Flere til legevakt etter togkrasj på Bergen stasjon
Et tog som skulle kobles på et annet tog, braste inn i det andre togsettet på Bergen stasjon mandag kveld. Flere passasjerer måtte til legevakt.
Passasjertoget fra Oslo sto på perrongen. Et annet tog skulle koble seg på dette toget, og holdt litt for stor fart inn mot passasjertoget. Det var mange folk om bord, og ifølge Vy ble flere av dem henvist til legevakt med mindre skader.
– Det ble et rykk i toget, og da var det folk som var på vei av, som falt i toget, sier Vys kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby til Bergens Tidende.
Et tog til Arna ble innstilt, og Vy har varslet mulige forsinkelser på andre strekninger fordi et spor ikke kan brukes.
– Toget som ble påkjørt, er snart klart til å brukes igjen, sa Lundeby ved 21-tiden til BT.
Vognføreren som skulle koble på toget, er avhørt av politiet. Det er ikke mistanke om ruspåvirkning, opplyser politiet i Bergen.
UD har bedt norske borgere i Qatar om å følge lokale myndigheters råd
Ingen nordmenn er berørt av Irans angrep i Qatar, opplyser Utenriksdepartementet, som ber nordmenn følge lokale myndigheters råd i landet.
– Vi har så langt ikke informasjon som tilsier at norske borgere er skadet i dette angrepet. Vi har sendt ut melding til norske borgere i Qatar med råd om å lytte til anbefalinger fra lokale myndigheter og følge med i mediene, for å ivareta egen sikkerhet, skriver UD i en uttalelse til NTB.
De oppfordrer norske borgere i regionen til å registrere seg på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar.
– Det er nå rundt 75 personer i Qatar som har registrert seg. Det reelle antallet norske reisende der kan være høyere.
– Luftrommet over Qatar er i kveld stengt, og vi er kjent med meldinger om at også andre flyplasser i regionen er midlertidig lukket. Situasjonen kan endres på kort varsel. Reisende rådes til å holde kontakt med sine flyselskap, heter det videre fra UD.
Storstilt leteaksjon etter panter på rømmen i Bulgaria
Det er gjort flere observasjoner av det som etter sigende skal være en sort panter i Bulgaria, noe som har ført til en storstilt leteaksjon med droner, åte og feller.
Flere personer opplyste før helgen å ha fått øye på den svarte panteren nær en park i Shumen, nordøst i landet. Uklare bilder på en TV-kanal viser det som kan være en panter, som slettes ikke er en naturlig art i den bulgarske faunaen.
Den kan ha rømt fra en privat dyrehage, ifølge politiet, som viser til at enkelte personer i organisert kriminalitet liker å vise sin velstand ved å ha slike eksotiske villkatter i fangenskap.
Det lokale politiet har satt i gang en stor leteaksjon, hvor både droner, åte, feller og varmesøkende kameraer blir benyttet. Per mandag var ingen panter funnet.
– Søket fortsetter, sier det lokale politiet mandag.
Bulgaria er et land hvor desinformasjon på nettet er svært utbredt, noe som har kommet til syne i forbindelse med panterjakten. KI-genererte bilder av blant annet skuespiller Chuck Norris, som holder kattedyret i bånd, har gått viralt i landet. Det er også dukket opp en sang om panteren, som i løpet av 24 timer fikk over 75.000 visninger.
Turgåer bitt i armen av bjørn i Jarford i Finnmark
En turgåer som var ute med hunden, er blitt bitt av en bjørn i Jarford i Finnmark, opplyser politiet.
– Turgåeren var på en kveldstur med hunden sin da bjørnen gikk til angrep, skriver operasjonsleder Arnt Gunnar Øvergaard i Finnmark politidistrikt i politiloggen.
Personen ble bitt i armen og er nå til legebehandling. Politiet opplyser at det er en hel del bjørn i området, noe som tiltrekker skuelystne.
– Vi oppfordrer befolkningen om ikke å oppsøke bjørnene da de både kan bli stresset og miste sin naturlige skyhet for mennesker. Statens Naturoppsyn er varslet og har dratt til stedet for å gjøre undersøkelser, skriver Øvergaard.
Politiet mener det trolig dreier seg om en enslig hann eller en bjørnebinne med unger.
