BrandStory er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer.

Retningslinjer for BrandStory

BrandStory er en markedsføringskanal for annonsører. Tanken bak annonseformatet er at firmaer med komplekse budskap skal få anledning til å gå i dybden på sine temaer, og ha mulighet til å få direkte feedback fra en relevant målgruppe.

Annonsørene er velkomne til å dele innsikt fra forskning og utvikling, refleksjoner rundt sin rolle i samfunnet og tanker om ledelse.

Produktreklame er ikke tillatt i dette formatet. Annonsører kan heller ikke bruke BrandStory som en kanal for tilsvar på journalistikk som utøves på redaksjonelle flater.

En ABB-ekspert utfører service på en transformator ute hos en kunde i kraftbransjen.
Rusk og rask har ingenting på en transformator å gjøre og kan, i verste fall, forårsake havari.
Innhold fra annonsør

Ingenting er vedlikeholdsfritt

 

Man må gjerne la være å ta vare på investeringene sine, men man kan ikke regne med at det gir best lønnsomhet, kvalitet og levetid. I arbeidet mitt med transformatorer er dette et kjent dilemma, og det gir meg noen assosiasjoner til da jeg kjøpte et gammelt hus fra 50-tallet for noen år siden.

Det var ikke spesielt mye isolasjon i veggene på hus fra den tiden, men huset hadde imidlertid et flott radiatoranlegg, fyrt av et monster av en oljefyrkjele strategisk plassert i kjelleren. I følge selger var dette vedlikeholdsfritt. Anlegget ville rusle å gå av seg selv slik det alltid hadde gjort. Alt jeg trengte å gjøre var å etterfylle fyringsolje (som naturligvis ble forbrukt i høyt tempo).

Dette gikk fint, helt til en romjul da det var 25 minusgrader ute. Plutselig oppdaget vi at det rant vann ut av fyrrommet, radiatorene var tomme og hele fyrkjelen var sprukket. Da ble det selvsagt fort iskaldt inne. Dette resulterte i vedfyring både dag og natt, og ikke minst at vi måtte leie diverse byggtørkeløsninger.

Vedlikehold forlenger levetiden

Det er neppe nødvendig å si at dette ikke ble gratis, spesielt ikke med tanke på at det skjedde på et tidspunkt da de fleste håndverkere var på juleferie. Det hadde vært langt billigere for meg om jeg hadde hatt kontroll på tilstanden til kjelen og gjort nødvendige utbedringer i tide.

I min bransje hører vi ofte at «transformatorer varer evig». Men da tror jeg noen glemmer at transformatoren består av teknologi som ikke er vedlikeholdsfri, i hvert fall ikke hvis du ønsker at den skal gjøre jobben sin lengst mulig, med riktig kvalitet.

Derfor er det en rekke ting man bør tenke på for å sørge for drift som er leveringssikker og trygg for omgivelsene. Jo eldre den er, desto viktigere blir det. Gjennomføringer har det vært et fokus på lenge. Dette er tilkoblingspunktene på transformatoren. Oppstår en feil her, kan gjennomføringen i verste fall eksplodere og små og store porselensbiter fly som prosjektiler flere hundre meter.

Det sier seg selv at det ikke er risikofritt, verken for omgivelser eller for anlegget transformatoren er en del av. Dilemmaet til kunden, er at levetiden på gjennomføringer typisk er på 25 til 30 år, mens transformatoren har levetid på opp mot det dobbelte. Tilsvarende gjelder også for transformatorens kjøleutrustning og spenningskobler, der feil også vil kunne være dramatiske.

Ikke alltid lønnsomt å kutte kostnader

Vi har funnet elementer som minner om fuglereder på transformatorer, og det er kanskje ikke så rart da transformatorene avgir varme. Ikke ulikt en radiator kan det være et behagelig sted å oppholde seg, spesielt på kalde dager.

Generelt er eldre, norske transformatorer av gjennomgående høy kvalitet og meget driftssikre. Men som med fyringsanlegget øker risikoen for havari om man ikke tar vare på dem. Kvister, har for eksempel ingenting på en transformator å gjøre, og er lett å oppdage og fjerne ved regelmessig ettersyn.

Det er fristende å spare penger på vedlikehold, men det er sjelden lønnsomt, og spesielt ikke når det gjelder transformatorer. Og én ting er sikkert, havariet skjer av en eller annen grunn på verst tenkelig tidspunkt. Jeg snakker av erfaring.

Få varsling om nye saker fra ABB