Arbeiderpartiet skroter nye strømkabler til Danmark
Ingen av de to regjeringspartiene vil nå fornye de to kraftkablene til Danmark som blir utdatert i 2026. Arbeiderpartiet skal behandle saken på landsmøtet.
– Vi er nå veldig klar for å begynne å ta kontroll over kraftsystemet. Vi kan ikke fortsette på denne måten. Det er kommet ut av kontroll. Og den kontrollen skal vi ta tilbake igjen, sier Are Tomasgard i Arbeiderpartiets programkomité.
Han og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) møtte onsdag pressen utenfor Stortinget i fire minusgrader – i en tid hvor strømprisene når stadig nye høyder.
Sammen varslet de en tydelig retning i strømpolitikken, og at kablene til Danmark som snart er utdaterte skal avvikles.
–Det er å ikke oppruste disse i 2026, men heller avvikle dem, sier Kjerkol.
Programforslag
Forslaget om å skrote kablene skal behandles på landsmøtet i april, men Kjerkol går langt i å love at det går gjennom. Hun sier at hun «ikke ser for seg» at landsmøtet vil komme fram til noe annet. LO-mannen Tomasgaard lover også at LO kommer til å støtte partiet «fullt og helt» på det.
Fra før av er Senterpartiet tydelig imot å fornye kablene, og dermed ligger det ikke an til at regjeringen vil fornye dem i denne perioden.
– Vi er glad for Aps tilslutning til Senterpartiets politikk om å skrote Danmarkskablene. En naturlig konsekvens av dette er at Aps energiminister avlyser Statnetts utredning om fornyelse av Danmarkskablene, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet til NTB.
– Senterpartiet mener også at energiministeren må følge opp løftet om dialog med Storbritannia om å reforhandle avtalen for eksportkabelen til Storbritannia, sier hun.
Bransjeorganisasjonen Fornybar Norge er ikke like fornøyd.
– Det er uansvarlig å ta denne avgjørelsen før saken er ferdig utredet. Trenden er at det bygges lite fornybar energi i Norge, mens det bygges mye i landene rundt oss. Om noen år kan energisamarbeidet med disse landene være det som sikrer energisikkerhet og lavere strømpriser i Norge. Dette er ikke tiden for skråsikkerhet, sier nestleder Bård Standal.
Mer fastpris
Arbeiderpartiets programkomité foreslår også at det skal komme flere fastprisavtaler for husholdningene.
– Når en større andel er over på fastprisavtaler, er mindre av strømmen på børs, sier Tomasgard.
Han minner om at Arbeiderpartiet tidligere har skrotet den planlagte strømkabelen North Connect til Storbritannia.
De to Ap-politikerne lover også at deres parti er garantist for å videreføre strømstøtten. Torsdag vil strømprisene på Sørlandet og Sør-Vestlandet på det meste ligge på over 10 kroner per kWh.
– Det er et område som produserer mer kraft enn de trenger selv. Det de importerer er høye priser, sier Kjerkol.
Hun understreker at strømstøtten reduserer prisen betydelig på strømregningen.
– Det er bra at vi har strømstøtten. Da gir prisene ikke det innhugget i husholdningsøkonomien som det ville ha gjort uten. Og så er strømstøtteordningen bare et middel. Nå må vi løse utfordringene som fører til disse prishoppene og det er å begrense prisimporten gjennom å ikke fornye disse kablene, sier Kjerkol.
Vil ta ansvar
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere uttalt at det europeiske strømprismarkedet har tjent Norge godt. Kjerkol svarer ikke på om hun fortsatt synes det er en god beskrivelse.
– Nå er det viktig at vi tar ansvar selv for norske husholdningers opplevelser med høy strømpris. Det må norske politikere påvirke, sier hun.
Programkomiteen i Arbeiderpartiet jobber med å utforme partiets nye politikk. Det endelige programmet, som danner grunnlaget for neste stortingsperiode, skal vedtas på landsmøtet i april.
Tomasgard sier at det også må bygges ut mer kraft i Norge, og peker blant annet på Russlands invasjon av Ukraina som årsak til at energiprisene er høye i Europa.
Frp: Blir ikke løst på Aps vakt
Frp-leder Sylvi Listhaug sier det er bra at Arbeiderpartiet ikke vil fornye kablene til Danmark.
– Men man får ikke kontroll på de skyhøye strømprisene i 2024 gjennom å si nei til et fåtall utenlandskabler i 2026, sier hun.
Hun mener at strømpriskrisen ikke vil bli løst på Aps vakt.
– Nå trengs det strakstiltak for å redusere strømprisene inn mot det som kan bli en kald og svært dyr vinter for mange innbyggere og bedrifter, sier hun.
