BrandStory er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer.

Retningslinjer for BrandStory

BrandStory er en markedsføringskanal for annonsører. Tanken bak annonseformatet er at firmaer med komplekse budskap skal få anledning til å gå i dybden på sine temaer, og ha mulighet til å få direkte feedback fra en relevant målgruppe.

Annonsørene er velkomne til å dele innsikt fra forskning og utvikling, refleksjoner rundt sin rolle i samfunnet og tanker om ledelse.

Produktreklame er ikke tillatt i dette formatet. Annonsører kan heller ikke bruke BrandStory som en kanal for tilsvar på journalistikk som utøves på redaksjonelle flater.

Apple versus Samsung: Vi knuser mytene

BRANDSTORY: Apple versus Samsung: Vi knuser mytene
Innhold fra annonsør

Det er mange påstander rundt de populære telefonene. Er egentlig iPhone mer brukervennlig, og hvor stor er forskjellen når vi ser på ytelse og pris?

Ingen mobilprodusenter kan måle seg i markedsandel, Apple og Samsung er fortsatt kongene på verdensmarkedet. Kinesiske Huawei har gjort mange grep som gjør at de tar kraftig innpå, men veien til toppen er fortsatt lang – spesielt med tanke på den siste tidens hendelser. 

Årets første kvartalsrapport fra IDC viser lovende tall for Samsung med hele 71,9 millioner solgte mobiltelefoner, dette tilsvarer en markedsandel på 23,1 %. Apple puster Samsung i nakken med sin markedsandel på 11,7 % og sine 36,4 millioner solgte telefoner.

Apple og Samsung er størst i Norge

Ser vi på Norge isolert, er Apple og Samsung enda større. De to aktørene står alene for 90 % av mobilsalget på Komplett Bedrift.

Sammenligner vi salget på iPhone XS, som kom i september i fjor med flaggskipet til Samsung, Galaxy S10 fra mars i år, har disse solgt tilsvarende mye.

De to merkevarene har siden 2011 hatt en uenighet rundt et patent der det hele endte med at Samsung måtte betale Apple 4,6 milliarder kroner. Også kundene og tilhengerne til mobilprodusentene er uenige – hvem lager egentlig de beste telefonene? Jeg kan i hvert fall skrive under på at det er stort engasjement rundt mobiltelefoni blant kundene våre.

Ikke ulikt bil, har også mobilkunden sin klare favoritt som de er lojale til. Det er to tydelige bolker, og det kommer klart frem i kommentarfelt at det er mye sterke meninger ute og går. Når det gjelder mobiltelefoner er det et stort engasjement.

6 påstander om flaggskipene til Samsung og Apple

Påstand 1: iPhone er mer brukervennlig

Det stemmer ikke helt. Jeg har selv nylig gått fra iPhone til Samsung og jeg vil si at brukergrensesnittet har store likheter.

Men det er en liten forskjell når det gjelder mulighetene for å skreddersy Samsung-telefonen.

Apple har i større grad tatt en del valg for kunden og er av den grunn noe enklere i bruk. Men det finnes betydelig flere apper på markedet til en Androide-telefon som åpner opp for flere muligheter.

Det er også nevneverdig at Samsung følger standardiserte kontakter til lader og tilbehør, nemlig USB-C, noe som kan være praktisk. Derimot er det svært enkelt å synce mellom de ulike Apple-enhetene man måtte ha.

Påstand 2: Ytelsen skiller

På toppmodellene er det jevnt og svært liten forskjell når det gjelder ytelse. Flaggskipene er begge veldig gode telefoner og det er kraft nok i massevis.

Batteritid og nivået på kameraene svært likt, men på en iPhone XS vil du få en noe kraftigere hardware enn på den nyeste Galaxy S10.

Samsung Galaxy S10 versjon S10e Foto: Shutterstock

Kundens preferanser spiller inn om man er opptatt av hardware versus minne. En Galaxy S10 har nemlig dobbelt med minne med sine 8GB RAM, sammenlignet med Apple sine 4GB.

I tillegg er det noe lenger taletid på en Samsung Galaxy S10. Det er snakk om 1260 minutter mot 1200 minutter. Her er det med andre ord små forskjeller som skiller toppmodellene.

Påstand 3: Det er en betydelig prisforskjell

Denne påstanden stemmer. Det er rundt 2 000 kroner mer for toppmodellen iPhone XS sammenlignet med toppmodellen til Samsung.

Vi opplever at mange kunder aksepterer en høyere pris på grunn av iPhone XS sitt noe mer eksklusive utseende og det statussymbolet den har blitt. Det er selvsagt en smakssak om man synes det er verdt å legge i litt ekstra når en Galaxy S10 er like bra.

En annen fordel med Samsung er større valgfrihet mellom flere modeller som lar deg velge blant flere størrelser på skjerm og kraft-versjoner.

Påstand 4: Du vil slite dersom du bytter OS

Her er jeg ikke enig. Jeg har som sagt nettopp gått over selv, og det gikk veldig greit. Hvis du har et betydelig antall apper derimot er det litt mer trøblete da disse må lastes ned på nytt.

Mange dropper å gå over til ny mobil med annet operativsystem fordi de er redde for å miste viktig innhold som kontakter, bilder, filmer med mer. Det stemmer at dette var et problem tidligere, men det har skjedd mye siden den gang, så det stemmer ikke lenger.

Dersom du går fra iPhone til Samsung følger det med en liten overgang som enkelt kobler sammen ny og gammel enhet. Vipps, så får du opp valg om kopiering og synkronisering. Det er noen flere steg dersom du går fra Samsung til iPhone, men også dette går smidig med appen Move to Ios.

Skal du over til nytt mobilmerke? Se tipsene her

Påstand 5: Du burde velge iPhone som jobbtelefon

Her er det vanskelig å gi et entydig svar, ettersom modellene har tilnærmet lik ytelse.

Apple iPhone XS og iPhone XS Max

Det vanligste er å ha kun én telefon man bruker både på jobb og hjemme, så her kommer personlige preferanser og bruk inn. Trolig velger en rekke bedrifter Samsung til sine ansatte på grunn av pris, mens andre arbeidsplasser kan velge å bruke iPhone som et trekkplaster for å fremstå som en som en attraktiv arbeidsplass.

Tips: Dersom bedriften skal kjøpe inn mange mobiler er det mulig å gjennomføre massekonfigurering Apple DEP og Samsung Knox som gjør mobilene klare til bruk. Dette vil spare IT-avdelingen for kostbar tid.

Påstand 6. Det finnes kun et alternativ

Her er jeg selvfølgelig uenig. Det er mange veldig gode alternativer på dagens marked. Noen av disse er Huawei, LG og HTC, disse er til gjengjeld rimeligere, som neppe er en ulempe. Det har skjedd mye de siste årene, og disse produsentene er i dag fullgode alternativ der spesielt Huawei P30 Pro utmerker seg.

Hvorfor velger likevel flertallet iPhone og Samsung?

Det kan trolig ha en sammenheng med at de ikke fullt så kjente produsentene får mindre omtale redaksjonelt i Norge, i tillegg til mindre hyppig markedsføring i forhold til de store merkevarene.

Dessuten tror jeg manges synes det er trygt å kjøpe den samme mobilen som alle andre, og for noen er nok Apple og Samsung større statussymbol.