Ingen bevis for kabelsabotasje fra kinesisk skip
Havarikommisjonen i Sverige sier det ikke er mulig å konkludere med at kabelbruddet i Østersjøen var bevisst sabotasje fra det kinesiske lasteskipet Yi Peng 3.
Undersøkelser, gjort under kinesisk ledelse, viser at skipet slepte babord anker etter seg i ett og et halvt døgn.
Yi Peng 3 rakk å tilbakelegge 180 nautiske mil på denne tiden, men likevel har ikke Sveriges havarikommisjon kunne bevise at det var en bevisst sabotasjeaksjon mot de undersjøiske datakablene mellom Sverige og Litauen og Tyskland og Finland.
– Havarikommisjonen konstaterer at det, med den begrensede informasjonen som kunne innhentes, ikke med sikkerhet kan konkludere om dette har skjedd forsettlig eller ikke, skriver de i en pressemelding.
Dette er likevel ikke til hinder for de pågående etterforskningene mot skipet og mannskapet om bord.
Kabelbruddene etterforskes som mulig lovbrudd i flere land, inkludert Sverige.
Ukraina: Skip fra russisk «skyggeflåte» beslaglagt
Den ukrainske etterretningstjenesten SBU sier den har tatt et skip fra Russlands såkalte skyggeflåte i arrest. Skipet anklages for ulovlig korneksport fra Krim.
Ifølge ukrainske myndigheter ble skipet brukt på slutten av fjoråret til å eksportere 5000 tonn hvete fra Sevastopol. Havnebyen ligger på halvøya som Russland annekterte ulovlig i 2014.
Den såkalte skyggeflåten består av skip registrert i ulike land og brukes til å omgå vestlige sanksjoner mot Russland på grunn av krigen i Ukraina, blant annet begrensninger i oljeeksporten. Skip fra denne flåten er også brukt til å eksportere ukrainsk korn tatt fra okkuperte områder.
Skipet som ble tatt i arrest, var registrert i et ikke navngitt land i Asia. Det ble stanset i ukrainsk farvann i Svartehavet. Myndigheten har ikke opplyst hvor besetningen befinner seg nå eller om det er startet en rettsprosess.
Rundt en femdel av Ukrainas territorium er okkupert. Ukraina anser all handel med disse områdene som ulovlig og beslaglagt skip som har gått til okkuperte havner uten ukrainsk tillatelse.
USAs forsvarsminister Hegseth fikk slektstre av Norges ambassadør
Da en norsk delegasjon var i Det hvite hus nylig, ga USA-ambassadør Anniken Huitfeldt forsvarsminister Pete Hegseth et slektstre.
Det er en kjent sak at Hegseth har norske aner, og i forkant av besøket var Riksarkivet og bygdebøker saumfart, slik at en kunne pusle sammen hele slektstreet til den amerikanske forsvarsministeren, skriver Dagens Næringsliv.
– Alle hans 32 tippoldeforeldre var norske. Det gjorde dypt inntrykk på ham, sier Huitfeldt.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forteller at det startet da forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) var på et møte i Brussel, der også Hegseth var til stede.
– Tore er jo fra Trondheim og har vært fylkesordfører i 20 år. Så jeg sa til Tore: «Finn et bilde av den gården som familien til Hegseth kom fra». Og han satte i gang og fikk et flyfoto av den gården som han hadde med til Hegseth i Brussel. Og det gjorde inntrykk. Slektstreet i dag var en fortsettelse av det, sier Støre.
Nye skuddvekslinger mellom India og Pakistan
Den indiske hæren sier det har vært skuddvekslinger mellom soldater fra India og Pakistan langs delelinjen i Kashmir for andre dag på rad.
Ifølge Indias hær begynte soldater ved flere pakistanske militærstillinger «langs hele delelinjen i Kashmir» å skyte «uprovosert» med lette våpen natt til lørdag.
– Indiske styrker svarte proporsjonalt med lette våpen. Det er ikke meldt om sårede eller drepte, heter det videre i uttalelsen.
Pakistan har ikke kommet med noen umiddelbar bekreftelse, men begge sider har bekreftet at det var skuddvekslinger den foregående natten. Det skjer etter tirsdagens angrep på turister i den indiskkontrollerte delen av Kashmir, der 26 personer ble drept og 17 såret.
