DSA venter økt bruk av radioaktive legemidler
Utvikling, produksjon og bruk av radioaktive legemidler i Norge vil øke i årene som kommer. Det mener Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
– Den forespeilede økningen i produksjon og bruk av radiofarmaka i Norge, gjør at vi kan forvente økte mengder radioaktive utslipp og avfall, sier fungerende avdelingsdirektør Ingeborg Mork-Knutsen i DSA i en pressemelding.
Radiofarmaka er radioaktive legemidler som pasienten får tilført kroppen, slik at pasienten selv blir den radioaktive strålekilden. Ved de fleste slike tilfeller vil det aller meste av radioaktiviteten forsvinne fra kroppen i løpet av det første døgnet eller de første dagene.
Det er i rapporten «Radiofarmaka i Norge i dag og utvikling mot år 2100» at det slås fast at bruken av slike legemidler vil øke.
Rapporten peker på at det er utilstrekkelige lagrings- og avhendingsløsninger for slikt radioaktivt avfall i dag, og at det er behov for en nasjonal strategi for håndtering av avfall fra radioaktive legemidler.
– Det vil i tillegg være et behov for å håndtere radioaktive stoffer med lengre halveringstid enn det dagens radioaktive legemidler har, sier Mork-Knutsen.
Meglere: Boligmarkedet i Oslo på kokepunktet
Boligmarkedet i Oslo er i full fyr, ifølge eiendomsmeglere. Boligene selges i snitt 4,6 prosent over prisantydning, og salgsvolumet har økt med 60 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
– Det er helt vanvittig om dagen, sier Christian Falkenberg i Privatmegleren til Finansavisen. Han forteller at han kun har opplevd tilsvarende tilstander et par ganger siden han startet i bransjen på 1990-tallet.
Han forklarer den store interessen med oppspart egenkapital etter en rolig periode i markedet, nye utlånsregler som reduserer egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent, og forventninger om lavere renter før sommeren.
– Mange tror prisene vil stige i løpet av året og ønsker derfor å kjøpe bolig nå, heller enn senere, sier Falkenberg.
Martin Kiligito, leder i Nordvik, bekrefter trenden med tall. På landsbasis er det solgt 1.000 flere boliger så langt i år sammenlignet med samme tid i fjor, hvorav 300 i Oslo alene. Det er en oppgang på 60 prosent for Oslos del.
– Markedet i hovedstaden kunne lett absorbert dobbelt så mange boliger som det som faktisk legges ut, sier Kiligito.
I snitt selges boliger i Oslo 4,6 prosent over prisantydning, mens det nasjonalt ligger på 1,5 prosent.
Norge og USA inngår avtale om rakett- og satellittoppskyting fra Andøya
Norge og USA har undertegnet en avtale som åpner for oppskyting av amerikanske bæreraketter og satellitter fra Andøya Spaceport.
Teknologiavtalen, kalt Technology Safeguards Agreement (TSA), skal hindre uautorisert spredning av amerikansk teknologi, og den er nødvendig for å få amerikanske myndigheters godkjenning til å bruke kommersielle, amerikanske bæreraketter fra Norge.
Viktig for norsk romindustri
– Avtalen er et viktig steg videre i arbeidet med å gjøre Andøya til et av verdens mest attraktive steder for satellittoppskyting. Det amerikanske satellittmarkedet er verdens største, og det har stor verdi for Andøya Spaceport og for Norge som romnasjon at vi nå får muligheten til å skyte opp for amerikanske kunder, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap)
Avtalen vil videre bidra til å utvikle det bilaterale forholdet mellom Norge og USA innen romfart. USA har lignende avtaler med Australia, New Zealand og Storbritannia.
Sikkerhetspolitisk samarbeid
Utenriksminister Espen Barth-Eide (Ap) understreker at arbeidet med avtalen har vært høyt prioritert av regjeringen. Samtidig legger forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) vekt på den sikkerhetspolitiske betydningen for Norge som en ledende romnasjon i Arktis.
– Dette er en viktig avtale for norsk trygghet. Rommet blir stadig viktigere for forsvarssamarbeidet, og Andøya har stor verdi for både Norge og våre allierte, sier Gram.
