Av Peter Tubaas, ABB
ABBs elektriske turné har vært i Oslo og Drammen. Begge steder med 40-50 klima- og miljøvennlige mennesker til stede, fra næringsliv, miljøorganisasjoner, politiske miljøer, akademia og andre steder.
Turneen er vårt svar på en utfordring fra ZERO som har bedt samarbeidsbedriftene sine om å iverksette tiltak for å skape større engasjement for det grønne skiftet. ABB er derfor på veien med et elektrisk budskap i bagasjen.
Mellom Oslo og Drammen ble Norges første statlige, elektriske jernbane i 1922. Den gikk fra Brakerøya, hvor vi allerede hadde etablert fabrikker, til Vestbanen i Oslo, hvor Nobels Fredssenter holder til i dag og hvor turneen gjorde et stopp tidligere i uka.
Det er ikke langt mellom de to byene, men det er stor forskjell på hvor høyt miljø står på agendaen. I Oslo har klima- og miljødebatten gått relativt høylytt, spesielt nå i valgkampen. Drammen har vært mer opptatt av byutvikling og trafikkavvikling, enn hva slags energi transportsektoren skal basere seg på i fremtiden. Politikere jeg har snakket med bekrefter at klima- og miljødebatten har stilnet de siste årene.
Ikke misforstå – det er gjort en kjempejobb med energieffektivisering av bygg og rensing av vannet i elva og dermed Drammensfjorden. Men nå når politikerne har gjort det mulig å bade i Drammenselva igjen, kan de like gjerne gjøre det sunt å puste inn lufta igjen også. I Oslo er målsettingen en 50 prosent reduksjon i utslippene innen 2030. I Drammen er ikke målene like tydelige.
Det bør de kanskje bli. For en rapport fra Norsk institutt for luftforskning, offentliggjort tidligere i år, viser at Drammen allerede er en av byene i landet med ulovlig dårlig luftkvalitet. Det vil si at de overskrider grenseverdiene myndighetene har satt for enten svevestøv, tungmetaller eller nitrogendioksid.
I forkant av elturneens stoppested i Drammen lanserte vi visjonen vår «Fra elveby til elby – et helelektrisk Drammen.» Her forteller vi hvordan elektriske busser, båter og biler, samt landstrøm til skip i havn, kan bidra til et bedre luftkvalitet og dermed helse for innbyggerne i Drammen.
En «bybane» til sjøs det tiltaket som fikk desidert mest oppmerksomhet. En bybane på skinner er nettopp lagt på is i Drammen, men en elektrisk passasjerferje som benytter sjøen som trasé, vil kunne ta unna en del av innfartstrafikken. Det er kaos allerede i dag, og det forventes stor vekst rundt fjordbassenget. ABBs visjon fikk bred oppmerksomhet i lokalpressen. Spesielt ordføreren tente på ideen om elektriske passasjerferger og sa helt uoppfordret at han ville ta kontakt med ABB for å høre mer.
Og akkurat her finner vi selve kjernen i ABBs elektrisk turné. Det ligger trolig store verdier for samfunnet i at teknologiselskapene blir flinkere til å gjøre sin kunnskap tilgjengelig for politikerne, slik at de kan ta sine klima- og miljøbeslutninger på et bredest mulig grunnlag. I tillegg trenger næringslivet å forstå hvordan politiske prosesser fungerer og politikerne trenger å skjønne hvordan teknologiutvikling skjer i en bedrift.
Det er først da man vil ha de beste forutsetninger for å den bærekraftige samfunnsutviklingen vi er helt avhengige av, samtidig som det stimuleres til etablering av nye, grønne arbeidsplasser. ABB skal ikke ta æren for miljødebatten i Drammen, eller andre steder, for den sakens skyld, men kanskje kan vi være med på å få den på rett spor, nemlig det elektriske.
