MDG vil doble barnetrygden og skattlegge den
Barnetrygden skal dobles og skattlegges om MDG får det som de vil. Skattleggingen skal fungere omfordelende fra dem som tjener mest til dem som tjener minst.
I tillegg vil de øke barnetrygden for enslige forsørgere med 50 prosent.
– Vi ønsker at barnetrygden skal treffe dem som trenger det aller mest, sier Arild Hermstad, partileder i Miljøpartiet De Grønne, til NRK.
I dag er barnetrygden på 1766 kroner i måneden uansett hvor mye du tjener. MDG vil øke de månedlige utbetalingene med 1966 kroner for dem med de laveste inntektene.
For enslige forsørgere med de laveste inntektene foreslås utbetalingene økt med 3225 kroner per måned.
Barne- og familieminister Lene Vågslid (Ap) sier derimot at hun ønsker å beholde barnetrygden som en universell, skattefri og enkel overføringsordning.
– Jeg mener dette er viktig for å sikre barnetrygdens oppslutning over tid, sier ministeren.
Regjeringens ekspertgruppe for barn i fattige familier sa i 2024 at barnetrygden er den enkeltytelsen som har størst betydning for å redusere lavinntekt blant barnefamilier i Norge.
Samtidig forteller flere banker at antall foreldre som setter barnetrygden til side for sparing, er økende, ifølge NRK.
Tysk magasin fant Trump-toppers persondata på nett
Telefonnumre og epostadresser til noen av Donalds Trumps sikkerhetstopper lå tilgjengelig på nettet, melder tyske Der Spiegel, som også fant enkelte passord.
Det tyske nyhetsmagasinet fant persondata som tilhører nasjonal sikkerhetsrådgiver Mike Waltz, nasjonal etterretningsdirektør Tulsi Gabbard og forsvarsminister Pete Hegseth. Opplysningene ble funnet via kommersielle søkesider og blant data som er stjålet i hackerangrep og så lagt ut på nettet.
Avsløringen kommer samtidig som Trump-administrasjonen forsøker å håndtere saken om at redaktøren i det amerikanske magasinet The Atlantic ved en tabbe ble lagt til i en gruppechat. Ledende sikkerhetspolitiske rådgivere diskuterte der amerikanske angrep mot houthiene i Jemen i timene før de faktisk skjedde.
Informasjonen Der Spiegel fant, som stort sett fortsatt er korrekte, var i enkelte tilfeller brukt til profiler på Instagram og LinkedIn, skylagringstjenesten Dropbox og på apper som sporer hvor brukerne befinner seg.
Numrene til Gabbard og Waltz skal ha vært knyttet til kontoer på meldingstjenestene WhatsApp og Signal. Sistnevnte ble brukt i den mye omtalte gruppechatten der Atlantic-redaktør Jeffrey Goldberg ble inkludert.
Der Spiegel sier de lekkede opplysningen gjør personene sårbare for spionprogrammer.
Magasinet sier tre tjenestemenn ikke har svart på henvendelser om saken.
USAs nasjonale sikkerhetsråd sier kontoen og passordene knyttet til Mike Waltz alle ble endret i 2019.
Unge minst negative til oljeleting utenfor Lofoten
Motstanden mot oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er aller størst blant dem over 50 år – og minst blant dem under 30 år, ifølge en ny undersøkelse.
Norstat har gjennomført spørreundersøkelsen på oppdrag fra NRK.
Følgende spørsmål er stilt: «Bør Norge lete etter olje og gass i områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja?»
I aldersgruppen 50 til 99 år svarer 58 prosent nei, 33 prosent ja og 9 prosent vet ikke. Motstanden minker jo lenger ned i alder en kommer.
Blant personer under 30 år svarer 48 prosent nei, 41 prosent ja og 11 prosent vet ikke.
Trump innfører biltoll – EU «beklager dypt»
USAs president Donald Trump har besluttet å innføre 25 prosent toll på importerte biler fra 2. april. EU sier det er dypt beklagelig.
Alle biler og andre kjøretøy som ikke er lagd i USA, blir gjenstand for den nye tollen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Målet er å stimulere amerikansk bilindustri, ifølge Det hvite hus. Talspersoner for Trump sier de forventer å hente inn 100 milliarder dollar – over 1000 milliarder kroner – i inntekter.
EU og Canada reagerer
Den varslede tollen kan gjøre det transatlantiske handelsforholdet mer anspent.