Med den nye avtalen på plass forventes det at samarbeid mellom Norge og USA – og dermed også i NATO-sammenheng – vil styrkes innen romsektoren.
Avtalen kan også gi en sikkerhetspolitisk gevinst for Norge som alliert romnasjon i Arktis. ifølge regjeringen.
USA får unntak fra reglene for innførsel av stridsrasjoner
Konteinere med feltrasjoner til amerikanske soldater har stått fast i tollen inn til Norge i snart ett år på grunn av EU/EØS-regler. Nå er saken løst.
Det er strenge regler for import av mat fra land utenfor EU/EØS, og feltrasjonene til amerikanske soldater må fylle de samme strenge kravene som mat som skal selges i norske butikker.
Nå er saken løst, sier statssekretær Hans Christian Kjølseth (Sp) i Forsvarsdepartementet til NRK.
– Av hensyn til nasjonal sikkerhet gjør vi et unntak fra reglene. Dette har tatt for lang tid å avklare. Det er viktig at Norge som vertsnasjon viser at vi kan ta imot og bruke allierte forsterkninger. Amerikanske myndigheter er informert om dette, skriver han i en melding til NRK.
Situasjonen var så fastlåst at USA i et skarpt brev varsler om at striden kan føre til færre øvelser på norsk jord.
Amerikanerne fulgte ikke reglene, og dermed ble konteinerne stående i tollen mens byråkratene i Forsvarsdepartementet og Landbruksdepartementet har kranglet.
Karl Erik Kjelstad er ny styreleder i Eviny
Karl Erik Kjelstad ble torsdag valgt til ny styreleder i energi- og teknologikonsernet Eviny.
Valget ble gjort på en ekstraordinær generalforsamling i Eviny torsdag. Kjelstad leder i dag det børsnoterte investeringsselskapet Akastor, og han har tidligere hatt flere ledende roller i Aker-konsernet.
Eviny er et av Norges største energi- og teknologikonsern og produserer fornybar energi fra 39 vannkraftverk og to vindkraftverk på Vestlandet. Selskapet eies av 17 vestlandskommuner, Statkraft samt to lokale kraft- og elektrisitetslag.
Forgiftet alkohol tar flere liv i Tyrkia – 30 bekreftet døde
Minst 30 mennesker har dødd i den tyrkiske storbyen Istanbul de siste tre dagene etter å ha drukket forgiftet alkohol, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.
Totalt har rundt 80 mennesker fått helsehjelp på sykehus etter alkoholforgiftning, ifølge nyhetsbyrået, og de døde er blant disse. Minst 31 pasienter har vært innlagt på akuttavdeling.
Det har vært flere dødsfall på grunn av alkoholforgiftning i Tyrkia den siste tiden. Samtidig fortsetter alkoholprisene å stige, noe som har fått flere til å ty til billigere alternativer eller hjemmebrent, noe som igjen øker risikoen for alkoholforgiftning.
Årsaken til prisstigningen er en kombinasjon av skyhøy inflasjon og offentlige avgifter. Onsdag ble seks personer pågrepet for å ha solgt forfalsket brennevin, mens to andre er siktet for forsettlig drap, ifølge kontoret til Istanbuls guvernør.
E6 over Saltfjellet stengt inntil videre
E6 over Saltfjellet ble stengt torsdag ettermiddag etter at en buss og to vogntog blåste inn i hverandre like sør for Polarsirkelsenteret
På grunn av kraftig vind og svært glatte veier holdt kjøretøyene lav fart, men klarte likevel ikke å unngå kollisjon, opplyser politiet.
Ingen ble skadet, og det var ingen passasjerer i bussen. Siden kjøretøyene ble kilt fast i hverandre, var det umulig for andre trafikanter å passere, og veien ble stengt Politiet meldte om hendelsen like etter klokken 15.30.
Senere torsdag kveld varslet Vegtrafikksentralen at E6 fortsatt vil være stengt, nå på grunn av problematiske kjøreforhold. Regnet fryser på bakken og danner islag over sanden som er strødd på veien.
