Forsvaret vil øve nærmere Russland
Forsvarets ledelse mener det er på tide at Nato-allierte øver lenger øst i Finnmark, nærmere Russland.
I dag finnes det en usynlig grense mellom Alta og Lakselv, der norske myndigheter har bestemt at Nato ikke kan oppholde seg. Grensen ble innført på 50-tallet, under den kalde krigen, og hensikten var å ikke provosere Sovjetunionen, skriver Klassekampen.
Nå vil Forsvaret at denne grensen skal flyttes lenger øst i fylket.
– Vi har sendt en klar beskjed til politiske myndigheter om at disse selvpålagte restriksjonene må endres. Grensa må flyttes østover. Hvor langt får politikerne bestemme, sier oberst Jørn Qviller, som er sjef for Finnmark landforsvar (FLF) til avisa.
Han mener grensa hindrer Nato-allierte fra å øve på å forsvare Finnmark. Samtidig har kommunene i Øst-Finnmark uttrykt ønske om mer militær tilstedeværelse, også fra Nato.
I dag foregår Nato-øvelsen Joint Viking i Troms og deler av Nordland. Rundt 10.000 soldater fra ni nasjoner deltar i øvelsen, som varer til 14. mars.
Fire partier får grønt lys fra Verdens naturfond
Verdens naturfond WWF mener MDG er best på klima, men SV, Rødt og Venstre er heller ikke så verst. For første gang anbefaler de hvilke partier man bør stemme på i stortingsvalget.
– Akkurat dette har vi aldri gjort før, fordi vi skal være en politisk nøytral miljøorganisasjon, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF til TV 2
Tidligere har de gitt partiene terningkast. I år lanserer WWF sin egen partiguide, og kun fire partier får grønt lys.
– Guiden vår viser at kun Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Rødt leder an i klima- og naturpolitikken. Resten av partiene somler, eller fungerer som en brems, skriver Andaur.
I guiden scorer Senterpartiet og Fremskrittspartiet lavest.
– Ikke overraskende har disse partiene rollen som bremsekloss i klimapolitikken. Mens KrF, Høyre og Arbeiderpartiet somler, sier Andaur.
Haugsbø gjenvalgt som president i Tekna
Elisabet Haugsbø ble søndag gjenvalgt som president i Tekna på foreningens representantskapsmøte i Oslo.
39-åringen er gjenvalgt som president for to nye år. Tekna er Norges største fagforening for arbeidstakere med mastergrad eller mer innen teknologi og naturvitenskap. Organisasjonen har 113.000 medlemmer.
Haugsbø har ledet Tekna siden 2023, samtidig som hun har vært digital sikkerhetssjef i konsulentselskapet Zebra.
– Jeg ser fram til å fortsette arbeidet med å ivareta medlemmenes interesser og være en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Vi har tatt posisjon i viktige saker som digitalisering, det grønne skiftet og et organisert arbeidsliv. Dette arbeidet skal vi styrke, sier Haugsbø i en pressemelding.
Av Teknas medlemmer er 17.000 studenter. Det er dermed den organisasjonen i landet med flest studenter.
Makspris på 1,12 kroner per kWh for strøm mandag
Mandag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 7 og 8 på morgenen vil strømprisen der ligge på 1,12 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 93,9 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 29,3 øre, i Nord-Norge blir den 7,2 øre, og i Vest-Norge blir den 56,3 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,62 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 17 og 18 i Nord-Norge, da på 0,1 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 39,3 øre, Sørvest-Norge 40,1 øre, Midt-Norge 3,6 øre og Vest-Norge 39,7 øre.
Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,39 kroner per kWh og -3,5 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 50,08 øre per kWh og -1,01 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Kypriotiske myndigheter aktiverer krisevarslingsapp
Øya, som er en populær feriedestinasjon, kan risikere å bli et mål for iranske raketter. Krisevarslingsappen som nå er aktivert viser blant annet tilfluktsrom.
Kypros har omtrent 2200 tilfluktsrom folk kan oppsøke, skulle de bli angrepet. SafeCy-appen er ment for å varsle befolkningen i landet om eventuelle angrep, og hvor man skal søke tilflukt.
En av bekymringene er at de to britiske militærbasene på øya kan bli angrepet av Iran. Akrotiri-basen ligger vest for havnebyen Limassol, som er 275 kilometer unna den israelske havnebyen Haifa.
Britenes statsminister Keir Starmer har sagt at han vil sende jagerfly til øya, men han ville ikke svare på om de ville støtte Israel i å avverge iranske angrep.
Flere steder på Kypros har man de siste dagene kunne observere iranske rakettangrep mot Israel.