– Jeg synes USAs beslutning om toll på europeisk bileksport er dypt beklagelig, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Hun sier unionen vil «fortsette å søke forhandlede løsninger, samtidig som vi ivaretar våre økonomiske interesser», fortsetter hun.
Canadas statsminister kaller den varslede biltollen et direkte angrep på landet.
– Vi vil forsvare arbeiderne våre. Vi vil forsvare bedriftene våre. Vi vil forsvare landet vårt. Og vi vil forsvare det sammen. Dette vil skade oss, men vi vil stå sammen i denne tiden og komme sterkere ut av den, sier Mark Carney.
Varsler flere tollmurer
Trump mener bilprodusenter i andre land da vil bygge fabrikker i USA istedenfor. Dette har i stor grad allerede skjedd – de fleste større internasjonale bilprodusenter har fabrikker i USA til å produsere for det amerikanske markedet.
Samtidig henter bilprodusenter også i USA deler fra flere land, og mye av produksjonen krysser grensene mellom USA, Mexico og Canada. Det kan gjøre innføringen av tollen svært komplisert.
– Om delene er lagd i USA og bilen ikke, blir det ikke toll på bildelene, sier Trump.
Trump lover også å innføre ytterligere tollmurer framover på blant annet legemidler og tømmer.
Onsdag falt General Motors-aksjen med rundt 3 prosent, mens Stellantis falt med 4 prosent. Ford steg noe.
Macron sier en eventuell europeisk styrke i Ukraina kan svare om Russland angriper
Frankrikes president Emmanuel Macron sier at en foreslått europeisk militær styrke i Ukraina kan «svare» på et eventuelt russisk angrep, om det blir aktuelt.
– Om det var et generelt angrep mot ukrainsk jord, ville disse styrkene blitt regnet som under angrep, og da gjelder våre vanlige engasjementsregler, sa Macron under en pressekonferanse med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Paris onsdag.
– Våre soldater, når de er utplassert, er der for å reagere og respondere på avgjørelser fra sjefkommandøren, og respondere på en konfliktsituasjon dersom den oppstår.
Tilsynsmyndighetene gransker stadig færre feil hos helsetjenestene
Egenevaluering har i mange tilfeller tatt over for tilsynsmyndighetenes gransking av feil hos helsetjenesten. Siden 2020 er andelen mer enn tredoblet.
– Vi er gått bort fra å være dommere og er i større grad veiledere, sier Jana Midelfart Hoff, seksjonsleder for spesialisthelse hos fylkeslegen i Vestland, til Bergens Tidende.
Tall avisen har hentet inn fra Helsetilsynet, viser at 83 prosent av tilsynssakene i fjor ble overlatt til egenevaluering hos sykehus, kommuner og andre som utfører helsetjenester. I 2020 var tallet 27 prosent.
Det er Helsetilsynet som har tatt initiativ til at helsetjenestene skal evaluere seg selv, gjennom en ny veileder i 2021 og en lovjustering året etter.
– Tanken bak er at helsetjenestene i større grad ansvarliggjøres, sier Helsetilsynets direktør Sjur Lehmann.
Han tror ikke omleggingen medfører at færre lovbrudd i helsetjenestene straffes.
– De mest alvorlige sakene vil fortsatt gjennomgås av fylkeslegene eller oss, sier direktøren.
Det hvite hus: Musks eksperter deltar i granskingen av Signal-skandale
Elon Musks ekspertteam deltar i granskingen av hvordan en journalist fikk tilgang til en hemmelig Signalgruppe, ifølge Det hvite hus.
– Elon Musk har tilbudt å sette sine tekniske eksperter på saken for å finne ut hvordan dette nummeret uforvarende ble lagt til i chatten, sier pressesekretær Karoline Leavitt i Det hvite hus.
Hun fastholder at ingen gradert informasjon ble publisert i gruppen, selv om meldingene inneholdt detaljerte planer om hvilke mål USA skulle bombe få timer senere. Dette inkluderte presise tidspunkter – ned til minuttet – for når angrepene skulle finne sted, vær i området, og hvilke våpen som skulle brukes i ulike angrepsbølger.
Det nasjonale sikkerhetsrådet deltar også i granskingen som er satt i gang etter at en journalist fortalte at han hadde fått tilgang til en hemmelig gruppe i meldingstjenesten Signal.
Det var president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Waltz som opprettet gruppen og som la til The Atlantics sjefredaktør Jeffrey Goldberg. Han tok også det fulle ansvaret for dette i en uttalelse tirsdag.
