BrandStory er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer.

Retningslinjer for BrandStory

BrandStory er en markedsføringskanal for annonsører. Tanken bak annonseformatet er at firmaer med komplekse budskap skal få anledning til å gå i dybden på sine temaer, og ha mulighet til å få direkte feedback fra en relevant målgruppe.

Annonsørene er velkomne til å dele innsikt fra forskning og utvikling, refleksjoner rundt sin rolle i samfunnet og tanker om ledelse.

Produktreklame er ikke tillatt i dette formatet. Annonsører kan heller ikke bruke BrandStory som en kanal for tilsvar på journalistikk som utøves på redaksjonelle flater.

Hvor glad blir du når strømmen går?

 

Uvær på Møkster en gang jeg var der for å løpe maraton. Øya utenfor Austevoll mistet strømmen da «Nina» kom på besøk i januar.
Uvær på Møkster en gang jeg var der for å løpe maraton. Øya utenfor Austevoll mistet strømmen da «Nina» kom på besøk i januar. (Bilde: Peter Tubaas)
Innhold fra annonsør

 

Av Peter Tubaas

De fleste har kjent på den ekle følelsen når lyset går. Ikke så mye fordi det blir mørkt, men fordi man ikke vet når strømmen kommer tilbake. De siste ukene har mange opplevd nettopp dette. Uværet har forårsaket strømbrudd som foruten å ramme forbrukerne direkte, har stengt skoler, slukket mobilnett og til og med påvirket gassproduksjonen vår.

Det passer i grunnen veldig godt at det er «Strømmens dag» fredag 23. januar. I den anledning fikk jeg lyst til å reflektere litt over hvordan det er når den blir borte. For de første timene er det jo bare fascinerende. Det kan til og med være romantisk, med noen telys og en akustisk gitar. Men når de siste strålene har forlatt panelovnene og temperaturen begynner å synke, er ikke strømbrudd så kult lenger. Spesielt ikke for en som ikke har vedfyring.

Når det varsles uvær på Vestlandet, hvor jeg bor, av den typen som kan forårsake strømbrudd, finner jeg en slags glede i å gå i beredskapsmodus. Jeg hamstrer ikke mat, men strøm. Det vil si, jeg lader alle mobile enheter, ipader, ipoder og batteribanker til randen. Jeg er klar til å møte det som kommer, men jeg blir like «skuffet» hver gang. For hvis vi er så «heldige» at vi mister strømmen, er den som regel ikke borte lenge nok til at det får noen konsekvenser.

All ære til kraftselskapene som sørger for at vi har strøm i hverdagen og ikke minst for at de gjenoppretter strømforsyningen raskt hvis den blir borte. Jeg var bortreist da «Nina» herjet som verst, men registrerer at det er noen montører og linjemenn som har fått noen overtidstimer de siste dagene.

For noen år tilbake var det få bransjer jeg visste så lite om som kraftbransjen. Og uten at jeg har noe bevis på det, så tror jeg det gjelder flere enn meg selv. Jeg har en teori om at strøm må være det temaet folk flest vet minst om, i forhold til hvor avhengig vi er av den.

Men ti år i ABB har gitt meg sjansen til å etablere en forståelse for alt arbeid som ligger bak et velfungerende kraftsystem og en takknemlighet for den innsatsen som legges ned i hele verdikjeden for at strømmen leveres i stikkontakten hjemme hos deg og meg.

Selv om det er en selvfølge for oss, synes jeg ikke vi skal ta strømmen for gitt. Globalt er det mange som ikke har strøm i det hele tatt, og er de så heldige at de har strøm, kan det være en helt annen stabilitet i strømforsyningen enn det vi har.

Den 23. januar er «Strømmens dag» her i Norden, og i Norge er det bransjeorganisasjonen EnergiNorge som er drivkraften bak markeringen. I disse dager arrangerer de en konkurranse hvor du selv kan være med på å gi strøm litt ekstra oppmerksomhet. Det gjør du ved å ta et bilde av deg selv og din favoritt-el-dings, deler det på Instagram og tagger det med #strømglede. Da vil du også være med i trekningen av en elektrisk dreven (!) iPad Mini.

Som med andre ting i livet er det kanskje først når vi mister strømmen, at vi setter mest pris på den. Som John Lennon sa i sangen What You Got: You don’t know what you got, until you lose it.

Jeg kan ikke anbefale noen å miste strømmen, men har man gjort det, så smak litt ekstra på gleden over å få den tilbake.

Utsikten fra stuevinduet mitt når det er uvær på Stord.
Utsikten fra stuevinduet mitt når det er uvær på Stord. Peter Tubaas