Bussjåfør i Oslo mistet førerkortet – på vei ut på ring 3 i feil retning
En leddbuss i trafikk for Sporveien var natt til lørdag på vei ut på motorveien ring 3 i Oslo i feil kjøreretning.
Bussen var på vei inn på ring 3 via en avkjøringsrampe på Storo. Politiet ble varslet om saken klokken 1.18.
– Bussjåføren innså tabben da han fikk mange blinkende hvite lys mot seg, forteller operasjonsleder Erik Sannes i Oslo politidistrikt til NTB.
Han forteller at førerkortet til bussjåføren er beslaglagt.
– Vi har tatt kontakt med busselskapet og de er på vei med en annen sjåfør.
Operasjonslederen vet ikke om bussen var i trafikk da hendelsen skjedde.
Snøskredfare i Tromsø og Vest-Finnmark torsdag
Kraftig sørlig vind gir store snøflak i fjellet som lett kan løsne ut. Flakskredene kan bli store nok til å begrave en bil, advarer Varsom.no.
Det er betydelig snøskredfare i Tromsø og Vest-Finnmark torsdag, skriver varsom.no i to skredvarsler.
Kraftig ventet vind i regionene har tilgang på store mengder snø, noe som kan gi store fokksnøflak i fjellet. Særlig fjellsider som peker mot nord, vest og øst er utsatt.
Unngå derfor terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø og utløpsområder under slikt terreng, samt terrengfeller, lyder rådene fra Varsom.no.
Signalfeil skaper togtrøbbel mellom Oslo S og Lillestrøm
Det er forsinkelser og innstillinger mellom Oslo S og Lillestrøm som følge av signalfeil, noe som blant annet rammer Flytoget.
– Det er et spor i Romeriksporten som er stengt, det vil si at togene som kjører fra Oslo tar Hovedbanen, men det vil være innstillinger og forsinkelser, opplyser pressevakt Kristen McDonagh i Bane Nor til NTB litt før klokken 9.
Togproblemene skyldes at det ligger noe på sporet som fører til at Bane Nor ikke får stilt signal. Det er foreløpig uklart hva som skaper problemene, men Bane Nor er på vei til stedet.
– Våre folk er på vei for å undersøke feilen og rette den opp så raskt som mulig, sier McDonagh.
– Vi beklager ulempene dette medfører for passasjerer, sier hun.
Reisende bes om å følge med i appen eller der de kjøpte billetten sin for oppdatert informasjon. Problemene vil trolig vedvare utover formiddagen. Det er ventet en ny oppdatering fra Bane Nor klokken 10.
Signalfeilen rammer disse toglinjene:
* Drammen – Oslo lufthavn/Oslo Airport, Flytoget
* Drammen – Lillehammer, Dovrebanen
* Skien – Eidsvoll, Vestfold- og Gardermobanen
* Kongsberg – Eidsvoll, Gardermobanen
* Drammen – Dal, Hovedbanen
* Asker – Kongsvinger, Kongsvingerbanen
* Oslo S – Trondheim S, Dovrebanen
* Spikkestad – Lillestrøm, Hovedbanen
* Stabekk – Oslo lufthavn/Oslo Airport, Flytoget
Vi kaster stadig mindre søppel
Avfallsmengden fra norske husholdninger falt i fjor for tredje år på rad. I 2023 kastet vi 52.000 tonn mindre avfall enn året før.
Totalt kastet husholdningene 2.167.000 tonn avfall i fjor. Det tilsvarer en nedgang på 2 prosent fra 2022, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Siden toppåret 2020 er nedgangen i husholdningenes avfall på 379.000 tonn, og vi må tilbake til 2009 for å finne et år der husholdningene kastet mindre avfall enn i fjor.
Husholdningenes avfall utgjør bare 20 prosent av den totale avfallsmengden i Norge. Bygge- og anleggsvirksomhet produserer mest avfall (2.669.000 tonn i fjor), men her var det en nedgang på 15 prosent i fjor.
Totalt ble det kastet 11,1 millioner tonn avfall i Norge i fjor, som er en nedgang på 7 prosent fra 2022 og det laveste siden 2015.