94 norske soldater i Midtøsten: – Det gjøres fortløpende trusselvurderinger
Det er per i dag 94 norske soldater utstasjonert rundt om i Midtøsten. Hæren opplyser at det gjøres fortløpende trusselvurderinger knyttet til uroen.
Soldatene er stasjonert i henholdsvis Irak, Jordan, Libanon, Israel, Syria og Egypt, opplyser kommunikasjonssjef Lars Strøm i Hæren.
– Vi følger situasjonen nøye i tett dialog med Forsvarets operative hovedkvarter, våre allierte, FN, Nato og våre styrker på den enkelte lokasjon, skriver Strøm i en epost til NTB.
Han sier det gjøres fortløpende trusselvurderinger og tiltak lokalt for å beskytte seg mot eventuelle trusler og løse de pålagte oppgavene.
– Slike tiltak kan være blant annet, men ikke avkortet av, bruk av skudd- og splintsikre vester, hjelm, og dekningsrom som gir økt beskyttelse mot eksempelvis rakettnedslag. Hvilke tiltak som iverksettes, vurderes normalt på den enkelte lokasjon på bakgrunn av situasjon, etterretning og varsling, sier han.
– Våre soldater som tjenestegjør i regionen, er selektert og trent for å kunne håndtere krevende situasjoner.
Bahrain og Kuwait stenger luftrommet etter iransk angrep
Etter Irans angrep mot en stor amerikansk militærbase i Qatar har både Kuwait og Bahrain besluttet å stenge luftrommet.
Stengningen skjer som et forebyggende tiltak i kjølvannet av opptrappingen av konflikten i regionen.
Bahrains transportdepartement sier at myndighetene sammen med sine internasjonale partnere følger nøye med på situasjonen.
Fra Kuwaits luftfartsmyndigheter heter det at luftrommet stenges inntil videre for å opprettholde sikkerheten.
Iran angrep mandag kveld den amerikanske flybasen Al Udeid rett utenfor Doha som svar på USAs angrep mot iranske atomanlegg i helgen. Like i forkant av mandagens angrep stengte Qatar midlertidig luftrommet over landet.
Iran hadde varslet USA via diplomatiske kanaler flere timer før rakettangrepet mot Al Udeid-basen, skriver The New York Times.
Iran: Angrep med like mange raketter som USA-bomber
Iran hevder å ha avfyrt like mange raketter mot USAs flybase i Qatar som antallet bomber USA slapp over iranske atomanlegg sist helg.
Det går fram av en kunngjøring fra Irans nasjonale sikkerhetsråd.
I kunngjøringen bekrefter Iran at både USA og Qatar ble varslet om angrepet på forhånd, noe som blir sett på som et tydelig ønske fra landets ledelse om å trappe ned konfliktnivået.
Iran understreker også at beslutningen om å angripe Al Udeid-basen utenfor Doha ble tatt fordi basen ikke ligger i tilknytning til befolkede områder.
Qatars forsvarsdepartement hevder å ha skutt ned de iranske rakettene, som derfor ikke forårsaket skade.
Iran angrep amerikanske militærbaser i Qatar og Irak
Det er ikke meldt om drepte etter at Iran mandag kveld svarte på USAs angrep ved å skyte raketter mot amerikanske militærbaser i Qatar og Irak.
Ifølge øyenvitner er det hørt eksplosjoner i Qatars hovedstad Doha, og det halvstatlige iranske nyhetsbyrået Tasnim bekrefter at det var gjennomført et angrep.
Ifølge myndighetene i Qatar ble ingen drept i rakettangrepet mot flybasen Al Udeid rett utenfor Doha, som huser opptil 10.000 amerikanske soldater og er USAs største militærbase i Midtøsten.
Basen dekker et 24 hektar stort område og inneholder også USAs sentralkommando, som leder amerikanske militæroperasjoner fra Egypt til Kasakhstan.
– Qatars luftvern lyktes med å avverge rakettangrepet mot Al Udeid-basen, heter det i en kunngjøring fra forsvarsdepartementet i Qatar.
– Hendelsen resulterte ikke i drepte eller sårede, heter det videre.
Stengte luftrommet
Det angivelige angrepet kom kort tid etter at BBC siterte kilder som ga «troverdig informasjon» om et nær forestående iransk angrep på Al Udeid-basen.
Qatar stengte mandag luftrommet over landet med henvisning til «utviklingen i regionen».