Israels militære gir evakueringsordre til iranere som bor ved våpenfabrikker
Det israelske militæret (IDF) har utstedt en bred evakueringsordre til iranere som bor i nærheten av forsvarsindustri.
– Hasteadvarsel til iranske borgere: Alle personer som er ved eller omkring alle militære våpenproduksjonsanlegg og deres støtteinstitusjoner bør umiddelbart forlate disse områdene og ikke komme tilbake inntil videre. Deres tilstedeværelse ved denne infrastrukturen setter deres liv i fare, skriver IDF på sin persiskspråklige X-konto.
Trump sier det blir lett å få til en avtale mellom Iran og Israel
USA kan lett få i stand en avtale mellom Iran og Israel og få slutt på konflikten, sier president Donald Trump.
USA hadde ikke noe å gjøre med Israels siste angrep mot Iran, skriver Trump i et innlegg på Truth Social.
Han advarer om konsekvenser dersom USA skulle bli angrepet på noe vis. Landet har blant annet militærbaser i Midtøsten.
– Hvis vi blir angrepet på noen som helst måte, kommer de amerikanske styrkene til å slå tilbake med full styrke og makt på et nivå man aldri har sett før, skriver presidenten.
– Derimot kan vi på enkelt vis få i stand en avtale mellom Iran og Israel og få avsluttet denne blodige konflikten, avslutter han i innlegget, etterfulgt av tre utropstegn.
Senere søndag gjentar han at det vil bli fred mellom Iran og Israel snart, og at det pågår en større diplomatisk innsats.
– Vi vil få fred mellom Israel og Iran. Mange telefonsamtaler og møter finner sted nå, skriver Trump på Truth Social og oppfordrer partene til å inngå en avtale.
Krigshandlingene mellom de landene fortsatte utover søndagen.
Iransk nyhetsbyrå: Israel har angrepet Irans forsvarsdepartement i Teheran
Irans forsvarsdepartement er truffet i et israelsk luftangrep, melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.
– Et av hovedkvarterets bygninger fikk mindre skader i angrepet, står det i en melding fra det halvoffisielle nyhetsbyrået natt til søndag.
Angrepet skjedde lørdag kveld, ifølge Tasnim.
Forsvarsdepartementet i Iran hadde ikke umiddelbart kommentert opplysningene, og det var ved 1-tiden natt til søndag norsk tid ikke meldt om drepte eller sårede.
Starmer: Britiske kampfly til Midtøsten for å bidra til sikkerhet i regionen
Storbritannia utplasserer flere kampfly i Midtøsten for å bidra til å opprettholde sikkerheten i hele regionen, opplyser landets statsminister Keir Starmer.
– Vi flytter ressurser til regionen, inkludert kampfly, og for å støtte beredskapen i regionen, sier Starmer.
Storbritannia har allerede kampfly i Midtøsten som en del av en operasjon for å bekjempe trusler fra Irak og Syria. Flymannskapene startet forberedelsene til forflytningen fredag morgen, da det var klart at situasjonen i regionen forverret seg, opplyser en talsperson for statsministeren.
Flere tankfly fra britiske baser er allerede utplassert, og flere kampfly vil bli sendt, sa talspersonen videre.
Makspris på 1,39 kroner per kWh for strøm søndag
Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 21 og 22 vil strømprisen der ligge på 1,39 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 1,15 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 21,3 øre, i Nord-Norge blir den 5,8 øre, og i Vest-Norge blir den 56,6 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,96 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen søndag blir mellom klokken 13 og 14 i Sørvest-Norge, da på -3,5 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge -3,4 øre, Midt-Norge 0,7 øre, Nord-Norge -0,04 øre og Vest-Norge -3,4 øre.
Fredag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 99,1 øre per kWh og -8,3 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 58,5 øre per kWh og -1,08 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Iran truer militærbase med norsk personell i Irak
Det befinner seg norsk personell på den amerikanske basen i Al-Asad i Irak, opplyser Forsvaret til TV 2. Basen er en av flere som Iran har truet med å angripe.
Iran advarte lørdag om at USA, Storbritannia og Frankrikes militærbaser i Midtøsten vil bli angrepet dersom de bistår Israel i forsvar mot angrep fra Iran, ifølge statlige medier.
Det er både amerikansk og norsk personell på Al-Asad-basen i ørkenene vest i Irak.
– Vi følger situasjonen der veldig tett og tar kontinuerlige vurderinger. Det viktigste for oss er sikkerheten til personellet, sier pressevakt Aleksander Hage i Forsvaret til kanalen.