Rutte advarer USA og Europa mot alenegang
Det er for store sikkerhetspolitiske utfordringer i verden til at verken Europa eller Nord-Amerika kan løse dem alene, sier Natos generalsekretær Mark Rutte.
– Jeg vet det er spørsmål om styrken i de transatlantiske båndene og USAs engasjement for europeisk sikkerhet. La meg være helt klar: Dette er ikke tidspunktet for alenegang. Ikke for Europa eller Nord-Amerika. De globale sikkerhetsutfordringene er for store til at noen av oss kan møte dem alene, sa Rutte under et arrangement i Warszawa onsdag.
Han la til at britiske og franske atomvåpen ikke kan erstatte USAs arsenal. Han sa videre at Europa fortsatt kan stole på USA til tross for Signal-skandalen, der amerikanske sikkerhetstopper uforvarende delte informasjon om forestående angrep i Jemen med en journalist.
Amerikansk etterretning frykter Kina
Amerikansk etterretning ser ikke uventet på Kina som den største trusselen mot USAs hegemoni i verden, både økonomisk, teknologisk og militært.
Det var budskapet til etterretningsdirektør Tulsi Gabbard da hun denne uka presenterte den årlige sikkerhetsvurderingen til USAs 18 etterretningsorganisasjoner, blant dem CIA.
– Etterretningsorganisasjonenes vurdering er at Kina er vår dyktigste strategiske konkurrent, slo hun fast under en høring i etterretningskomiteen i Senatet.
– Under president Xi Jinpings ledelse forsøker Kina å posisjonere seg som en ledende makt på verdensscenen, både økonomisk, teknologisk og militært, sa Gabbard.
Militær trussel
Kina har nå hypersoniske våpen, stealth-fly, avanserte ubåter og våpen for å drive cyberkrigføring og krigføring i verdensrommet, påpekte hun.
– Samtidig med at de gjerne vil utvikle og opprettholde gode forbindelser med USA og Trump-administrasjonen for å kunne fremme sine interesser og unngå konflikt, bygger de opp sin militære evne. Dette gjør de delvis for å stå godt rustet i tilfelle en militær konflikt med USA i spørsmålet om Taiwan, sa Gabbard.
Kina utvider også sitt militære nærvær i Asia-Stillehavsregionen, med fokus på omstridte territorielle krav i både Øst-Kina-havet og Sør-Kina-havet, hevdet hun.
Gabbard la under høringen også vekt på Kinas evne til cyberkrigføring og sa at Beijing nå er i stand til å gjennomføre sofistikerte operasjoner for «å stjele sensitiv informasjon fra amerikanske myndigheter og privat sektor».
Kontrollerer forsyningskjeder
USAs øverste etterretningssjef er også bekymret over Kinas rolle i verdenshandelen.
– Beijing dominerer for tiden globale markeder og strategisk viktige forsyningskjeder, for eksempel innen gruvedrift og prosessering av flere kritiske mineraler, sa hun.
Kina har på samme tid innført eksportforbud til USA på gallium, germanium og antimon, som er viktige i produksjon av databrikker og våpenteknologi.
– Dette er et direkte svar på at USA har innført eksportkontroll på databrikker og utstyr til produksjon av databrikker, medga Gabbard.
KI og legemidler
– Kina har også som mål å konkurrere innenfor andre kritisk viktige bransjer, som utvikling av kunstig intelligens (KI), bioteknologi og farmasøytisk industri, påpekte hun.
USAs største problem i den sammenheng er ifølge Gabbard at kinesiske myndigheter subsidierer viktig industri, noe som bidrar til lavere kostnader, mindre strengt regelverk, økt produksjonskapasitet og styrket konkurranseevne.
– Beijings strategi har resultert i en ledende posisjon i mange deler av disse sektorene og forsyningskjedene som støtter dem, sa hun.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 51,5 øre per kWh torsdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 51,5 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 56,6 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 1,9 øre lavere enn onsdag og 15,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,85 kroner per kWh og snittprisen var 1,75 kroner.
Maksprisen torsdag på 56,6 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 9,09 øre lavere enn onsdag og 14,05 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 84,2 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 42,9 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 1,7 øre per kWh torsdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,7 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 2,002 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 1,9 øre lavere enn onsdag og 52,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 14,5 øre per kWh og snittprisen var 13,1 øre.
Maksprisen torsdag på 2,002 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 9,8 øre lavere enn onsdag og 55,5 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 12,7 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,5 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.