Høyre reagerer
Høyres energipolitiske talsperson Mathilde Tybring-Gjedde reagerer sterkt på Ap-forslaget.
– Dette er en ekstrem situasjon med spinnvilt høye priser. Løsningen på lang sikt er å bygge ut mer nett og kraft raskere. At Ap nå sier at de kanskje vil kutte strømkabler etter neste valg, løser ingenting for folk i dag. Høyre har lenge bedt Støre-regjeringen om å komme med nye tiltak for å hindre store prisforskjeller i landet, men de har ikke levert noe, sier hun.
Tybring-Gjedde viser til at Statnett akkurat nå vurderer konsekvensene av om kablene til Danmark fornyes eller ikke.
– Høyre vil ta den beslutningen ut fra hva som er best for norske familier og norsk næringsliv over tid. Eventuelle nye kabler vil være der fra 2030-tallet og i flere tiår. Da kan vi ikke avgjøre dette ut fra situasjonen noen timer en onsdag ettermiddag. Vi skal ha ren og rimelig kraft til folk og til industri, og det vil Høyre ta kampen for hver eneste dag, sier Tybring-Gjedde.
Rødt og Sp med hardere lut
Rødt-nestleder Sofie Marhaug varsler at de allerede torsdag vil legge fram et forslag i Stortinget som ber regjeringen stanse bygging av nye kabler til Danmark.
– Søknaden om ny Danmarkskabel kan komme i denne perioden. Det har Terje Aasland bekreftet på spørsmål fra oss. Derfor må Arbeiderpartiet si nei nå, og ikke overlate beslutningen på sølvfat til Erna Solberg, sier Marhaug til NTB.
Arnstad ber energiministeren også gå i dialog med Storbritannia om å reforhandle avtalen om denne energikabelen.
– Om vi etter stortingsvalget i 2025 for første gang får et flertall av stortingsrepresentanter som er imot norsk EU-medlemskap, så må det fremmes et forslag om å få Norge ut av EUs tredje energimarkedspakke og ACER.
Kladdeføre for Oslo Børs – men god glid fra nyttår
Hovedindeksen ved Oslo Børs endte fredag med en nedgang på 0,92 prosent til 1489,14 poeng. Hittil i 2025 har Oslo Børs steget 4,5 prosent.
Equinor falt 3,1 prosent, Aker BP 3,7 prosent og Vår Energi endte med en nedgang på 4,2 prosent. John Fredriksens tankrederi Frontline falt 5,6 prosent.
Gjensidige Forsikring steg derimot, og det med hele 9 prosent etter å ha lagt fram et bedre kvartalsresultat enn ventet, skriver Finansavisen. Selskapet foreslår utbytte på til sammen 5 milliarder kroner. Orkla steg med 1,2 prosent.
Nordsjøoljen var ved børsslutt ned 0,2 prosent til 78,11 dollar per fat.
To av de viktigste europeiske børsene opplevde også nedgang fredag: FTSE 100 i London falt 0,73 prosent og Dax 30 i Frankfurt minus 0,12 prosent, mens CAC 40 i Paris steg 0,44 prosent.
Forsinkelser og innstillinger på Drammenbanen
Det er forsinkelser og innstillinger på Drammenbanen på grunn av signalfeil mellom Lysaker og Stabekk.
Bane Nor opplyste om feilen klokken 17.52. En halvtime senere var feilen rettet.
– Du må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger. Vi beklager ulempene dette har skapt, skriver Bane Nor i en trafikkmelding klokken 18.21.
Linjene L1, L2 og FLY2 kan bli påvirket.
Støre avviser at han bruker strømstriden som lynavleder for partileder-stormen
Jonas Gahr Støre avviser at han bruker EUs fjerde energipakke som lynavleder etter at hans rolle som Ap-leder har vært oppe til diskusjon som følge av flere dårlige meningsmålinger.
På en pressekonferanse fredag ettermiddag fikk Støre følgende spørsmål fra NRK:
– Det pågår en nominasjonsprosess i Ap, og det er ulike syn i partiet på om du skal fortsette. Er dette en lynavleder?
– Det er helt søkt og fremmed for meg. Vi har jobbet med dette gjennom flere måneder. Det vil jeg bestemt avvise, lød svaret fra Støre.
Arbeiderpartiet vil innføre deler av EUs fjerde energipakke, som blant annet regulerer kraft- og strømmarkedet. Saken har møtt kraftig motbør i Senterpartiet og kan potensielt ende i en regjeringskrise.
