10:03:54Nyhetsstudio
02. okt. 2024, 00:39NTB, Redaksjonen

Israel varsler kraftig angrep i natt, melder AFP

Det israelske forsvaret varsler at landets luftforsvar i natt skal gjennomføre kraftige angrep i Midtøsten.

– Luftforsvaret fortsetter med sine operasjoner for fullt, og i natt fortsetter det med mektige angrep i Midtøsten, slik det har blitt gjort i løpet av det siste året, sier det israelske forsvarets (IDF) talsmann Daniel Hagari.

Han varsler handling mot Iran etter landets rakettangrep mot Israel tirsdag kveld og sier at Teheran presser «Midtøsten mot eskalering».

Børsen stiger etter flere oljenyheter

Oslo Børs fortsetter å stige torsdag etter en positiv handelsdag dagen før. Også oljeprisen kryper oppover.

Minutter etter børsåpning er hovedindeksen på børsen opp 0,59 prosent til rundt 1440 poeng. Samtidig stiger oljeprisen med rundt 0,4 prosent og ligger i skrivende stund på 76,86 dollar for ett fat med nordsjøolje.

Det er flere nyheter fra selskaper på Oslo Børs torsdag morgen, melder E24. Blant annet har Subsea 7 fått en kontrakt i Mexicogolfen. Den er på mellom 50 og 150 millioner dollar, opplyser offshorerederiet.

I tillegg har Altrad har fått grønt lys fra Konkurransetilsynet for budet på oljeserviceselskapet Beerenberg. Budet fra Altrad på 41,5 kroner per aksje priser selskapet til 1,02 milliarder kroner.

Vår Energi-aksjen faller derimot 1,75 prosent ved børsåpning etter at olje- og gasselskapet tidligere samme morgen varslet milliardnedskrivinger. Det skjer som følge av økte kostnader og forsinket oppstart av Balder X-prosjektet i Nordsjøen.

Internasjonalt har det vært kraftig oppgang på flere viktige børser i Asia i morgentimene. Og i går kveld var det grønne piler på Wall Street i USA.

Bergensbanen åpnet igjen – reisende må regne med forsinkelser

Det er åpnet for togtrafikk mellom Myrdal og Finse på Bergensbanen etter brannen i et snøoverbygg ved Hallingskeid togstasjon mandag morgen.

– Trafikken er i gang igjen mellom Finse og Myrdal etter tidligere brann ved sporet. Du må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger, skriver Bane Nor på nettsiden sin.

Bergensbanen ble stengt mellom Myrdal og Finse etter at et 100 meter langt snøoverbygg ved Hallingskeid togstasjon mandag morgen begynte å brenne.

Det var opprinnelig planlagt åpning klokken 1 natt til torsdag, men åpningen ble utsatt flere ganger torsdag morgen.

Like før klokken 10 er banen åpnet igjen, opplyser Bane Nor.

08:21Redaksjonen

Orkanen Milton har forårsaket dødsfall i Florida

Orkanen Milton herjer i sentrale Florida etter å ha nådd vestkysten av delstaten for noen timer siden. Allerede er det meldt om dødsfall, flom og tornadoer.

Orkanen Milton pløyde inn over Florida som en kategori 3-orkan klokken 20.30 lokal tid, klokken 02.30 norsk tid, ifølge USAs nasjonale orkansenter (NHC).

En rekke kystbyer som også ble hardt rammet av orkanen Helene for knappe to uker siden, havnet i stormens øye med vindhastigheter på opp mot 54 meter i sekundet.

I løpet av natten har orkanen blitt nedjustert til en kategori 1-orkan. Likevel er den vedvarende vindstyrken på over 40,2 meter i sekundet, og over 2,6 millioner innbyggere i Florida står uten strøm.

Mangler vann og strøm

Tampa Bay-området, der det bor mer enn 3,3 millioner mennesker, var ventet å bli truffet direkte av en stor orkan for første gang på mer enn 100 år. Selv om det ser ut som millionbyen har sluppet unna de verste skadene, er området stadig hardt rammet av uværet.

I St. Petersburg, like i nærheten av Tampa, ble det registrert over 41 centimeter med regn sent onsdag. Det fikk USAs meteorologiske institutt til å sende ut farevarsel om styrtflom både der og i andre vestlige- og sentrale områder i delstaten.