Det skjedde fordi Iran varslet Qatar om det forestående angrepet, opplyser tre iranske tjenestemenn til The New York Times.
Storbritannia oppfordret tidligere mandag sine innbyggere i Qatar til å holde seg innendørs.
Norske soldater
Ifølge irakiske sikkerhetskilder ble også den amerikanske Ain al-Asad-basen vest i Irak, nær grensa til Syria, angrepet mandag.
Rundt 35 norske soldater er stasjonert ved denne flybasen, sammen med et ukjent antall amerikanske soldater.
Soldatene gikk ifølge irakiske sikkerhetskilder i tilfluktsrom før angrepet fant sted.
Dronebase
USA har gjennomført en rekke droneangrep mot iranskstøttet milits i Irak fra Ain al-Asad-basen, som gjentatte ganger tidligere har kommet under angrep.
I 2020 likviderte USA den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad ved hjelp av en MQ-9 Reaper-drone som ble sendt fra denne basen.
Også USAs flybase i Arbil i Nord-Irak ble angrepet mandag, men heller ikke derfra er det meldt om drepte eller sårede.
Flåtebase
Alarmen gikk også ved flere andre amerikanske militærbaser i Midtøsten mandag kveld, blant annet i Bahrain der hovedkvarteret til den amerikanske marinens femte flåte ligger.
USA har også militærbaser i Kuwait, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Jordan, men det er ikke meldt om angrep mot disse.
Oljeprisfall etter iransk hevnangrep
Oljeprisen falt med 5 prosent mandag kveld i kjølvannet av Irans hevnangrep mot USAs militærbase i Qatar.
Mandag kveld ved 19.30-tiden var oljeprisen ned 5 prosent. Et fat nordsjøolje ble da omsatt for 73,3 dollar.
Tidligere mandag hadde oljeprisen steget da markedene åpnet, til over 80 dollar fatet. Det skjedde i kjølvannet av USAs angrep mot Iran i helgen. Oljeprisene steg på et tidspunkt til sine høyeste nivåer siden januar mandag morgen.
Økende bekymring for forstyrrelser i energimarkedene etter USAs luftangrep mot iranske atomanlegg har skapt uro i markedet.
Oljeselskaper evakuerer ansatte fra felt i Irak
Flere oljeselskaper, blant dem britiske BP og franske TotalEnergies, evakuerer sine ansatte fra oljefelt de opererer i Irak.
Evakueringen skjer som følge av den spente sikkerhetssituasjonen i regionen etter Israels og USAs angrep mot Iran, opplyser det statlige irakiske oljeselskapet Basra Oil.
Evakueringen har foreløpig ikke påvirket produksjonen og oljeeksporten fra Irak, som er på rundt 3,32 millioner fat om dagen, opplyser kilder i oljeselskapet.
Den Iran-støttede gruppen Kataib Hezbollah har tidligere truet med å gjenoppta sine angrep mot amerikanske styrker i regionen dersom USA sluttet seg til Israels angrep mot Iran.
Det amerikanske oljeserviceselskapet Baker Hughes evakuerer også ansatte fra Irak, opplyser en talsperson.
Qatar: Ingen drept i iransk angrep på amerikansk militærbase
Ingen er drept i det iranske angrepet på en amerikansk militærbase i Qatar mandag kveld, opplyser qatarske myndigheter.
De opplyser i tillegg at Qatar lyktes med å avskjære de iranske rakettene som hadde retning mot den amerikanske militærbasen Al Udeid. Basen ligger rett utenfor Doha og er den største amerikanske militærbasen i Midtøsten. Det skal befinne seg rundt 10.000 soldater ved basen.
I uttalelsen sier de også at det iranske angrepet er et brudd på Qatars suverenitet, og at de påberoper seg retten til å svare på angrepet.
Iran koordinerte angrepene på den amerikanske flybasen med qatarske tjenestemenn og varslet om at angrepene var på vei for å begrense tapene, skriver New York Times, som siterer tre iranske tjenestemenn.
De opplyser til avisen at Iran hadde et symbolsk behov for å slå tilbake mot USA, men at de samtidig ønsket å gjennomføre hevnangrep på måte som sikret alle parter en utvei. De viser til en lignende strategi i 2020 da Iran varslet Irak før de angrep en amerikansk base i Irak for å gjengjelde drapet på landets øverste general.