16:51:24Nyhetsstudio

Forsinkelser og innstillinger i togtrafikken i Oslo-området – feilen er rettet

Mandag ettermiddag var det forsinkelser og innstillinger i togtrafikken i Oslo-området. Feilen er rettet, men forsinkelser må fortsatt medregnes.

Årsaken var feil på en sporveksel ved Lysaker. Klokken 15.06 melder Bane Nor at feilen er rettet. Det må fortsatt medregnes forsinkelser.

Tolv toglinjer på Hovedbanen, Drammenbanen og Askerbanen var rammet, deriblant Flytoget.

Bane Nor meldte om feilen klokken 14.29 mandag ettermiddag.

Det var også forsinkelser og innstillinger på Hovedbanen mandag morgen. Da var det feil på en sporveksel ved Strømmen.

Minst 30 drept i Mosambik under demonstrasjoner mot presidentvalg

Minst 30 mennesker er blitt drept de siste tre uker under ulike demonstrasjoner mot et omstridt presidentvalg i Mosambik, melder Human Rights Watch.

Organisasjonen sier til AFP at minst 30 mennesker er blitt drept i perioden 19. oktober til 6. november.

Tallene omfatter ikke voldshandlingene som utspant seg torsdag da politi og soldater grep inn mot flere tusen demonstranter i hovedstaden Maputo. Det største sykehuset i byen, Maputo Central Hospital, melder om tre dødsfall under denne demonstrasjonen.

Landet i det sørlige Afrika har vært rammet av voldsaksjoner siden Frelimo-partiet, som har styrt i nesten 50 år, vant presidentvalget 9. oktober, angivelig med over 70 prosent av stemmene.

Sittende president Filipe Nyusi vil ventelig fratre ved årsskiftet etter å ha sittet i to perioder. Han vil overlate embetet til Daniel Chapo fra Frelimo.

Opposisjonslederen Venancio Mondlane, som støttes av Podemos-partiet, ble nummer to i presidentvalget med 20 prosent oppslutning. Han hevder imidlertid at resultatet var manipulert.

I sosiale medier har Mondlane oppfordret sine tilhengere til å demonstrere i gatene, og dette har ført til sammenstøt med politi og soldater. Den største markeringen så langt skjedde torsdag da mange tusen demonstrerte. Noen kastet steiner og bygde barrikader før de ble fordrevet av politiet.

– Det som begynte som et krav om rettferdig valg, er blitt til en brutal framvisning av statlig undertrykking, sier en lokal menneskerettighetsorganisasjon (CDD).

Norske illustratører kritiserer Posten for å lage frimerker ved hjelp av KI: – Dytter barn foran seg

Kjente illustratører reagerer på de nye julefrimerkene til Posten – som er laget av sjetteklassinger ved hjelp av kunstig intelligens.

35 illustratører, blant dem kjente størrelser som Flu Hartberg, Steffen Kverneland, Fam Irvoll og Anna Fiske, sender nå et åpent brev til Posten.

– Vi som skriver dette brevet, er hardt arbeidende illustratører og kunstnere, som for tiden står midt i en kamp mot bruk av kunstig intelligens-genererte bilder, og vi tror nesten ikke våre egne øyne, innleder de brevet og fortsetter:

– Vi har blitt vant til å se at enkelte velger å gå for KI-genererte glossy og bløtkakeaktige bilder fremfor å benytte seg av en illustratør av kjøtt og blod, men at man her velger å bruke kunstig intelligens i stedet for barnetegninger er rett og slett, i mangel av et annet ord: Nitrist.

– Tatt våre tegnestiler

De to julefrimerkene, lansert torsdag, forestiller en snømann på ski og en smilende hundevalp med nisselue på en kjelke. Posten ga i fjor to sjetteklasser i oppdrag å lage frimerkene – men kun ved å bruke kunstig intelligens.

Ifølge pressemeldingen var Posten fornøyd med kreativiteten og engasjementet i forslagene. Frimerkedirektør Halvor Fasting kalte det «et eksempel på hvordan vi kan kombinere teknologi med menneskelig kreativitet på en morsom måte».

Det kontrer illustratørene med å påpeke:

– Denne «artige» teknologien er basert på trening av KI ved å «skrape» internett for ekte menneskers kunstverk uten at vi har blitt spurt eller blitt kompensert. Som en tyv har altså disse selskapene over natten tatt våre tegnestiler og teknikker, og tilbyr skyggevarianter av vårt arbeid gratis, skriver de i brevet.

Fare for jobbene

Illustratørene peker også på flere problemer med å bruke KI-bilder, særlig av en dels statlig institusjon.

– Vi som har illustrasjon som levebrød, står i fare for å miste verdifulle jobber på grunn av denne lettfattelige tiltroen til ny, etisk tvilsom teknologi.

