Byrådet i Oslo etterlyser et forbud mot bunntråling i Oslofjorden i håp om å kunne redde plante- og dyrelivet i fjorden fra kollaps.
NRK skrev i helgen om hvordan et slikt forbud har reddet artsmangfoldet i Øresund mellom Danmark og Sverige.
– Det gir masse håp. Naturen har en fantastisk evne til å komme tilbake hvis vi bare lar den være i fred, sier miljø- og samferdselsbyråd Marit Kristine Vea (V) til NRK.
Hun etterlyser handling fra regjeringen.
– Regjeringen har fått et klart råd. Allikevel skjer det ingenting, sier Vea.
Nærings- og fiskeridepartementet vil ikke utelukke et slikt forbud, men understreker at det er for tidlig å si hva slags tiltak regjeringen vil komme med.
De siste årene har flere forskere pekt på at Oslofjordens tilstand stadig forverres av blant annet både kloakkutslipp og overfiske. I september anbefalte Miljødirektoratet stans av all fiske i områder i Indre Oslofjord og deler av Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker for å redde biomangfoldet i fjorden.
Tre av hovedstedene på Balkan er blant de ti mest forurensede i verden, så vidt bak Lahore, Delhi og Beijing.
Beograd, Pristina og Sarajevo ble fredag målt til et nivå som ligger godt over det som anses som helsefarlig. På luftindeksen AQI er 150 satt som farestrek.
I Paris og Los Angeles var det til sammenligning målinger på henholdsvis 44 og 34.
Den sterke forurensningen på Balkan forklares delvis med at det er blitt vesentlig kaldere i været. I den serbiske hovedstaden Beograd var konsentrasjonen av farlige mikropartikler 19 ganger høyere enn det Verdens helseorganisasjon finner forsvarlig.
Disse ørsmå partiklene kan utgjøre en helsefare dersom de blir innåndet over en lengre periode og dermed kommer inn i blodomløpet til innbyggerne.
Starten på kuldesesongen forverrer forholdene, ettersom mange bruker kull og ved av dårlig kvalitet.
– Alt blir brent: skittent kull, dårlig ved, gamle møbler, klesfiller og plast. I verste fall bruker noen motorolje til oppvarming. Kombinert med tungtrafikk i de store byene blir det ekstrem forurensning, sier Dejan Lekic ved den nasjonale foreningen for økologi i Beograd.
En FN-studie fra 2019 viser at luftforurensning i 19 byer på Balkan står for 20 prosent av for tidlige dødsfall.
Politiet og Statens vegvesen stanset fredag morgen en lastebil som hadde 26 tonn overlast. I tillegg var lastebilen i dårlig teknisk stand og ble avskiltet.
Lastebilen ble stanset ved Hjortnes.
– Statens vegvesen og vi fikk kontroll på en lastebil med henger i morgentimene i dag. På tilhengeren var det last som viste seg å være 26 tonn for tung i forhold til hva som er tillatt, skriver politiet i politiloggen.
Lastebilen ble altså i tillegg avskiltet på grunn av dårlig teknisk stand.
Politiet og Vegvesenet satte hjullås på lastebilen for å hindre eventuelle forsøk på å kjøre videre med den.
Lørdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 1,18 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 80,4 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 38,7 øre, i Nord-Norge blir den 12,5 øre, og i Vest-Norge blir den 26,1 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,7 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen lørdag blir mellom klokken 0 og 1 på natten i Nord-Norge, da på 3,1 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 20,3 øre, Sørvest-Norge 48,06 øre, Midt-Norge 11,6 øre og Vest-Norge 24,06 øre.
Torsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 57,4 øre per kWh og -0,06 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,4 kroner per kWh og 30,4 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.
Onsdag kjøpte Freyr Battery eiendeler fra det kinesiske selskapet Trina Solar. Milliardavtalen innebærer salg av alle europeiske eiendeler.
Onsdag gikk medgründer og konsernsjef Tom Einar Jensen av som leder etter batteriselskapet kjøpte et solcelleproduksjonsanlegg i USA fra kinesiske Trina Solar for nesten fire milliarder kroner.
Jensen skal lede Freyr Europa, som inkluderer selskapets planer om en batterifabrikk i Mo i Rana og en tomt i Finland.
Fredag skriver Dagens Næringsliv at avtalen med Trina Solar inkluderer en klausul der Freyr skal kvitte seg med alle sine eiendeler i Europa.
Selskapet har en frist på seks måneder på å gjøre dette. Hva dette betyr for planene om gigantfabrikken i Mo i Rana er uvisst. Freyr har gjennom årene investert over fire milliarder kroner i Mo i Rana, derav 200 millioner kroner fra norske myndigheter.
– For å lykkes med denne type industriutvikling er det viktig å være villig til tenke annerledes på eierskapskonstellasjoner. Men den underliggende basisen for industriutvikling i Norge, og Mo i Rana, har ikke endret seg, snarere tvert imot, sier Jensen til Dagens Næringsliv.
Han sier at dette innebærer å få inn nye eiere for å ta den europeiske porteføljen videre.
Selskapets batterifabrikk i Mo i Rana varslet nylig betydelig nedbemanning.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen hadde torsdag en 12 minutter lang telefonsamtale med påtroppende president Donald Trump.
Hun forteller at samtalen i all hovedsak dreiet seg om sikkerhetspolitikk.
– Jeg er en av få europeiske ledere som allerede har snakket med ham. Det skal vi glede oss over. Det er positivt, sier Frederiksen i forbindelse med et uformelt EU-møte i Budapest.