Samtidig økte gjenvinningen av ordinært avfall med 2 prosent til 72 prosent i fjor. Av dette ble 46 prosent sendt til materialgjenvinning og 24 prosent ble energigjenvunnet. Samtidig blir fortsatt rundt 20 prosent av avfallet lagt på deponi.
Bitcoin passerte 100.000 dollar – løftet av Trumps kryptooptimisme
For første gang koster en bitcoin over 100.000 dollar. Forventninger til mer kryptovennlige regler under Trump har bidratt til kursvekst siden valget i november.
I løpet av året er verdien på bitcoin mer enn doblet, og bare i ukene siden valget har den gått opp rundt 45 prosent.
I tillegg til Trumps entusiasme for kryptovaluta, er også flere kryptovennlige kandidater valgt inn i Kongressen.
– Vi ser et paradigmeskifte. Etter fire år i den politiske skjærsilden, er bitcoin og andre digitale finanssystemer i ferd med å bli en del av finansvernenes hovedstrømning, sier kryptogründer Mike Novogratz.
– Fremtiden drives av institusjonelt innpass, fremskritt inne betaling og tydeligere regulering, sier han.
Onsdag ble det også kjent at påtroppende president Donald Trump vil ha den kryptovennlige finansmannen Paul Atkins som sjef for det amerikanske finanstilsynet SEC.
Da han jobbet i SEC mellom 2002 og 2008 inntok han ofte posisjoner som var positive for kryptoindustrien, ifølge CNBC. Trumps valg bidro til å løfte bitcoinkursen dagen før den passerte den psykologisk viktige 100.000-dollargrensen.
Russisk-nordkoreansk forsvarspakt har trådt i kraft
En forsvarsavtale mellom Russland og Nord-Korea trådte i kraft onsdag. Landene ble enige om forsvarsavtalen i juni.
Etter utveksling av «ratifikasjonsinstrumenter» i Moskva, kunne det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA rapportere at avtalen nå er gjeldende.
Statsoverhodene Vladimir Putin og Kim Jong-un signerte den «omfattende strategiske partnerskapstrakten» tidligere i år.
Selv om den ikke har blitt ratifisert før nå, har tilsynelatende samarbeidet mellom Nord-Korea og Russland blitt tettere den siste tiden. Blant annet gjennom nordkoreanske soldater som kjemper på russisk side i Ukraina og utveksling av forsvarsmateriell.
Helsedirektoratet vil lære av årelang doseringsfeil i e-resept
I juni ble det oppdaget en kritisk feil i reseptformidleren som kunne føre til feildosering. Nå tar Helsedirektoratet grep for å hindre lignende feil.
Feilen oppsto under overføringen av resepter fra reseptformidleren til pasientjournaler, kurvesystemer og apotek. Selv om feilen først ble avdekket i juni, hadde den eksistert siden 2021.
Nå har Helsedirektoratet bedt konsulentselskapet A-2 til å utarbeide en objektiv læringsrapport om hendelsen.
– Vi tenker dette vil gi kunnskap og innsikt som kan brukes til læring og forbedringsarbeid knyttet til digitale samhandlingstjenester i helsesektoren, sier avdelingsdirektør for digitale helsetjenester i Helsedirektoratet, Elin Høyvik Kindingstad, i en pressemelding.
Rapporten skal dekke perioden fra feilen ble introdusert og fram til den ble oppdaget. Arbeidet vil pågå fram til 1. mars 2025.
Trump peker på milliardær og privat astronaut som ny Nasa-sjef
Mannen som ble den første private astronauten til å gjennomføre en romvandring, milliardæren Jared Isaacman, er på vei til å bli Nasas nye sjef.
I likhet med flere andre av Donald Trumps nominasjoner, er det ikke sikkert at Isaacman blir godkjent uten kritiske spørsmål.
Hans omfattende økonomiske bånd til Trump-alliert Elon Musk gjør at det kan dukke opp mulige interessekonflikter i valget av den 41 år gamle astronauten.
Isaacman er mannen bak Shift4, et amerikansk selskap som spesialiserer seg på betaling over internett.