Politiet leter etter to pakistanske og en indisk statsborger etter angrepet.
India har anklaget Pakistan for å være knyttet til angrep, noe et enstemmig senat i Pakistan avviste fredag. Begge landene har trukket tilbake visum til nabolandets borgere, og viktige grenseoverganger er stengt.
India og Pakistan har tidligere utkjempet flere kriger om Kashmir, som begge landene gjør krav på. I flere tiår har opprøre kjempet mot indisk styre – og for selvstendighet eller innlemming i Pakistan – for delstaten, der flertallet er muslimer.
Amerikansk UD stenger klimakontor
Administrasjonen har sparket embetsfolk som hadde ansvar for USAs globale klimapolitikk og klimabistand og lagt ned et klimakontor under utenriksdepartementet.
Oppsigelsene er en del av en «reorganisering av diplomatisk fokus», opplyser departementet fredag.
Omorganiseringen inkluderer altså også nedleggelse av Kontoret for global forandring, som lå under utenriksdepartementet. Reuters skriver kontoret spilte en sentral rolle i årlige klimaforhandlinger.
Oppsigelsene kommer som et ledd i at president Donald Trump i januar signerte en presidentordre som trekker USA ut av Parisavtalen fra 2015. Avtalen har som mål å bekjempe klimaendringer ved å holde den gjennomsnittlige globale temperaturøkningen under 2 grader.
Kim overvar sjøsetting av nytt krigsskip
Nord-Koreas leder Kim Jong-un var fredag til stede da Nord-Korea sjøsatte et nytt krigsskip, en jager som skal kunne fylle flere roller.
– Jageren er utstyrt med de kraftigste våpnene og er perfekt bygget på rundt 400 dager, med egen styrke og teknologi, sier sekretær Jo Chun-ryong i det styrende kommunistpartiet, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.
Kim, som altså var til stede under sjøsettingen i Nampho, takket arbeidere og teknikere for byggingen av den nye jageren.
– Den oppfyller partiets linje om å styrke marinen, legger KCNA til.
Det nye krigsskipet er på rundt 5000 tonn, omtrent like stort som de norske fregattene.
Meslingepidemi sprer seg til ti delstater i USA
USA har registrert nesten 900 tilfeller av meslinger i epidemien som nå har spredt seg til ti delstater, melder smittevernetaten CDCP.
Det foreløpig bekreftede tallet på smittede er 884, tre ganger så mange som i hele 2024. De aller fleste – 646 tilfeller – er i Texas, der epidemien startet for tre måneder siden.
To uvaksinerte skolebarn har hittil dødd av smitte, og en uvaksinert voksen person er død i nabostaten New Mexico.
En rekke andre stater spredt over hele landet har også registrert minst tre tilfeller. De er Indiana, Kansas, Michigan, Montana, Oklahoma, Ohio, Pennsylvania og Tennessee.
Meslinger er svært smittsomt, men vaksinen mot viruset er svært effektiv. Utbruddene finner sted i områder med lav vaksinedekning, blant annet i mennonittsamfunn i det vestlige Texas.
Nettselskaper sliter med å betale flere millioner i strømstøtte
Flere tusen kunder har penger fra den statlige strømstøtten stående på bok hos nettselskapene. Snart kan pengene gå rett tilbake til staten.
Elvia, Norges største netteselskap, opplyser til Nettavisen at de har nærmere 10 millioner kroner på bok, fordelt på 7000 kunder.
Flere nettselskap opplyser til avisen at de sliter med samme problem, de har ikke kontonummeret til kundene.
– Vi har tatt kontakt skriftlig med kundene som har penger til gode hvor vi har opplyst at vi mangler kontonummer for utbetaling. Kundene har blitt oppfordret til å enten kontakte vårt kundesenter eller logge seg inn på Elvia sin «min side» for å registrere kontonummeret der, sier Åsmund Strand Johansen i Elvia til Nettavisen.
Han oppfordrer de som ikke har registrert kontonummeret sitt om å gjøre det, for de kan ikke sitte på pengene for lenge.
– Etter tre år må vi tilbakeføre disse pengene til staten når kundens krav blir foreldet, og vi kan da senere risikere å havne i klagesak med kunden.
