Forsvaret får kritikk for håndtering av sikkerhetsklarering av flerkulturelle
Forsvaret får sterk kritikk i en ny rapport for håndteringen av sikkerhetsklarering for flerkulturelle som vil gjennomføre førstegangstjenesten.
EOS-utvalget mener at Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) over flere år ikke har sikret en forsvarlig behandling av klareringssakene som er omfattet av reglene, skriver VG.
Det kommer fram i en tidligere gradert rapport fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS) som ble offentliggjort torsdag.
VG har nylig avslørt at en rekke personer med flerkulturell bakgrunn har fått innkallingen til førstegangstjeneste annullert fordi sikkerhetsklareringen ikke var ferdigbehandlet.
Regelverket sier at personer som skal inn i førstegangstjenesten, skal få beskjed om hvorvidt de er sikkerhetsklarert senest to måneder før tjenestestart.
EOS-utvalgets har tatt for seg perioden 1. juni 2020 til 11. august 2023 i rapporten. Sikkerhetsklareringen til 290 personer i denne perioden ble ikke ferdig i tide, noe som førte til at disse personene ikke ble innkalt til førstegangstjeneste.
Det er sterkt kritikkverdig, slår utvalget fast.
FSA får også kritikk for ikke å ha etablert rutiner for å sikre en forsvarlig framdrift i saksbehandlingen.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) varslet tirsdag en gjennomgang av Forsvarets sikkerhetsklareringspraksis.
VG: Norsk statsborger skal være mistenkt for drap i Brasil
En norsk statsborger skal være mistenkt for drap i Brasil, opplyser Utenriksdepartementet onsdag. Den 20 år gamle mannen skal ha skutt og drept en vaktmester.
– Utenrikstjenesten er kjent med saken der en norsk borger skal være mistenkt for drap. Vi er per nå ikke i kontakt med personen, men arbeider med å få bekreftet opplysningene, sier pressevakt Mathias Rongved i UD til VG.
Ifølge brasilianske medier er den 20 år gamle mannen foreløpig på frifot, skriver VG. Han er mistenkt for å ha skutt og drept vaktmesteren som jobbet i huset til ekskjærestens familie.
Hendelsen skjedde mandag denne uken i Balneário Camboriú, en kystby i den brasilianske delstaten Santa Catarina. En annen person skal også ha blitt skadet og fraktet til sykehus.
Eiendommen ble satt fyr på, og det var brannvesenet som oppdaget de to personene med skuddskader i husets første etasje, ifølge VG.
Ny mangfoldsrapport om Nationaltheatret: – Jeg vil ikke være kvoten, minoriteten, pyntegjenstanden
Ikke-hvite skuespillere ved Nationaltheatret opplever at de ikke har like arbeidsbetingelser som sine hvite kolleger. Det viser en ny rapport.
Bak rapporten «Å spille hvit» står Maria Utsi, norsk-samisk teaterviter og samfunnsdebattant, og Mathias Danbolt, kunsthistoriker og kritiker.
Rapporten peker på at selv om intensjonene ved Nationaltheatret har vært gode, har det manglet en helhetlig og systematisk tilnærming til å styrke mangfold i praksis.
– Denne rapporten belyser viktige strukturelle utfordringer som krever vår fulle oppmerksomhet. Nationaltheatret har en vei å gå for å sikre at vi er en arena som speiler hele samfunnet – både på og bak scenen, sier teatersjef Kristian Seltun i en uttalelse.
Teatrets direktør, Marta Færevaag Hjelle håper også at rapporten kan bidra til økt kunnskap og bevissthet i hele kunstfeltet.
Avgrenset
Maria Utsi og Mathias Danbolt sto også bak den interne rapporten «Mangfold på Nationaltheatret» fra 2022, som førte til at teateret startet en bred kartlegging av minoritetserfaringer høsten 2023.
De valgte å avgrense den nye rapporten til det de velger å kalle melaninrike skuespillere for å få innsikt i et problemfelt som har vært forskningsmessig underprioritert i Norge.