I september gjennomførte han en romvandring fra et SpaceX-fartøy, hvilket gjorde ham historisk som den første private romvandreren.
– Jared vil lede Nasas oppdrag, som er oppdagelse og inspirasjon, og bane vei for banebrytende prestasjoner innen romvitenskap, teknologi og utforskning, skriver Trump på Truth Social.
Konsekvensutredning av tre havvindområder sendes på høring
NVE peker på store konsekvenser for både fugl og oljenæringen i sin konsekvensutredning av tre havvindområder. Nå sendes utredningen på høring.
– For å satse videre på havvind trenger vi tilgang på areal. NVEs utredning gir oss et faglig grunnlag for å vurdere hvilke områder som kan åpne for havvindutbygging. Nå sender vi utredningen på høring og ser fram til å motta innspill, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
Energidepartementet ba NVE utrede Vestavind F, Sørvest F og Vestavind B med sikte på åpning og utlysning av prosjektområder i 2025. Utredningenble lagt fram 28. november.
NVE mener at Vestavind F kan åpnes for havvind, selv om konsekvensene for både trekkfugl og sjøfugl kan bli alvorlige. Det understrekes at det er vesentlige mangler i kunnskapen om trekkfugl i området.
Vestavind B bør ikke åpnes for havvind nå, ifølge NVE. Konsekvensen for andre næringer kan rett og slett bli for store, særlig for petroleumsnæringen, skipsfart og luftfart, og vil trolig kreve omfattende dialog og forhandlinger med eksisterende lisenshavere, mener NVE.
Sørvest F kan åpnes for havvind, og et nytt prosjektområde kan utlyses i neste runde, mener NVE. De peker imidlertid på at konsekvensene for trekkfugl kan være alvorlige dersom det bygges ut for mye vindkraft.
Høringsfristen er 12. mars.
Til sammen 20 områder skal utredes. Regjeringen har en ambisjon om å tildele areal for 30 GW havvind innen 2040.
Norske soldater, kampfly og luftvern på vei til Polen
Over 100 norske soldater, både vernepliktige og yrkessoldater, er sendt til Polen for å beskytte flyplassen i Rzeszow nær grensen til Ukraina.
– Dette er en del av et Nato-oppdrag der vi skal beskytte en flyplass i Polen, sier oberstløytnant Erlend Hammervik-Elvenes, sjef for luftvernbataljonen i Trondheim, til NTB.
Onsdag ble det militære materiellet lastet opp på skip i Orkanger som skal til Polen. Luftvernsjefen forsikrer at de har nok luftvern på basen til å ivareta både Nato-oppdraget og nasjonal beredskap.
Det sendes rundt 100 soldater fra Norge, i tillegg til Nasams luftvern og flere F-35 kampfly. Soldatene skal sørge for drift og sikkerhet rundt flyene, og de skal bemanne det norske luftvernet.
– Situasjonen i Ukraina er kritisk, og transporten av materiell til landet går i stor grad gjennom Polen, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding mandag da Norges bidrag til Nato-oppdraget ble kjent.
Oppdraget skal foregå i tidsrommet mellom desember og påske.
Bosettere angrep palestinske landsbyer på Vestbredden
Israelske bosettere har gjennomført en rekke angrep mot palestinske landsbyer på den okkuperte Vestbredden. Enkelte havnet i sammenstøt med israelske soldater.
Bosetterne tente natt til onsdag på hjemmene til flere palestinere, skriver AP.
Det israelske militæret (IDF) opplyser at bosetterne angrep landsbyen Beit Furik etter at soldater ankom området for å rive ned et uautorisert gårdsanlegg de hadde bygget i nærheten.
Da kastet de steiner, og to grensepolitibetjenter ble såret, ifølge IDF. Videre heter det at en gruppe tok seg inn i landsbyen og tente på flere hus.
Volden har tiltatt på Vestbredden siden Gazakrigen brøt ut. Israelske styrker har gjennomført nesten daglige aksjoner der tusenvis er pågrepet, og det har vært jevnlige skuddvekslinger mellom israelske sikkerhetsstyrker og væpnede palestinere.
I tillegg har bosettervolden blusset opp.