Flere togstrekninger stengt på grunn av flom
Både Sørlandsbanen og Bratsbergbanen er onsdag rammet av flommen i kjølvannet av regnværet på Østlandet.
Styrtregnet på Østlandet har ført til ulike skader på infrastruktur enkelte steder. Blant det som er rammet, er togene som går mellom Porsgrunn og Notodden. På sistnevnte togstasjon har det gått et mindre ras over skinnene.
– Det vil være stengt fram til morgen. En geolog skal dra dit for å vurdere forholdene. I mellomtiden er det taxi for tog, sier pressevakt Olav Nordli i Bane Nor til NTB.
Også på Sørlandsbanen er det stengt mellom Nordagutu og Drangedal på grunn av oversvømmelser på sporet som har ført til en utglidning av skinnene.
Det var først anslått å kunne åpne igjen i løpet av onsdag kveld, men så er det nå beregnet å være i orden igjen tidligst torsdag klokken 12.
– Det jobbes på stedet med å bygge opp igjen og stabilisere sporet slik at det er trygt for togene å kjøre, sier Nordli.
EU klassifiserer mink som invaderende art – minkavl blir forbudt fra 2027
Et flertall av EU-medlemslandene har bestemt at mink kommer på EUs liste over invaderende arter, og dermed er all avl og produksjon av arten forbudt fra 2027.
Danmark var et av landene som stemte mot, og regjeringen der kommer nå til å søke om en særordning for danske minkavlere, heter det i en uttalelse fra det danske miljødirektoratet.
I praksis er minknæringen i Danmark svært liten, ettersom alle mink i landet ble avlivet i 2020 på grunn av frykt for spredning av koronavirus.
Arten amerikansk mink hører, som navnet tilsier, hjemme i Nord-Amerika og ble innført til Europa for pelsdyroppdrett. Det finnes en europeisk mink, men denne arten er kritisk truet og eksisterer kun noen få steder på kontinentet.
Oljesøl ved Sandestranden i Randaberg
Et større oljeflak er på vei inn til Sandestranden i Randaberg, opplyser politiet.
Brannvesenet er på stedet og melder om et større oljeflak som er på vei inn til stranden, opplyser Sørvest politidistrikt.
Politiet er på vei.
Nødetatene rykket ut etter å ha fått melding om oljesølet klokka 13.20.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 41,06 øre per kWh lørdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 41,06 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 46,3 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 1,6 øre lavere enn fredag og 2,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,85 kroner per kWh og snittprisen var 1,69 kroner.
Maksprisen lørdag på 46,3 øre per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 0,5 øre lavere enn fredag og 0,1 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 80,3 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 34,8 øre per kWh mellom klokken 12 og 13.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 1,80 øre per kWh lørdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,8 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 8,9 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 4,5 øre lavere enn fredag og 18,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 13,6 øre per kWh og snittprisen var 9,5 øre.
Maksprisen lørdag på 8,9 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 3,8 øre lavere enn fredag og 30,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 26,9 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på -4,9 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 4,30 øre per kWh lørdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 4,3 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 30,5 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 5,4 øre høyere enn fredag og 16,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 13,6 øre per kWh og snittprisen var 9,5 øre.
Maksprisen lørdag på 30,5 øre per kWh er mellom klokken 14 og 15. Den er 29,4 øre høyere enn fredag og 9,08 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 60,6 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på -7,9 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.
Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 73,40 øre per kWh lørdag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 73,4 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 1,072 kroner.
Lørdagens snittpris per kWh er 7,9 øre lavere enn fredag og 5,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 4,13 kroner per kWh og snittprisen var 2,44 kroner.
Maksprisen lørdag på 1,072 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 21 og 22. Den er 6,1 øre høyere enn fredag og 17,1 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 1,56 kroner.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,072 kroner, dekkes 29,06 øre.
Minsteprisen blir på 37,4 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.
Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 68,70 øre per kWh lørdag
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 68,7 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 99,5 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 5,01 øre lavere enn fredag og 24,8 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,85 kroner per kWh og snittprisen var 1,69 kroner.
Maksprisen lørdag på 99,5 øre per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 7,9 øre høyere enn fredag og 53,3 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,46 kroner.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 99,5 øre, dekkes 22,06 øre.
Minsteprisen blir på 37,4 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.
Makspris på 1,07 kroner per kWh for strøm lørdag
Lørdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 21 og 22 vil strømprisen der ligge på 1,072 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 99,5 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 30,5 øre, i Nord-Norge blir den 8,9 øre, og i Vest-Norge blir den 46,3 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,56 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen lørdag blir mellom klokken 23 og 00 i Midt-Norge, da på -7,9 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Sørvest-Norge 37,4 øre, Nord-Norge -4,9 øre og Vest-Norge 34,8 øre.
Torsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,011 kroner per kWh og -11,5 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 90,1 øre per kWh og 0 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Høyre støtter 5-prosentmålet
Høyre støtter regjeringens mål om å bruke 5 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar.
– Europa må ta større ansvar for vår egen sikkerhet, og det er en nødvendig og riktig prioritering å øke ambisjonsnivået i Nato. Det vil også få konsekvenser for vår egen forsvarsplanlegging framover, sier partileder Erna Solberg i Høyre.
Solberg mener den sikkerhetspolitiske situasjonen er ytterligere forverret etter at langtidsplanen for forsvaret ble vedtatt i 2024.
– Høyre har denne våren tatt til orde for at vi må se på om noen deler av langtidsplanen kan framskyndes for å styrke Forsvaret raskere, sier leder av stortingets utenriks- og forsvarskomité Ine Eriksen Søreide (H).
Regjeringen kunngjorde fredag formiddag at de vil støtte målet om å bruke 5 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvarsrelaterte formål. Det er ventet at målet vedtas under Nato-toppmøtet i Haag neste uke.
Riksrevisjonen: Departementene har brukt 187 millioner for mye på konsulenter
Departementene har brukt 187 millioner kroner for mye når de har leid inn IKT-konsulenter, ifølge Riksrevisjonen. Overskridelsen er betydelige og har ikke blitt fulgt opp.
– En slik betydelig overskridelse av en inngått rammeavtale kan bidra til å svekke tilliten til offentlige anskaffelser, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.
Avtalen gir departementene mulighet til å kjøpe konsulenttjenester på IKT-området for inntil 600 millioner kroner. Overskridelsen på 187 millioner kroner tilsvarer 31 prosent. Beløpet kunne og burde vært konkurranseutsatt, mener Schjøtt-Pedersen.
Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) eier og forvalter rammeavtalen. De skal følge opp departementenes forbruk, men har ikke gjort nok for å følge opp.
– DSS har et særskilt ansvar som avtaleeier. Hadde de fulgt opp bedre, kunne overskridelsen vært unngått, sier Schjøtt-Pedersen.