Som informanter hadde de 16 hovedsakelig skuespillere, tilknyttet teaterproduksjoner mellom 2019 og 2024.
De spurte opplevde å ha færre arbeidsmuligheter, smalere skuespillerfaglig handlingsrom og mangel på kunnskapsbaserte støttefunksjoner enn de hvite kollegene sine. Samtidig ble det forventet at de skulle representere mangfold, ifølge rapporten.
– Stressende
– Jeg vil ikke være kvoten, minoriteten, pyntegjenstanden. Jeg vil være skuespiller. Kommer vi noen gang der hvor vi snakker om skuespillere? sier en av informantene, mens en annen sier det er vanskelig å «arrestere noen når de vil gi deg en plass».
– Men det er en stor, stor oppgave å være mangfoldet på huset. Det er stressende.
Utsi og Danbolt valgte å anonymisere de spurte fordi det ifølge rapporten er «en lang historie for at minoriteter, når de forsøker å påpeke strukturelle problemer, selv blir oppfattet som et problem». Det kan gjøre det sårbart med tanke på nye oppdrag videre, mener rapportforfatterne.
– Riktig retning
Flere av informantene opplever at teateret er på vei i riktig retning. Samtidig beskriver Utsi og Danbolt «en utbredt bekymring» blant flere av informantene om at rapporten skal bli sett på – og dermed avfeid som – en «klagemur» som ingen vil ha, noe de hevder skjedde med 2022-rapporten.
Nå håper de at oppussingen av Nationaltheatret, som gjør at det må flytte ut i en lengre periode, kan bidra til et løft.
– Reelle endringer krever mer enn å gjøre døren bredere. Man må gjentenke huset fra grunnmuren og opp, og for første gang på 125 år har Nationaltheatret en unik mulighet til å gjøre nettopp det, avslutter Utsi og Danbolt rapporten.
Zelenskyj: Minst 200.000 soldater trengs for å overholde eventuell fredsavtale
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anslår at det trengs minimum 200.000 soldater for å overholde en eventuell fredsavtale i Ukraina i fremtiden.
Det trengs en stor internasjonal fredsbevarende innsats dersom en fremtidig fredsavtale mellom Ukraina og Russland skal overholdes, sa Zelenskyj under Verdens økonomiske forum i Davos i Sveits.
– Fra alle europeere? To hundre tusen. Det er minimum. Hvis ikke er det ingenting, sa Zelenskyj og påpekte at Ukrainas hær er langt mindre enn Russlands.
Zelenskyj ber Europa ta selvstendige avgjørelser og etablere seg som en sterk global aktør uavhengig av hva Donald Trump måtte finne på.
– La oss ikke glemme at det ikke finnes noe hav som skiller europeiske land fra Russland. Europeiske ledere må huske at disse kampene der nordkoreanske soldater deltar, nå finner sted på plasser som geografisk er nærmere Davos enn Pyongyang, sa Zelenskyj.
Forsinkelser og innstillinger i togtrafikken i Oslo-området
Det er forsinkelser og innstillinger i togtrafikken på grunn av signalfeil ved Oslo S. Bane Nor opplyser at feilen er rettet.
– Du må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger. Vi beklager ulempene dette har skapt, skriver de en trafikkmelding klokken 14.30.
Følgende toglinjer kan påvirkes:
* L1 Spikkestad – Lillestrøm (Hovedbanen).
* R12 Kongsberg – Eidsvoll (Gardermobanen)
* R13 Drammen – Dal (Hovedbanen)
* R14 Asker – Kongsvinger (Kongsvingerbanen)
* L2 Stabekk – Ski (Østfoldbanen)
* R21 Stabekk – Moss (Østfoldbanen vestre linje)
* F4 Oslo – Bergen (Bergensbanen)
* F5 Oslo – Stavanger (Sørlandsbanen)
* RE10: Drammen – Lillehammer (Dovrebanen)
* RE11 Skien – Eidsvoll (Vestfold- og Gardermobanen)
* FLY1 Drammen – Oslo lufthavn (Flytoget)
* FLY2 Stabekk – Oslo lufthavn (Flytoget)
Trailer påkjørt av passasjertog i Sør-Odal – Kongsvingerbanen stengt
En semitrailer er påkjørt av et tog på en planovergang i Sør-Odal. Det ser ikke ut til å være alvorlige skader på togpassasjerer.