Baseball-stadionet Tropicana Field i St. Petersburg, hjemmebanen til Tampa Bay Rays, har fått store skader i uværet. Taket på den kuppelformede bygningen er revet i filler, og en rekke kraner har veltet. Innbyggerne har heller ikke vann i vasken som følge av skader på en vannledning.

I Hardee fylke sørøst for Tampa står svært mange uten strøm. Det gjelder også i de nærliggende fylkene Sarasota og Manatee.

Flere dødsfall

Allerede før Milton traff land, var tornadoer i ferd med å dannes over hele Florida. Orkanen har ført til dødsfall i Spanish Lakes Country Club nær Fort Pierce, på Floridas Atlanterhavskyst.

– Vi har mistet flere mennesker, sier sheriff Keith Pearson i St. Lucie til WPBF News, uten å spesifisere hvor mange som har mistet livet.

Omtrent 125 hjem ble ødelagt allerede før orkanen traff land, mange av dem i et område der pensjonister bor i bobiler, ifølge direktør Kevin Guthrie i Floridas krisebyrå.

Advarer om styrtflom og stormflo

Det er ventet at orkanen vil forårsake flom og farlig stormflo i store deler av delstaten, også i det tett befolkede Orlando-området som huser turistmagneten Disney World.

Millioner av mennesker har blitt tvunget til å evakuere som følge av orkanen, som rammer Florida kun to uker etter orkanen Helene som førte til store ødeleggelser og flere dødsfall.

I en periode var orkanen Milton i kategori 5, det høyeste på skalaen, men den er senere nedjustert. Milton er ventet å krysse Florida og fortsette ut over Atlanteren torsdag mens den svekkes ytterligere. (NTB)

Høyere strømpriser sendte prisene opp med 3 prosent

I september steg den årlige prisveksten til 3 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det skyldes primært økningen i strømprisene fra i fjor.

I september gikk prisveksten opp med 0,4 prosentpoeng fra august, da den årlige prisveksten var på 2,6 prosent, ifølge byrået.

– Prisutviklingen på strøm var den viktigste årsaken til at veksttakten i KPI økte fra august til september. I månedene fram til august i år var strømprisene lavere enn på samme tid i fjor, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

I september var de derimot nesten 8 prosent høyere enn for ett år siden, påpeker han.

Strøm drar prisene opp

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie gikk opp med 5,2 prosent fra august til september. I fjor falt strømprisene, og derfor trekkes nå tolvmånedersveksten i KPI betydelig opp.

Kristiansen forklarer at strømprisene i fjor var spesielt lave i deler av landet i etterkant av ekstremværet Hans, og at det da var mye vann i vannmagasinene.

En bred prisnedgang på matvarer resulterte i at matprisene samlet falt 2,2 prosent fra august til september. Tar man inn prisene på alkoholfrie drikkevarer, var den samlede prisnedgangen på 1,7 prosent i september.

– Det er ikke uvanlig at matprisene faller om høsten, men dette er den største prisnedgangen SSB har målt for matvarer i en september måned, hvor vi har sammenlignbare tall tilbake til 1979, sier Kristiansen.

– Gode nyheter, sier Vedum

Kjerneinflasjonen, som er KPI juster for avgiftsendringer og uten energivarer, steg 3,1 prosent i september. Det er en nedgang i veksttakten på 0,1 prosentpoeng fra august.

– Det er gode nyheter at underliggende prisvekst fortsetter å avta, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

– Til tross for at energiprisene trekker KPI noe opp, peker utviklingen mot at folk nå får reallønnsvekst i 2024, legger han til.

Byrået forklarer utviklingen i kjerneinflasjonen blant annet med at det den siste måneden har vært spesielt lavere prisvekst på møbler, klær og matvarer.

Lavere enn ventet

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge sier prisveksten i september må leses som gode nyheter – selv om den er lavere enn ventet.

Knudsen ventet en prisvekst på 3,2 prosent, mens DNB skrev i sin morgenrapport torsdag at de ventet at den skulle være på 3,5 prosent. Også kjerneinflasjonen var lavere enn ventet.

– Dette er lavere enn det Norges Bank har som anslag, så dette er positive nyheter siden internasjonale renter har begynt å stige og bidratt til at norske renter også har økt, sier Knudsen.

