner kroner i erstatning fra SAS for kaffesøl

En 78 år gammel kvinne fra New York saksøker SAS for 10 millioner dollar etter at hun angivelig ble påført brannskader av varm kaffe under en flyreise i fjor.

Flyreisen fant sted mellom København og Oslo i april i fjor, og erstatningsbeløpet tilsvarer rundt 100 millioner kroner, skriver Sol. I tillegg krever ektemannen rundt 10 millioner kroner.

– Det kan ikke være noen tvil om at det å servere for varm drikke til en passasjer utgjør en forutsigbar risiko under flyreiser, sier kvinnens advokat Jonathan C. Reiter i en pressemelding som flere amerikanske aviser omtaler.

Ifølge søksmålet skal en kabinansatt ha sølt «ekstremt varm» kaffe over kvinnen under serveringen. Dette skal ha ført til «alvorlige brannskader, smerte, lidelse, psykiske påkjenninger, redusert livskvalitet, arrdannelse og kosmetiske misdannelser, samt økonomiske og personlige tap,» hevder advokaten.

Pressesjefen i SAS i Norge, Øystein Schmidt, bekrefter overfor Sol at det er en pågående juridisk prosess.

– All den tid vi her snakker om en juridisk prosess, har vi på nåværende tidspunkt ikke anledning til å kommentere nærmere knyttet til innhold, skriver Schmidt i en epost.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tviler sterkt på at kvinnen får gjennomslag for kravet sitt.

– Det høres litt «amerikansk» ut dette erstatningskravet. Jeg har ikke på minne noen tilsvarende krav på skandinaviske flyselskap, i hvert fall ikke noe som har vunnet fram, sier han.

Danmark overtar EU-formannskapet – setter sikkerhet først

I 2030 skal Europa kunne forsvare seg selv. Danmark har prioriteringene klare for sitt formannskap i EU.

– Vi ser trusler fra både øst og vest, sa Danmarks europaminister Marie Bjerre da hun torsdag presenterte programmet for det danske formannskapet.

Danmark overtar stafettpinnen fra Polen 1. juli. Det neste halvåret er det danskene som skal sette dagsordenen og styre ministermøtene i EU.

Spille større rolle

For Danmark er det også viktig at EU blir en større maktfaktor på den globale arenaen. «Et sterkere Europa i en verden i forandring» er mottoet de har valgt for sitt formannskap.

– Vi har et meget ambisiøst program. Nå er tiden inne for å bygge opp EUs makt. Ellers kan vi ikke ta den rollen vi ønsker i verden, sier Bjerre.

Ifølge Bjerre har Danmark to hovedprioriteringer: Mer sikkerhet og et grønt og konkurransedyktig Europa.

– Vi skal ruste Europa økonomisk og militært, men også mot klimaendringer. I 2030 skal Europa kunne forsvare seg selv, sier Bjerre, som også lover fortsatt støtte til Ukraina.

Klima og EU-utvidelse

Når det gjelder forsvar og sikkerhet, varsler Bjerre et nytt milliardprogram for forsvarsindustrien og forenkling av regelverk. I tillegg vil hun øke presset mot Russland.

Danmark vil også gå i bresjen når det gjelder EU-utvidelsen.

– Vi trenger et større og sterkere Europa, sier hun.

Danmark vil også kjempe for å få vedtaket om et klimamål med 90 prosent kutt i 2040 over målstreken.

Bjerre peker på at selv om EUs medlemsland har ulik historie og kultur, har man nærmet seg hverandre.

– Vi er alle blitt mer europeiske. Vi har en felles forståelse av situasjoner og utfordringer, sier hun.

Spania avviser Natos 5-prosentmål: – Ufornuftig

Spanias statsminister Pedro Sánchez er imot å høyne Natos budsjettmål til 5 prosent.

– For Spania er et 5 prosent-mål ikke bare ufornuftig, men også kontraproduktivt, skriver Sanchez i et brev til Nato-sjef Mark Rutte.

5-prosentmålet, det vil si at alle landene skal bruke 5 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar, skal etter planen vedtas på Nato-toppmøtet neste uke.

Spania er blant landene som er lengst unna å oppfylle Natos nåværende 2 prosent-mål.

Sanchez' regjering er i tillegg presset av misnøye fra venstresiden og regionale partier, som gjør det vanskelig for ham å skape oppslutning om høyere forsvarsutgifter.

I går, 14:40 - Redaksjonen

Norsk Luftambulanse kjøper nye Airbus-helikoptre

Norsk Luftambulanse har inngått en rammeavtale med Airbus som innebærer anskaffelse av minst to, men potensielt opptil åtte nye H145-helikoptre. Dette opplyser Airbus i en pressemelding.

– Norsk Luftambulanse har nettopp blitt valgt på nytt av Norge som leverandør av helikopter-ambulansetjenester i landet, sier Leif Olstad, administrerende direktør i Norsk Luftambulanse, i pressemeldingen.

– Med sin størrelse og kapasitet har H145 vist seg å være godt egnet for den norske tjenesten, noe som gjør den til et naturlig valg.

Ifølge Airbus har Norsk Luftambulanse i dag en flåte bestående av totalt 20 H135- og H145-helikoptre fra Airbus. Stiftelsen Norsk Luftambulanse var i 2020 først i verden til å ta i bruk H145-helikoptre med fembladet hovedrotor.

Det skal for tiden være mer enn 1750 helikoptre i H145-familien i tjeneste globalt.