Midt-Norge: Snittpris for strøm på 28,09 øre per kWh fredag

I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 28,09 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 29,8 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 1,7 øre høyere enn torsdag og 0,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen fredag på 29,8 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 0,4 øre lavere enn torsdag og 3,3 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 58,3 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 26,4 øre per kWh mellom klokken 7 og 8 på morgenen og er den laveste i landet.

05:06 - NTB

Vance: – Fortsatt behov for soldater i Los Angeles

Det er fortsatt nødvendig å ha flere tusen soldater utplassert i Los Angeles, sier USAs visepresident J.D. Vance, selv om det er forholdsvis rolig i byen.

Under de voldsomme protestene mot innvandringsmyndighetens aksjoner, sendte president Donald Trump rundt 4000 soldater fra den delstatlige nasjonalgarden og rundt 700 marineinfanterister til byen. Deres hovedoppdrag var å beskytte føderale bygninger og ansatte.

Den siste uken har byen vært relativt rolig, men Vance er ikke klar for å sende soldatene hjem.

– Dessverre er de fortsatt en høyst nødvendig del av det som foregår her, fordi det er bekymring for at dette kan blusse opp igjen, sier Vance til journalister i storbyen.

Uttalelsen kommer dagen etter at en ankedomstol fastslo at Trump kan beholde kontrollen over nasjonalgarden, som vanligvis kontrolleres av guvernøren. California-guvernør Gavin Newsom gikk til sak mot Trumps føderalisering av nasjonalgarden og mente den var lovstridig.

Flere folkevalget og tjenestemenn i California har kommet med krass kritikk av presidentens bruk av militæret og sier det førte til en opptrapping av demonstrasjoner det lokale politiet i utgangspunktet kunne håndtere.

03:50 - NTB

Svenske jagerfly på vingene – identifiserte russiske fly

To svenske Jas Gripen kampfly var fredag kveld på tokt over Skåne og Malmö og identifiserte to russiske jagerfly.

– Det var ikke en øvelse. Vi må ha oversikt over hvilke fly som er i vår nærhet, og da må vi av og til opp for å identifisere dem. I dag gjorde vi det og fikk til og med tatt bilde av dem, sier pressevakt Mikael Ågren i det svenske forsvaret.

Han sier det var to snakk om to Sukhoj Su-30 kampfly.

Han sier det er blitt mye vanligere å se kampfly over Østersjøen de siste ukene.

– Det henger sammen med at det har vært en ganske intensiv øvelsesperiode. Så når vi øver, pleier de å komme opp og kikke, og vice versa.

Han understreker at de russiske flyene ikke krenket svensk luftrom, men oppholdt seg der de hadde lov til å være.

01:53 - NTB

PA: Minister vil forby britisk Palestina-aktivistgruppe

Den britiske innenriksministeren forbereder seg på å forby aktivistgruppen Palestine Action etter hærverk mot to militærfly, erfarer nyhetsbyrået PA.

Ifølge nyhetsbyrået har Yvette Cooper tatt beslutningen om å forby gruppen etter at de la ut en video av to personer som tar seg inn på en militær flybase. På klippet kan man se en person på elsparkesykkel som kjører bort til et tankfly på RAF-basen Brize Norton og sprayer maling inn i jetmotoren.

Hendelsen etterforskes av antiterrorpoliti.

En talsperson for gruppen anklager Storbritannia for ikke oppfylle sine forpliktelser om å hindre eller straffe folkemord.

– Når regjeringen ikke oppfyller sine moralske og juridiske forpliktelser, er det vanlige borgeres ansvar å handle. Terroristene er de som begår folkemord, ikke de som ødelegger verktøyene som brukes til å begå, sier en talsperson.

Innenriksministeren har lov til å forby grupper hun mener er involvert i terrorisme. Cooper må i så fall legge fram en ordre til debatt i Parlamentet, der begge kamrene må godkjenne forbudet.

Rundt 81 organisasjoner – inkludert al-Qaida, Hamas, den russiske Wagnergruppen og høyreekstreme grupper – er forbudt med hjemmel i terrorloven fra 2000. Ytterligere 14 grupper tilknyttet Nord-Irland er forbudt med hjemmel i tidligere lovgivning.

00:55 - NTB

Tyskland taper millioner hver dag på tollstrid, sier minister

Tysklands næringsminister Katherina Reiche sier landet taper millioner av euro hver dag på tollkrangelen med USA.

– Over 6000 tyske bedrifter har produksjonsanlegg i USA, i samtlige 50 delstater. De sysselsetter 900.000 mennesker, sa Reiche på et besøk i Washington fredag.

Målet med reisen, som varer til lørdag, er å støtte EU i de pågående tollforhandlingene med USA.

Den tyske ministeren har møtt flere nøkkelpersoner på amerikansk side, inkludert finansminister Scott Bessent, næringsminister Howard Lutncik og handelsminister Jamieson Greer. Hun skal også møte representanter for næringslivet.

Kort tid etter at han ble gjeninnsatt, startet president Donald Trump en omfattende handelskonflikt med flere land da han kunngjorde import på varer fra nesten alle land i verden,

Verdens børser og finansmarked reagerte med uro, og Trump utsatte innføringen av de nye tollene fram til 9. juli for å gi rom for forhandlinger.

00:14 - NTB

MC-fører målt til 187 km/t i Lillesand – da røyk førerkortet

En MC-fører må klare seg uten førerkort en periode etter å ha blitt målt til 187 km/t i 100-sonen på E18 ved Lillesand fredag kveld.