Problemet gjelder ifølge Elvia hovedsakelig kunder hvor nettleien betales over regningen fra strømselskapet.
– Kraftleverandørene som har avtale med oss om gjennomfakturering utleverer ikke kontonummer, forteller Johansen.
Widerøe-fly til Aberdeen måtte snu grunnet teknisk feil
Over halvveis til Skottland og Aberdeen snudde et Widerøe-fly med 37 passasjerer om bord. Flyet fra Bergen hadde en liten teknisk feil.
Flyet lettet fra Flesland klokken 18.10, og rakk å komme et godt stykke på vei før det måtte returnere til Vestlandet.
– Årsaken til flyet snudde, var at om det hadde fløyet til Aberdeen, så hadde flyet blitt stående der i lengre tid enn ønsket. Derfor snudde det hjem til Bergen der vår base med flyteknikere holder til, forklarer Widerøes kommunikasjonssjef Catharina Solli til Bergens Tidende.
Hun bekrefter overfor avisen at det var en teknisk feil som var årsaken.
For de 37 passasjerene betyr returen at de ikke kommer seg til Aberdeen før klokken 11 på lørdag.
– Disse beklager vi virkelig overfor, sier Solli.
Dyrehelserapporten: Fôrskandalen fikk alvorlige følger for dyrenes helse
De forhøyede verdiene av D-vitamin i dyrefôret i januar førte til alvorlige helseskader hos dyrene, viser ny rapport.
I februar ble det kjent at en feil hos Felleskjøpet førte til at det ble tilsatt for mye vitamin D i produksjon av kraftfôr.
Fem svinebesetninger og åtte verpehøns besetninger fikk det feilproduserte fôret.
Dyrehelserapporten som ble lansert torsdag viser at grisene som fikk fôret blant annet fikk beinskjørhet, skade på hjerte, stemmebånd og nyrer, samt nedsatt allmenntilstand, opplyser Nationen.
– Dette skadet nyrefunksjonene til dyrene, noe som fører til at beinstrukturen svekkes. Det skjedde gradvis og over tid, og også tilsynelatende friske dyr ville etter hvert blitt syke. I samråd med bøndene besluttet vi at det eneste riktige var å avlive alle de berørte høneflokkene og grisene av hensyn til dyrevelferden, sier fagansvarlig for mattrygghet i Nortura, Astrid Søyland Grødem.
Hønene som ble eksponert for fôret fikk mange av de samme symptomene som svin. Seks av flokkene var Nortura-produsenter, alle disse ble avlivet.
Feilen førte også til at egg til konsum ble tilbakekalt ettersom de ble ansett som en fare for folkehelsen. Nortura tilbakekalte totalt 670 tonn egg.
Forslag: Svensk politi skal få avfyre våpen i flere tilfeller enn i dag
Svensk politi skal få fullmakt til å avfyre våpen i flere situasjoner enn i dag, framgår det av lovforslag.
Reglene som styrer når politiet får bruke sine skytevåpen, anses å være i utakt med tiden, og regjeringen vil erstatte dem med en ny våpenlov.
Regjeringen sier at lovforslaget åpner for at politiet kan avfyre skytevåpen i noen flere situasjoner enn i dag. Men dette betyr ikke uten videre at våpen blir brukt oftere, heter det.
Det stilles fortsatt høye krav om at bruk av skytevåpen skal både være nødvendig og forsvarlig.
– Skytevåpen er et av politiets mest kraftfulle verktøy. Det er derfor viktig at reglene er robuste. De skal være restriktive og samtidig lette å forstå i praktiske situasjoner, sier justisminister Gunnar Strömmer.
I 2023 brukte politiet våpen i 32 hendelser. Den nye loven skal tre i kraft 1. juli 2026.
Forslaget går ut på at politiet får anvende skytevåpen i tre situasjoner, ifølge regjeringen.
* For å avverge alvorlig vold mot politibetjenten selv eller andre personer.
* For å pågripe noen eller hindre en person i å rømme, om personen kan antas å utgjøre en alvorlig fare for andre mennesker eller våpen anvendes.
* For å avverge andre særskilt alvorlig straffbare handlinger eller alvorlige farer for liv og helse.