Situasjonen for føreren av semitraileren er mer uavklart.
– Vi er nå framme på stedet. Det er rundt 30 stykker om bord på toget, sier operasjonsleder Frode Øvreås i Innlandet politidistrikt til NTB.
Øvreås vet ikke hvor fort toget kjørte og heller ikke hvor på lastebilen toget har truffet, men det ser ut til å være store materielle skader.
Det er uklart hva slags last semitraileren bar på.
Passasjerene på toget venter på å bli evakuert, og Vy har satt opp busser, sier kommunikasjonssjef Kaja Rynning Moen i Vy til VG.
Kongsvingerbanen er stengt mellom Kongsvinger og Årnes.
Strømprisen i nord fra 0,04 til 2,39 kroner på 17 timer
Onsdag er den høyeste timeprisen for strøm i Nord-Norge hele 5700 prosent høyere enn den laveste.
Den billigste strømprisen på onsdag fra midnatt til klokken ett var på 4,1 øre. Det dyreste tidspunktet er klokken 17 til 18, da er prisen på hele 2,39 kroner, skriver Nettavisen.
Dette er også den høyeste timeprisen i Nord-Norge siden september 2023.
En plutselig kuldeperiode og lite vind i nord, samt at Svartisen kraftverk er ute av drift, har bidratt til økningen.
Flyselskapet KLM anmeldes for grønnvasking
KLM er anmeldt for grønnvasking av det danske forbrukertilsynet, som mener flyselskapet bruker villedende utsagn om bærekraft i en radioreklame.
Tilsynet mener reklamen kunne få forbrukere til å tro at det er bærekraftig å reise med nederlandske KLM.
Radioreklamen ble sendt på lufta i 2023. Der het det at man kunne reise mer bærekraftig ved å fly med KLM fordi selskapet framover skrulle bruke «en del bærekraftig drivstoff».
Det var imidlertid kun snakk om at 1 prosent av drivstoffet skulle være det som ifølge EU-regler kan betegnes som bærekraftig. Forbrukertilsynet mener at flyselskapet dermed ikke hadde grunnlag for å hevde at man tok «et stort skritt» i retning av å reise mer bærekraftig, slik det ble hevdet i reklamen.
KLMs presseansvarlig sier at selskapet avventer neste steg i saken, og at de jobber med å forbedre sin kommunikasjon mot kundene.
– KLM anerkjenner viktigheten av å tilpasse seg disse endringene og aktivt justere vår markedsføringspraksis til de nyeste reglene og retningslinjene, heter det i en uttalelse fra selskapet.
Det danske forbrukertilsynet har over lengre tid hatt søkelys på bruken av begrepet bærekraft i reklamer. Før jul godtok bilprodusenten BMW en bot på 3 millioner danske kroner for å ha betegnet seg selv som «verdens mest bærekraftige bilprodusent».
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 84,8 øre per kWh torsdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 84,8 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,81 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 61,5 øre lavere enn onsdag og 16,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 1,81 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 56,9 øre lavere enn onsdag og 1,037 kroner høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 2,4 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,81 kroner, dekkes 96,1 øre.
Minsteprisen blir på 39,9 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 10,8 øre per kWh torsdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 10,8 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 58,4 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 1,042 kroner lavere enn onsdag og 20,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 58,4 øre per kWh er mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 1,8 kroner lavere enn onsdag og 11,8 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 69,2 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 4,3 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 76,1 øre per kWh torsdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 76,1 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,88 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 62,9 øre lavere enn onsdag og 38,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen torsdag på 1,88 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 59,2 øre lavere enn onsdag og 1,25 kroner høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 2,48 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,88 kroner, dekkes 1,018 kroner.
Minsteprisen blir på 9,4 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.