Mannen blir også anmeldt for kjøring i påvirket tilstand. Han er framstilt for lege og det er tatt blodprøve, opplyser Agder politidistrikt.

Det var utrykningspolitiet som ved 21.15-tiden fredag målte MC-føreren til 187 kilometer i timen i 100 sonen ved Studeheitunnelen på E18 i Lillesand.

Enighet i meklingen – Ingen streik på riggene på sokkelen

Det blir ingen streik på sokkelen eter at partene i flyteriggbransjen fredag kveld kom til enighet.

Fredag kveld ble det enighet i meklingen mellom Rederiforbundet og arbeidstakerorganisasjonene Styrke, SAFE og De samarbeidende organisasjoner. Dermed unngås streik på sokkelen.

Partene meldte om enighet ved 23.15-tiden. Den totale rammen for oppgjøret er beregnet til 5,2 prosent, opplyser forbundet Styrke.

– Jeg er glad vi ble enige og fikk et fornuftig resultat og unngår streik, sier forhandlingsleder Geir Sjøberg i Norges Rederiforbund.

Styrke-leder Frode Alfheim sier de har fått i havn et godt oppgjør for deres medlemmer på flyteriggområdet – der det er landet et treårig utvalgsarbeid med å lage en forbedret lønnsmatrise.

Alfheim er også glad for at de tre organisasjonene på arbeidstakersiden, Styrke, Safe og DSO sto samlet i meklingen for å oppnå dette resultatet.

Flyteriggavtalen omfatter flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel. Avtalen er ikke del av LO-NHO-oppgjøret.

Politico: Det hvite hus avviste etterretningskandidat

Det hvite hus avviste nylig en kandidat Pentagon ønsket seg til å lede USAs nasjonale sikkerhetsråd, sier flere kilder til Politico.

I tillegg til å lede det nasjonale sikkerhetsrådet, var generalløytnant Richard Angle også ønsket av det amerikanske forsvarsdepartementet til å ledet landets overkommando for cyberkrigføring, skriver nettavisen og viser til tre kilder med kjennskap til saken.

Både forsvarsminister Pete Hegseth og etterretningsdirektør Tulsi Gabbard støttet Angles kandidatur til en av de viktigste etterretningsjobbene i USA, sier kildene til Politico. De har ikke myndighet til å snakke offentlig om saken og blir derfor ikke navngitt.

De skriver videre at det ikke er kjent hvorfor Det hvite hus ikke ønsket å fremme Angle som kandidat. Politico har tidligere rapportert at Hegset og Gabbards innflytelse over USAs Iran-politikk er svekket.

Putin hevder å ha delt fredsforslag med Israel og Iran

Vladimir Putin sier Russland har kommet med flere forslag til hvordan Israel og Iran kan gjøre opp på en fredelig måte.

Ifølge Putin blir de russiske forslagene vurdert fortløpende.

Samtidig avviste han på det sterkeste at Moskva har sviktet i sin støtte til sin allierte i Iran, og minnet samtidig om at Israel huser nesten to millioner personer fra Russland og andre nasjoner fra det gamle Sovjet.

For Putin var det viktig å sikre sikkerheten til de russiske arbeiderne ved Bushehr-atomkraftverket. Han hevder å ha fått Israels statsminister Benjamin Netanyahus løfte om å beskytte det russiske personellet ved det russiskbygde atomkraftverket.

Han uttrykte likevel bekymring for den eskalerende konflikten.

– Vi er svært urolige for det som skjer rundt de iranske atomanleggene og mulige konsekvenser, sa Putin.

Mann tok seg inn på begrenset område på Værnes lufthavn

Politiet har kontroll på en mann som hadde tatt seg inn på begrenset område rundt Værnes lufthavn.

– Politiet rykket ut og koordinerte innsatsen med tårnet på Værnes lufthavn. Mye tyder på at samme person ble kastet av toget på Stjørdal stasjon like forut. Der hadde han tent på noen poser, skriver Bjørn Rune Sellgren i Trøndelag politidistrikt i politiloggen.

Meldingen om mannens aktiviteter på flyplassen kom klokken 20.04 fredag kveld. Mannen i 50-årene er godt kjent for politiet.

– Politiet har fått kontroll på personen. Han vil fraktes inn i arresten, skriver Sellgren.

Italias forsvarsminister mener Nato ikke lenger har livets rett

På vei inn mot neste ukes Nato-toppmøte i Haag, avslører den italienske forsvarsministeren sitt skeptiske syn på forsvarsalliansen.

– Nato har ikke lenger livets rett, sier forsvarsminister Guido Crosetto.

Italia er en av de tolv grunnleggerne av Nato, men er for øyeblikket langt unna alliansens mål om at 2 prosent av bruttonasjonalproduktet skal gå til forsvar. I fjor brukte Italia 1,49 prosent, sjette minst av alle 32 medlemsland.

– USA og EU er ikke lenger verdens midtpunkt. Nato må tilpasse seg endrede tider, sa Crosetto.

Under en tale til universitetet i den italienske byen Padova, fortalte forsvarsministeren at han mener alliansen må samarbeide med det globale sør om man fortsatt skal kunne garantere fred og gjensidig forsvar.

Crosetto er ansett som en av statsminister Giorgia Melonis nærmeste i den italienske regjeringen. Han ytret også sin skepsis til EU.

– Vi snakker om Europa som om Europa betyr noe. Kanskje kunne det ha hatt betydning en gang hvis det hadde gitt seg selv en politisk rolle, noe det ikke har gjort. Hvis det hadde hatt en utenrikspolitikk eller et forsvar. Men den tid er forbi, sier han.