BrandStory er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer.

Retningslinjer for BrandStory

BrandStory er en markedsføringskanal for annonsører. Tanken bak annonseformatet er at firmaer med komplekse budskap skal få anledning til å gå i dybden på sine temaer, og ha mulighet til å få direkte feedback fra en relevant målgruppe.

Annonsørene er velkomne til å dele innsikt fra forskning og utvikling, refleksjoner rundt sin rolle i samfunnet og tanker om ledelse.

Produktreklame er ikke tillatt i dette formatet. Annonsører kan heller ikke bruke BrandStory som en kanal for tilsvar på journalistikk som utøves på redaksjonelle flater.

De største teknologifloppene gjennom tidene ... Eller?


BRANDSTORY: De største teknologifloppene gjennom tidene ... Eller?
Innhold fra annonsør


Det finnes IT-utstyr som har forandret hvordan vi lever – Apples iPhone, støyreduserende hodetelefoner fra Bose og Amazons Alexa. Og så finnes det produkter som ikke gjør det fullt så bra. De siste årene har vi sett mye rart – alt fra øretelefoner som først ble latterliggjort, men viste seg å være en suksess, til en smarttelefon som bokstavelig talt gikk opp i flammer.

 

Google Glass – en stor nyhet, men en enda større katastrofe Google var langt før sin tid. Med Google Glass kunne du blant annet ta bilder og få veibeskrivelser kun ved å bruke stemmen din iført et par briller. Google rundet internett med en demo av brillene der folk hoppet ut av et fly, og utviklere stod i kø for å betale $1500 for å leke med produktet og bygge apper for maskinvaren.

Jeg kan ikke si konkret dato for når brillene floppa, men jeg regner med at det var omtrent da Robert Scoble publiserte et bilde av seg selv iført brillene i dusjen, eller når begrepet «Glasshole» ble brukt som et kallenavn. Restauranter og utesteder forbød folk å bruke brillene i deres lokaler før lanseringsdato på grunn av personvernproblemer. Sistnevnte og trøbbel med batteritid resulterte i at Google tok rotta på forbrukerversjonen to år senere.

Dømt til å mislykkes

Mange mobilprodusenter har kjempet en lang kamp. Det første slaget var nok ankomsten av iPhone i 2007, som daværende Microsoft CEO Steve Ballmer avviste som en overpriset duppedings. Men Apples innovative touch-skjerm gjorde plutselig at telefoner med QWERTY-tastaturer ble en must-have for mange.

Samsung Galaxy Fold 1 har blitt omtalt som en av de verste designene på smarttelefoner noensinne. Foto: Samsung

Windows har kanskje kjempet lengst. Helt siden 2007 har Windows Phone vært oppe og nikket, dog med et par navnebytter på veien. Kjent som både Windows Phone, Windows Mobile og Windows 10 Mobile, tok den dessverre aldri av. Windows heiste det hvite flagget i 2017.

Smarttelefonen HTC First, også kjent som Facebook Phone, gjorde det heller ikke så bra på markedet. Til tross for at telefonen var den eneste som hadde Android appen Facebook Home installert rett fra boksen, og hadde støtte fra et kjent navn som Facebook, ble den forsøkt solgt på tilbud kun en måned etter slippdato.

Amazon prøvde seg også med telefonen Amazon Fire i 2014, men dessverre ønsket ingen en unødvendig 3D skjerm, dårlig design og en brøkdel av appene som var tilgjengelige på andre Android telefoner.

Samsungs Galaxy Fold var intet mindre enn en absolutt katastrofe – det eneste som kunne gjort lanseringen verre var om batterier begynte å eksplodere slik som de gjorde i 2016 da Samsung måtte avbryte produksjonen av Galaxy Note 7, og trekke tilbake hver eneste solgte telefon.

PS! Det betyr ikke at Samsung ikke har mange sterke sider – det er tross alt den største smarttelefonleverandøren i verden.

AirPods – fra flopp til statussymbol

La oss spole tilbake til 2016, når Apple for første gang lanserte sine nye trådløse AirPods som ble latterliggjort av teknologibransjen. Tre år og tusenvis av memes senere ser det ut som at Apple ler sist, og best.

Små, trådløse ørepropper. Mange av oss trodde det var en oppskrift på katastrofe. «Om det bare fantes en smart oppfinnelse som kunne holde disse AirPodene sammen, som for eksempel en ledning», lød det på sosiale medier og i forum verden over. På under ett år kapret Apple 85% av markedet for trådløse ørepropper i USA.

 

Om vi spoler frem til 2019, har øreproppene med en verdi på 1.599 kr på en eller annen måte forvandlet seg til et slags statussymbol. En god kollega av meg kom hjem en dag og oppdaget at niåringen i husstanden hadde tatt sine ordinære ørepropper med ledning til iPhone, funnet frem saksa og klippet ledningen. «Hvorfor har du gjort det», spurte faren. Sønnen svarte: «Jeg har lenge ønsket meg AirPods, men hadde ikke råd».

AirPods ble utsolgt før jul både i 2018, og året før, samtidig har AirPod-Flexing blitt et verdenskjent fenomen.

VR – fiasko eller suksess?

VR har utrolig nok eksistert i nesten 20 år. Det får en til å tenke at VR skulle ha kommet lenger i 2019, men det har fortsatt ikke vist seg å være fremtiden for teknologi som mange har spådd.

En av grunnene til det er nok kostnaden. VR er dyrt. Om du skal kjøpe deg utstyr til en entry-level modell som Oculus Quest så må du fort over 5.000 kroner, og det er en av de billigste på markedet. Hvis du er ute etter noe enda kraftigere, som HTCs nye VIVE Pro, må du punge ut med 17.000 kroner, om ikke mer. I dag finnes det ikke nok innhold for VR der ute som gjør det verdt den prisen.

Også er det oppsettet da. Med VR er det ikke bare å koble til en stikk-kontakt, så er du i gang. Det er sensorer, kameraer, sensor-bars, og ulike kontroller som alle må kobles sammen. Dessuten er batteritiden dårlig.

Om VR kommer til å ta av de neste årene eller ikke gjenstår og se. HP lanserer en VR backpack med batterier og det hele. Kanskje det blir det neste store? I mellomtiden håper jeg produsenter lager mer innhold tilpasset VR slik at folk føler det er verdt å legge penger i det.

Solbriller med lyd

 

Bose lanserer i disse dager Bose Frames, nærmere sagt to modeller; Alto og Rondo. Utseendemessig ser de ut som et vanlig sett med solbriller, men i rammen skjuler det seg sensorer og høyttalere. Til å være solbriller som gir lyd yten fysiske øretelefoner ser de overraskende bra ut. Og i følge reviews skal ikke lyden være så verst heller... De går snart live i nettbutikken på komplettbedrift.no. Det blir spennende å se hvordan solbrillene med lyd blir mottatt av markedet.

Hvilke er dine flopp-favoritter?

Listen kan bli lang og vi tar gjerne imot dine innspill for å lage listen så komplett som mulig. Hva er de største floppene og feilsatsingene som produsentene helst vil glemme fortset mulig.

Når vi fyller ut listen så er disse noe vi tar med:

  • Microsoft Zune
  • Mini-laptoper? Fra 8’’
  • Windows Vista, arvtageren til veldig populære XP (som noen faktisk bruker fortsatt)

Har du flere?