De hevder videre at Posten «dytter barn foran seg» når de tar i bruk KI, og mener Posten kommer «veldig uheldig» ut i sin kampanje. Nå ber de 35 illustratørene Posten om å ta et aktivt valg, og kommer med henstillingen:

– Ønsker dere å ødelegge for kreative yrker i Norge, eller ønsker dere å stille dere bak oss, og støtte oss i den vanskeligste situasjonen vår yrkesgruppe noensinne har stått overfor

Posten: – Et engangsstunt

– Jeg har forståelse for illustratørenes synspunkter. Vi har ingen planer om å kutte ut dyktige kunstnere og designere til å lage våre frimerker. Dette var et engangsstunt, som vi syntes var riktig og morsomt å gjøre, sier frimerkedirektør Halvor Fasting til NTB.

Han sier «det ligger i Postens DNA» å utforske ny teknologi. Da man fikk ideen til å prøve noe nytt til 2024-julefrimerkene, ble Drøbak valgt fordi det er «julebyen». Fasting forteller at man møtte skoleklassene sammen med Postens avdeling for fremtidsteknologi for en workshop.

– Skoleledelsen syntes dette også var en fin måte å lære barn mer om KI, også de negative sidene ved bruken – og hva man skal være oppmerksom på, sier Fasting.

Posten solgte i underkant av 13 millioner frimerker i 2023. Julefrimerkene har et opplag på drøyt 1,4 millioner til sammen. Med disse to nye frimerkene har Posten utgitt 2133 ulike frimerker siden starten i 1855.

Hovedsteder på Balkan blant de mest forurensede i verden

Tre av hovedstedene på Balkan er blant de ti mest forurensede i verden, så vidt bak Lahore, Delhi og Beijing.

Beograd, Pristina og Sarajevo ble fredag målt til et nivå som ligger godt over det som anses som helsefarlig. På luftindeksen AQI er 150 satt som farestrek.

I Paris og Los Angeles var det til sammenligning målinger på henholdsvis 44 og 34.

Den sterke forurensningen på Balkan forklares delvis med at det er blitt vesentlig kaldere i været. I den serbiske hovedstaden Beograd var konsentrasjonen av farlige mikropartikler 19 ganger høyere enn det Verdens helseorganisasjon finner forsvarlig.

Disse ørsmå partiklene kan utgjøre en helsefare dersom de blir innåndet over en lengre periode og dermed kommer inn i blodomløpet til innbyggerne.

Starten på kuldesesongen forverrer forholdene, ettersom mange bruker kull og ved av dårlig kvalitet.

– Alt blir brent: skittent kull, dårlig ved, gamle møbler, klesfiller og plast. I verste fall bruker noen motorolje til oppvarming. Kombinert med tungtrafikk i de store byene blir det ekstrem forurensning, sier Dejan Lekic ved den nasjonale foreningen for økologi i Beograd.

En FN-studie fra 2019 viser at luftforurensning i 19 byer på Balkan står for 20 prosent av for tidlige dødsfall.

14:42NTB, Redaksjonen

Lastebil: 26 tonn overlast og dårlig teknisk stand

Politiet og Statens vegvesen stanset fredag morgen en lastebil som hadde 26 tonn overlast. I tillegg var lastebilen i dårlig teknisk stand og ble avskiltet.

Lastebilen ble stanset ved Hjortnes.

– Statens vegvesen og vi fikk kontroll på en lastebil med henger i morgentimene i dag. På tilhengeren var det last som viste seg å være 26 tonn for tung i forhold til hva som er tillatt, skriver politiet i politiloggen.

Lastebilen ble altså i tillegg avskiltet på grunn av dårlig teknisk stand.

Politiet og Vegvesenet satte hjullås på lastebilen for å hindre eventuelle forsøk på å kjøre videre med den.

Makspris på 1,18 kroner per kWh for strøm lørdag

Lørdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 1,18 kroner per kilowattime (kWh).

I Sørøst-Norge blir prisen 80,4 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 38,7 øre, i Nord-Norge blir den 12,5 øre, og i Vest-Norge blir den 26,1 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,7 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen lørdag blir mellom klokken 0 og 1 på natten i Nord-Norge, da på 3,1 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 20,3 øre, Sørvest-Norge 48,06 øre, Midt-Norge 11,6 øre og Vest-Norge 24,06 øre.

Torsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 57,4 øre per kWh og -0,06 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,4 kroner per kWh og 30,4 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

DN: Freyr-avtale innebærer salg av alle europeiske eiendeler

Onsdag kjøpte Freyr Battery eiendeler fra det kinesiske selskapet Trina Solar. Milliardavtalen innebærer salg av alle europeiske eiendeler.

Onsdag gikk medgründer og konsernsjef Tom Einar Jensen av som leder etter batteriselskapet kjøpte et solcelleproduksjonsanlegg i USA fra kinesiske Trina Solar for nesten fire milliarder kroner.

Jensen skal lede Freyr Europa, som inkluderer selskapets planer om en batterifabrikk i Mo i Rana og en tomt i Finland.