Bergen i gang med regulering for Bybanen i tunnel
Byrådet i Bergen er i gang med regulering for Bybanen i tunnel bak Bryggen fra Kaigaten og hovedsykkelrute fra Christies gate til Sandviken.
Åtte partier i bystyret ble i oktober endelig enige om å bygge Bybanen til Åsane gjennom tunnel i sentrum.
Nå starter byrådet reguleringen for banen med hovedsykkelrute Kaigaten-Sandviken.
– Jeg veldig glad for at vi har nådd denne viktige milepælen og formelt kan starte reguleringsarbeidet, sier byutviklingsbyråd Christine Kahrs.
Traseen fra Kaigaten til Sandviken er cirka 4,3 kilometer lang. Den skal kobles til den regulerte traseen nordover til Vågsbotn, og med det er hele byggetrinn 5 til Åsane klart: Totalt cirka 12,5 kilometer langt, med elleve holdeplasser.
– Plan- og bygningsetaten følger opp det historiske bybanekompromisset på en svært god måte og legger opp til en rask fremdrift. Vi holder foreløpig tidsplanen for å rekke vedtak av ny trasé i inneværende valgperiode, sier Kahrs.
Russland mener sabotasjeanklager er påskudd for å hindre oljeeksport
Russland anklager Vesten og Nato for å komme med grunnløse påstander om at russiske skip er involvert i sabotasje på undersjøiske kabler.
Påstandene blir framsatt for å hindre russisk oljeeksport sjøveien, sier talsperson for Russland utenriksdepartement, Maria Zakharova, ifølge Reuters.
Hun mener at Nato bruker «myter» for å kunne øke tilstedeværelsen sin i Østersjøen.
– Den egentlige hensikten med alt dette er å begrense russisk oljeeksport ved å bruke alle nødvendige midler, og å skape forutsetninger for innføring av vilkårlige restriksjoner på internasjonal skipsfart i Østersjøen, sier hun.
Finsk politi beslagla i desember et skip som fraktet russisk olje på grunn av mistanke om at fartøyet hadde sabotert undersjøiske kabler. Nato har i etterkant varslet et nytt oppdrag i Østersjøen.
FHI: Hovedtyngden av influensautbruddet kan bli i februar og mars
Forekomsten av influensa holder seg relativt stabilt, men myndighetene tror det vil øke fremover. De sier det haster med å få vaksinert seg mot influensa.
Influensautbruddet ventes å øke videre utover vinteren, skrev Folkehelseinstituttet (FHI) i ukerapporten for uke 1, og i rapporten i uke 2 er beskjeden mer konkret:
– Det er stor mulighet for at forekomsten vil øke fremover og at hovedtyngden av utbruddet kan bli i februar og mars.
Sesongens influensautbrudd begynte på tampen av 2024, men jule- og nyttårsperioden dempet smitten noe.
Etter 14 innleggelser i intensivavdeling med influensa i uke 52, har antall innleggelser vært nedadgående med fem i uke 1 og én i uke 2. Smitten blant de som allerede er innlagt på sykehus, har holdt seg stabil de siste tre ukene.
Andel prøver med påvist influensa var på 12 prosent i uke 2, etter 11 prosent i uke 1 og 13 prosent i uke 52.
For øvrig er det nedadgående trend i forekomsten av covid-19.
– En økning i løpet av månedene som kommer kan ikke utelukkes. Det er fortsatt viktig å tilby vaksine mot influensa og covid-19 til eldre og andre risikogrupper som ikke har blitt vaksinert tidligere denne sesongen, skriver FHI og varsler helsetjenesten om å være forberedt på at smitte med luftveisvirus kan øke i tiden fremover.
Én person skadet i arbeidsulykke i Odda
Det er meldt om en arbeidsulykke i Odda i Ullensvang. Skadeomfanget er ukjent.
Politiet sier det dreier seg om en fallulykke. Én person er skadet, men våken.
– Blir tatt med til sykehus i ambulanse. Politiet gjør undersøkelser på stedet, skriver operasjonsleder Ingrid Teigland Tepstad i Vest politidistrikt i politiloggen.
Ulykken har skjedd på Hjøllo i Odda.