BrandStory er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer.

Retningslinjer for BrandStory

BrandStory er en markedsføringskanal for annonsører. Tanken bak annonseformatet er at firmaer med komplekse budskap skal få anledning til å gå i dybden på sine temaer, og ha mulighet til å få direkte feedback fra en relevant målgruppe.

Annonsørene er velkomne til å dele innsikt fra forskning og utvikling, refleksjoner rundt sin rolle i samfunnet og tanker om ledelse.

Produktreklame er ikke tillatt i dette formatet. Annonsører kan heller ikke bruke BrandStory som en kanal for tilsvar på journalistikk som utøves på redaksjonelle flater.

Nå er det rekorddyr strøm – ni tips til å få ned strømregninga

Kraftforvalter Oddvar Steinhaug forklarer hvorfor strømprisen er som den er, og gir sine beste sparetips.

Kraftforvalter og leder for tariffutvalget NITO Energi, Oddvar Steinhaug.
Kraftforvalter og leder for tariffutvalget NITO Energi, Oddvar Steinhaug. (Foto: NITO)
Innhold fra annonsør

Kraftforvalter Oddvar Steinhaug forklarer hvorfor strømprisen er som den er, og gir sine beste sparetips.

Strømprisene har gått markant oppover det siste året. Skjermbilde: Tibber

Gjennomsnittsprisen på elektrisitet for husholdninger, eksklusiv avgifter og nettleie var 50,9 øre per kWh i 2. kvartal 2021. Det var over tre ganger så høy pris som i 2. kvartal 2020, ifølge tall fra SSB. Men ved å bruke strømmen litt smartere kan du spare mye strøm og penger.

Nederst i saken finner du ni tips til å få ned strømregninga.

- Årsaken til at vi ser den enorme veksten i strømprisen er fordi vi nå har den laveste magasinfyllingen på 20 år. Fyllingsgraden i Norge ligger på 63,3 prosent, medianen er på 83,6 prosent. Dette fører til at vi har mindre ressurser enn det vi har behov for med en normal værsituasjon utover høsten og vinteren. Det forklarer kraftforvalter og leder for tariffutvalget NITO Energi, Oddvar Steinhaug.

- Denne mankoen må vi sannsynligvis dekke ved at det må importeres strøm fra kontinentet utover vinteren, legger han til.

Den europeiske prisen ligger betydelig over dagens norske pris

Slik dagens kraftmarked fungerer flyter strømmen dit det er høyest pris, så lenge det er overføringskapasitet tilgjengelig. 

- Siden det er rekordhøy pris både på gass, kull og CO₂ ligger den europeiske prisen betydelig over dagens norske pris. For å få import må den norske prisen opp mot europeisk nivå.

Ni tips for å spare strøm hjemme

  1. Sjekk din strømavtale. Forbrukerrådets nettjeneste strømpris.no gir deg oversikt over de beste tilbudene. Vær kritisk og pass deg for lokketilbud.
  2. Reduser forbruket når strømmen er dyrest. Lad bilen på tider der strømmen har lavest pris. De fleste strømleverandører har en tjeneste for å se strømprisen i sanntid.
  3. Bruk mindre varmtvann. Bruk litt mindre tid i dusjen, monter eventuelt sparedusj.
  4. Installer smart strømsparing, vurder automatisk styring av varmen i huset.
  5. Ikke fyr for kråka, pass på å tette dører og vinduer. Luft kort og effektivt.
  6. Trekk ut strømtilførselen du ikke bruker, standby koster også penger.
  7. Slå av lys i rom du ikke bruker, bytt pærer til led.
  8. Senk temperaturen i rom, vurder om du trenger like høy temperatur over alt.
  9. Monter varmepumpe. Det kan lønne seg å ta en service om det er lenge siden det er gjort. Dagens varmepumper er effektive og kan være en god investering sammenlignet med panelovner.