Fredag skriver Dagens Næringsliv at avtalen med Trina Solar inkluderer en klausul der Freyr skal kvitte seg med alle sine eiendeler i Europa.

Selskapet har en frist på seks måneder på å gjøre dette. Hva dette betyr for planene om gigantfabrikken i Mo i Rana er uvisst. Freyr har gjennom årene investert over fire milliarder kroner i Mo i Rana, derav 200 millioner kroner fra norske myndigheter.

– For å lykkes med denne type industriutvikling er det viktig å være villig til tenke annerledes på eierskapskonstellasjoner. Men den underliggende basisen for industriutvikling i Norge, og Mo i Rana, har ikke endret seg, snarere tvert imot, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Han sier at dette innebærer å få inn nye eiere for å ta den europeiske porteføljen videre.

Selskapets batterifabrikk i Mo i Rana varslet nylig betydelig nedbemanning.

Frederiksen har snakket med Trump i 12 minutter

Danmarks statsminister Mette Frederiksen hadde torsdag en 12 minutter lang telefonsamtale med påtroppende president Donald Trump.

Hun forteller at samtalen i all hovedsak dreiet seg om sikkerhetspolitikk.

– Jeg er en av få europeiske ledere som allerede har snakket med ham. Det skal vi glede oss over. Det er positivt, sier Frederiksen i forbindelse med et uformelt EU-møte i Budapest.

Det var også derfra hun hadde en kort samtale med Trump. NBC opplyser at vinneren av presidentvalget siden onsdag har snakket med rundt 70 regjeringsledere verden over.

Frederiksen sier at hun i samtalen understreket nødvendigheten av å stå sammen om innsatsen for Ukraina.

Helse sør-øst lanserer tiltak mot jordmormangel

For å sikre tilstrekkelig helsetilbud for gravide i regionen, vurderer Helse sør-øst blant annet å innføre et felles søknadssystem for fødeplass i Oslo-området.

– Våre framskrivninger viser foreløpig en økning i fødselstallene i årene fremover. Derfor er det viktig å sikre at det er nok kapasitet i regionen, sier avdelingsdirektør for utdanning og kompetanse, Jarle Henriksen, i Helse sør-øst RHF.

Et felles søknadssystem for fødeplass i Oslo-området er blant tiltakene de vurderer. Tiltaket vil gjøre det enklere for kvinner å søke fødeplass og lette ferieplanleggingen ved sykehusene, sier Helse sør-øst i en pressemelding.

Helseforetaket vurderer også en ordning hvor jordmødre kan jobbe i spesialist- og kommunetjenesten samtidig. Dette er allerede utbredt, men ikke formalisert, ifølge dem. Nå vurderer de å formalisere ordningen, som de mener gir et bedre helsetilbud for gravide.

Videre så vil de øke antallet studie- og praksisplasser og forbedre modellen de bruker for å kartlegge behovet for jordmødre, og gjøre denne tilgjengelig for sykehusene.

– Dette vil sikre stabiliteten og planleggingen av fødselshjelpen i sommermånedene i regionen, sier Henriksen om tiltakene.

.

Petter Stordalens flyselskap kutter stillinger

Flyselskapet Sunclass Airlines, som hovedsakelig flyr pakkereiser for Ving, må nedbemanne.

Flyselskapet sier opp 14 kabinansatte i Norge, bekrefter kommunikasjonssjef Sofie Lund overfor E24.

– Det beklager vi virkelig, sier Lund.

Sunclass flyr passasjerer på pakkereiser til og fra feriedestinasjoner. Mye av inntektene er charterinntekter fra den tilknyttede turoperatøren Ving, ifølge E24.

Lund opplyser at det ikke er snakk om å kutte ruter, men at selskapet ikke har behov for så mange kabinansatte.

Petter Stordalen fikk flyselskapet med på kjøpet da han i 2019 gikk inn i turoperatøren Ving sammen med to oppkjøpsfond etter at eier og reiseoperatør Thomas Cook gikk konkurs.

Knusende varmerekord for november på Andøya i Nordland

Natt til fredag ble det målt 14 grader på Andøya, melder NRK. Det blir mye mildvær i Norge helt ut helga, med flomvarsel nord i Nordland og i Troms.

Den nye rekorden på 14 grader på målestasjonen på Andøya flyplass er mye høyere enn forrige rekordtemperatur målt der i november: 12,5 grader.

– Det er ikke bare det at det er høyeste målt, den er en og en halv grad mer. Vanligvis når vi får ny høyeste måling, så er det kanskje 0,1-0,2 grader mer. Så det er ganske så mye varmere, sier vakthavende meteorolog Matilda Hallerstig til NRK.

Meteorologisk institutt har for øvrig utstedt gult farevarsel for flom i Troms og nordlige deler av Nordland. Farevarselet gjelder fra natt til fredag til lørdag ettermiddag. Gult farevarsel innebærer moderat fare.