Sara Midtgaard, senior makro- og valutastrateg i Nordea, sier at KPI-tallene trekker rentebanen ned.

– Men vi tror at kjerneinflasjonen fort havner over Norges Bank sin prognose igjen dersom de ender opp med å kutte fire ganger neste år, sier hun.

Vår Energi varsler nedskrivninger på tre milliarder kroner i tredje kvartal

Utsatt oppstart og høye kostnader knyttet til Balder X-prosjektet bidrar til at Vår Energi varsler over tre milliarder kroner i nedskrivninger i tredje kvartal.

Totalt anslår olje- og gasselskapet i en børsmelding tirsdag at nedskrivningene kommer på 314 millioner dollar, tilsvarende 3,38 milliarder kroner.

Det er ventet at Balder X-prosjektet starter opp i andre kvartal neste år.

Produksjonen i juli, august og september endte på 256.000 fat oljeekvivalenter per dag, som er 11 prosent ned fra kvartalet før. Det er dog en oppgang på 22 prosent fra tredje kvartal i fjor.

Produksjonen i tredje kvartal i år ble påvirket av planlagt vedlikehold, ifølge Vår Energi.

For hele året venter selskapet en produksjon per dag på mellom 280.000 og 290.000 fat per dag. Dette er blant annet avhengig av oppstart av Johan Castberg-feltet, som er anslått å skje mot slutten av året.

Vår Energis hovedvaluta er i norske kroner, men selskapet har gjeld i amerikansk valuta. Fordi kronen har styrket seg gjennom kvartalet, venter selskapet en netto valutagevinst på rundt 47 millioner dollar i kvartalet.

Hele resultatet for tredje kvartal legges fram av Vår Energis direktør Nick Walker 22. oktober.

03:00Redaksjonen

Orkanen Milton har nådd land i Florida

Orkanen var nedjustert til kategori 3 før den nådde land ved Siesta Key, rundt 75 kilometer sør for Tampa. Milton har for tiden vedvarende vindhastigheter på 33 meter per sekund.

I en oppdatering sendt ut da orkanen nådde land klokken 2.30 norsk tid natt til torsdag beskriver orkansenteret NHC Milton som «ekstremt farlig». De advarer mot livstruende stormflo, ekstreme vinder og styrtflom over hele det sentrale Florida.

Det er vente at orkanen, som i en periode var i kategori 5, før den ble nedjustert, vil føre til store ødeleggelser. Flere millioner mennesker er bedt om å evakuere.

Tidligere på dagen ble Florida rammet av flere tornadoer. For snaut to uker siden feide orkanen Helene inn over delstaten. Den førte til store ødeleggelser og oversvømmelser i flere delstater på sin vei nordover.

Milton er ventet å krysse Florida og fortsette ut over Atlanteren torsdag mens den svekkes ytterligere.

Tampa Bay-området, der det bor mer enn 3,3 millioner mennesker, kan bli truffet direkte av en stor orkan for første gang på mer enn 100 år.

AUF-leder foreslår å legge vernede vassdrag i rør

Frp og Høyre ønsker å åpne noen vernede vassdrag for vannkraftutbygging. Nå får de uventet støtte fra den avtroppende lederen for Aps ungdomsparti.

– Vi har i mange år hatt overskudd på kraft, men vi står nå foran en situasjon hvor vi i flere år trolig får kraftunderskudd. Da mener jeg det er på tide å løfte en debatt om vi, for å skaffe mer grønn kraft, bør åpne noen av vassdragene som er vernet i dag, sier AUF-leder Astrid Hoem til VG.

Hun mener man plikter å undersøke om slike vassdrag kan finnes der man ikke møter de samme utfordringene som landbasert vindkraft gjør.

Det ønsker ikke Arbeiderpartiet, selv om energiminister Terje Aasland (Ap) har åpnet for utbygging i enkelte vernede vassdrag der det kan bidra til flomsikring. Det er i dag 390 vernede vassdrag i Norge.

AUF-nestleder Gaute Børstad Skjervø, som er innstilt som Hoems arvtaker ved landsmøtet senere i oktober, frykter for lignende tilstander som ved Alta-demonstrasjonene på tidlig 1980-tall. Aksjonene førte til at Ap i 40 år har vært mot utbygging av vernede vassdrag.

Skjervø vil på sin side åpne for mer kjernekraft, noe Hoem sier nei til.