Senterungdommen ber Arbeiderpartiet ta til vettet
Senterungdommens leder reagerer på AUF-utspill om at en eventuell regjerings-exit fra Senterpartiet kan åpne nye muligheter for Arbeiderpartiet.
– Arbeiderpartiet må huske på at det ikke har vært rødgrønt flertall på Stortinget uten Senterpartiet siden 1977. Så man må tenke seg nøye om hva man gjør, sier Senterungdommens leder Nils Forren til VG.
Han er også medlem av Senterpartiets sentralstyre.
AUF-leder Gaute Skjervø sa til TV 2 torsdag at Arbeiderpartiet får en gylden mulighet til å vise fram hva de vil med styringen av landet dersom Senterpartiet skulle gå ut av regjering.
– Jeg har troen på at det kan gi Arbeiderpartiet et løft og få vist fram vårt prosjekt i månedene fram til valget, sa han.
Striden i regjeringen dreier seg om EUs Ren energi-pakke. Arbeiderpartiet ønsker å behandle deler av pakken, mens Senterpartiet avviser hele pakken.
Forren gir full støtte til moderpartiet.
– Det viktigste er at vi jobber på for lave, stabile strømpriser for det norske folk, og at vi har nasjonal kontroll over strømmen. Det er vårt mål å få til det.
Forren sier han ikke opplever at Arbeiderpartiet er opptatt av å bevare interessene til norske innbyggere.
– Folk snakker sammen mens dette pågår, så målet er at Ap tar til vettet.
Ericsson forklarer Trump-donasjon: – Må være en del av det amerikanske økosystemet
– Vi må kunne samarbeide med hvem som helst som sitter i Det hvite hus, sier toppsjefen i Ericsson, som ga flere millioner kroner til Donald Trumps innsettelse.
Donasjonen på 5,5 millioner svenske kroner har utløst reaksjoner blant de ansatte, ifølge en fagforeningsleder som Dagens industri har snakket med.
Men toppsjef Börje Ekholm forsvarer beslutningen. Han konstaterer at verden ser noe annerledes ut enn for noen år tilbake.
– Vi må være en del av det amerikanske økosystemet. Hvis ikke finnes ikke Ericsson, sier Ekholm til nyhetsbyrået TT.
Han peker også på det pågående teknologikappløpet mellom USA og Kina.
– Vi har en veldig stor markedsandel i USA og må kunne samarbeide med hvem som helst som sitter i Det hvite hus.
Videre påpeker han at geopolitikken for tiden endrer seg i høyt tempo. Ifølge Ekholm spiller geopolitikken en helt annen rolle enn for fem år siden.
Ifølge Dagens industri har Ericsson aldri tidligere gitt penger til en presidentinnsettelse i USA på denne måten. En lang rekke amerikanske selskaper ga også penger til innsettelsen. Det samme gjorde svenske Spotify.
Seks nye år for kystverksdirektøren
Einar Vik Arsets åremål som direktør for Kystverket ble i statsråd fredag forlenget med seks nye år.
– Arset er en dyktig leder og har ført Kystverket gjennom en viktig omstilling. Han har vært i spissen for etatens arbeid med å sørge for effektiv, sikker og miljøvennlig sjøtransport langs kysten. I en tid der den sikkerhetspolitiske situasjonen og trusselbildet har blitt endret og skjerpet, så er Arset godt skikket til å lede etaten videre, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).
Den tidligere rådmannen i Ulstein kommune begynte i jobben som kystdirektør i februar 2019. Nå er han glad for å få fornyet tillit.
– Jeg er dessuten glad for å få fortsette i en utpreget operativ virksomhet som jeg er stolt av. Vi skal utvikle tjenester og organisasjon videre for å effektivt løse våre samfunnsoppdrag, sier 48-åringen.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 35,6 øre per kWh lørdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 35,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 38,6 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 8,5 øre lavere enn fredag og 50,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 38,6 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 39,5 øre lavere enn fredag og 98,003 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 61,8 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 33,04 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 2,8 øre per kWh lørdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,8 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 3,4 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 1,4 øre lavere enn fredag og 46,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 3,4 øre per kWh er mellom klokken 16 og 17. Den er 2,9 øre lavere enn fredag og 50,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 14,2 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,5 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 5,5 øre per kWh lørdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 5,5 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 8,7 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 12,5 øre lavere enn fredag og 70,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 8,7 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 37,5 øre lavere enn fredag og 1,19 kroner lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 24,3 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 3,7 øre per kWh mellom klokken 21 og 22.
Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 36,8 øre per kWh lørdag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 36,8 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 40,7 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 9,8 øre lavere enn fredag og 48,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen lørdag på 40,7 øre per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 51,02 øre lavere enn fredag og 95,9 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 64,3 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 32,8 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.