Det var også derfra hun hadde en kort samtale med Trump. NBC opplyser at vinneren av presidentvalget siden onsdag har snakket med rundt 70 regjeringsledere verden over.
Frederiksen sier at hun i samtalen understreket nødvendigheten av å stå sammen om innsatsen for Ukraina.
For å sikre tilstrekkelig helsetilbud for gravide i regionen, vurderer Helse sør-øst blant annet å innføre et felles søknadssystem for fødeplass i Oslo-området.
– Våre framskrivninger viser foreløpig en økning i fødselstallene i årene fremover. Derfor er det viktig å sikre at det er nok kapasitet i regionen, sier avdelingsdirektør for utdanning og kompetanse, Jarle Henriksen, i Helse sør-øst RHF.
Et felles søknadssystem for fødeplass i Oslo-området er blant tiltakene de vurderer. Tiltaket vil gjøre det enklere for kvinner å søke fødeplass og lette ferieplanleggingen ved sykehusene, sier Helse sør-øst i en pressemelding.
Helseforetaket vurderer også en ordning hvor jordmødre kan jobbe i spesialist- og kommunetjenesten samtidig. Dette er allerede utbredt, men ikke formalisert, ifølge dem. Nå vurderer de å formalisere ordningen, som de mener gir et bedre helsetilbud for gravide.
Videre så vil de øke antallet studie- og praksisplasser og forbedre modellen de bruker for å kartlegge behovet for jordmødre, og gjøre denne tilgjengelig for sykehusene.
– Dette vil sikre stabiliteten og planleggingen av fødselshjelpen i sommermånedene i regionen, sier Henriksen om tiltakene.
.
Flyselskapet Sunclass Airlines, som hovedsakelig flyr pakkereiser for Ving, må nedbemanne.
Flyselskapet sier opp 14 kabinansatte i Norge, bekrefter kommunikasjonssjef Sofie Lund overfor E24.
– Det beklager vi virkelig, sier Lund.
Sunclass flyr passasjerer på pakkereiser til og fra feriedestinasjoner. Mye av inntektene er charterinntekter fra den tilknyttede turoperatøren Ving, ifølge E24.
Lund opplyser at det ikke er snakk om å kutte ruter, men at selskapet ikke har behov for så mange kabinansatte.
Petter Stordalen fikk flyselskapet med på kjøpet da han i 2019 gikk inn i turoperatøren Ving sammen med to oppkjøpsfond etter at eier og reiseoperatør Thomas Cook gikk konkurs.
Natt til fredag ble det målt 14 grader på Andøya, melder NRK. Det blir mye mildvær i Norge helt ut helga, med flomvarsel nord i Nordland og i Troms.
Den nye rekorden på 14 grader på målestasjonen på Andøya flyplass er mye høyere enn forrige rekordtemperatur målt der i november: 12,5 grader.
– Det er ikke bare det at det er høyeste målt, den er en og en halv grad mer. Vanligvis når vi får ny høyeste måling, så er det kanskje 0,1-0,2 grader mer. Så det er ganske så mye varmere, sier vakthavende meteorolog Matilda Hallerstig til NRK.
Meteorologisk institutt har for øvrig utstedt gult farevarsel for flom i Troms og nordlige deler av Nordland. Farevarselet gjelder fra natt til fredag til lørdag ettermiddag. Gult farevarsel innebærer moderat fare.
Siden Russlands invasjon av Ukraina i 2022 har Europa økt pengebruken på forsvar, men en ny studie viser at det ikke satses nok på å få inn flere soldater.
Studien kommer fra britiske Intitute for Security Studies, og ble lagt fram på forsvarskonferansen Prague Defence Summit. Forskerne har funnet flere svakheter ved Europas evne til å forsvare seg selv.
Våpenproduksjonen, både når det gjelder artilleri og luftforsvar, har økt markant i Europa de siste to årene, men det er rett og slett mangel på folk, konkluderer de.
– Viktige europeiske styrker forblir underbemannet. For mange fortsetter å miste soldater, samtidig som den yngre generasjonen ikke drives til å melde seg til tjeneste, står det i den britiske studien.
Selv om de europeiske Nato-medlemmenes forsvarsbudsjetter er nesten 50 prosent høyere enn i 2014 da Russland annekterte Krim, fortsetter landene å lene seg på USA på alle områder militært, er konklusjonen fra forskerne.
Feilen mellom Oslo S og Lillestrøm fredag er nå rettet. Passasjerene må fortsatt regne med forsinkelser, opplyser Bane Nor.
Signalfeilen som fredag rammet flere rutetog og flytog, er nå rettet. De rammede togene går da som vanlig, men reisende må regne med forsinkelser, opplyser Bane Nor.
– Vi beklager ulempene dette skaper, skriver Bane Nor.
Bane Nor varslet om feilen rett før klokken 8.30 fredag.
Både Vy og SJ Norge ble da rammet av problemene, sammen med Flytoget.
Togrutene som igjen er operative, er RE10 Drammen-Lillehammer på Dovrebanen; RE11 Skien-Eidsvoll på Vestfold- og Gardermobanen; R12 Kongsberg-Eidsvoll på Gardermobanen; R13 Drammen-Dal på Hovedbanen; R14 Asker-Kongsvinger på Kongsvingerbanen; L1 Spikkestad – Lillestrøm på Hovedbanen, og F6 Oslo S-Trondheim S på Dovrebanen.
Også Flytogets ruter FY1 Drammen-Oslo lufthavn og FY2 Stabekk-Oslo lufthavn går nå.
Kort tid før signalfeilen oppsto, ble Gardermobanen også rammet av feil på en sporveksel ved Eidsvoll. Dette ble rettet opp kort tid før signalfeilen fant sted.