Oslo Børs spratt opp etter dårlig start på uka

Etter to dager der lav oljepris drev hovedindeksen på Oslo Børs nedover, steg den onsdag 0,53 prosent til 1.431,66 poeng.

Det skjer til tross for at de petroleumsrelaterte aksjene fortsatt synker. Equinor (-1,36), Aker BP (-1,31) og Frontline (-1,40) falt, mens DNB Bank (0,92) og Norsk Hydro (0,79) gikk opp.

Samtidig var det en generelt god dag på de europeiske markedene, noe som ser ut til å ha hjulpet Oslo Børs. FTSE 100 i London (0,39), DAX i Frankfurt (0,72) og CAC 40 i Paris (0,3) gikk alle opp.

Oljeprisen fortsetter nedover, og et fat nordsjøolje kan 16.45 kjøpes for 75,73 dollar (-2,20 prosent).

IEA: 2030-mål om fornybar energi er innen rekkevidde

Målet som ble satt på klimatoppmøtet i fjor om å tredoble produksjonen av fornybar energi innen 2030, er innen rekkevidde, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Kapasiteten innen fornybar energi ventes å øke med 270 prosent innen 2030 og dekke nesten halvparten av verdens behov for elektrisitet, heter det i en rapport fra IEA onsdag.

Flere lands klima- og energisikkerhetspolitikk har ført til at prisene for fornybare energikilder har utkonkurrert fossile energikilder. Dette har ført til økt etterspørsel fra både privat sektor og husholdningene, samtidig som næringspolitikk har ført til bygging av flere solcellepaneler og vindturbiner.

IEA peker på utviklingen i særlig Kina som avgjørende for veksten. Innen 2030 venter byrået at 60 prosent av fornybarveksten vil skje i Kina, mens den største veksten blant de store økonomiene er i India.

Byrået anslår at det også vil være en stor økning i vindkraften. Utviklingen ventes å doble i hastighet mellom 2024 og 2030, sammenlignet med perioden fra 2017 til 2023.

– Fornybare energikilder utvikler seg raskere enn det nasjonale regjeringer kan sette mål for, sier IEA-sjef Fatih Birol.

– Dette drives ikke bare fram av innsatsen for å kutte utslipp eller styrke energisikkerheten, det er i stadig større grad fordi fornybar energi i dag er den billigste muligheten for nye kraftverk i nesten alle land rundt om i verden, sier han videre.

Ifølge IEA kan målet fra klimatoppmøtet i Dubai nås om det internasjonale samfunnet jobber for å senke de høye finansieringskostnadene for nye prosjekter i utviklingsland.

Dette er nå en bremsekloss i regioner med stort potensial, blant dem Afrika og Sørøst-Asia, ifølge byrået.

Støre dropper klimatoppmøtet i Baku

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal ikke delta på FNs klimatoppmøte i Aserbajdsjan, opplyser Statsministerens kontor til Dagens Næringsliv.

I stedet skal Norges delegasjon ledes av fungerende klima- og miljøminister Tore O. Sandvik, forteller statssekretær Kristoffer Thoner (Ap) til avisa.

Også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) vil være til stede på klimatoppmøtet COP29 i Aserbajdsjans hovedstad Baku.

– Norge er i år med i G20, og G20-toppmøtet i Rio skjer rett etter klimatoppmøtet i Baku. Regjeringen vil være godt representert på klimatoppmøtet med klima- og miljøministeren, utenriksministeren og utviklingsministeren. Klima- og miljøministeren vil ha en lederrolle i arbeidet med utslippsreduksjoner under COP, sier Thoner.

Tidligere onsdag kunngjorde regjeringen at Norge skal være med og lede forhandlinger om utslippsreduksjoner i Baku.

– Vi lever i en urolig tid, men klimakrisen tar ikke pause, uttalte Sandvik i en pressemelding.

Inntil nå har Støre deltatt på samtlige av FNs store klimatoppmøter etter at han overtok som statsminister. Han var til stede på COP 26 i Glasgow, COP 27 i Egypt og COP 28 i De forente arabiske emirater.

Da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram mandag, ble det bekreftet at regjeringen ikke er i rute til å nå sitt mål om utslippskutt innen 2030. Regjeringen åpner for kjøp av utslippskvoter for å nå klimamålet som Norge har meldt inn til FN.