Arkiv

Fant 95 artikler om emnet energi [fjern] med artikkeltype Kommentar [fjern]

Tittel Dato

KOMMENTAR: VINDKRAFT Hater du også vindkraft?

Konsekvensen av den massive motstanden mot vindkraft på land er trolig at det blir mindre utbygging av fornybar energi fra 2021.

KOMMENTAR: Forskningsjuks – Ife og DSA Strålevernet holder offentligheten for narr. Det må TU reagere på

Teknisk Ukeblad har klaget Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) inn for Sivilombudsmannen, etter at vi har ventet i seks måneder på å få avgjort flere krav om innsyn i viktige dokumenter.

KOMMENTAR: FNs bærekraftsmål i Norge Regjeringen står i fare for å drive grønnvasking mens industrien jakter på de gode grønne løsningene

Riksrevisjonen slakter Norges innsats for å nå bærekraftsmålene vi selv har ivret for å innføre.

KOMMENTAR: Nasjonalt anlegg for radioaktivt avfall Atomavfall i borehull

Kompetanse og utstyr fra norsk oljeindustri kan løse avfallsproblemet etter norsk atomkraft.

KOMMENTAR: Næringsminister Nybø har ansvaret for at Norge underkaster seg et fransk selskaps hemmelighold

Teknisk Ukeblad klager norske atommyndigheter inn for Sivilombudsmannen for andre gang, for direkte sabotasje mot det norske åpenhetsprinsippet.

KOMMENTAR: Hydrogendrevet ferge  Erna skryter av hydrogen som partileder. Men som statsminister skyr hun løsningen

Erna Solberg hadde en mulighet i statsbudsjettet til å gi konkret innhold til egen hydrogenstrategi. Den lot hun villig passere.

KOMMENTAR: CO₂-fangst og lagring – Norcem Brevik Norges nye forsøk på månelanding må klaffe. Ellers kan det koste Norge dyrt

Fangst og lagring av CO₂ kan bli den geniale løsningen på klimaproblemene. Men regjeringen kan ha somlet seg inn i tidsnød.

KOMMENTAR: Ny sjef i Equinor Anders Opedal vil fremskynde Equinors satsing på fornybar energi. Da må det handles

Equinors nye toppsjef har signalisert at han vil fremskynde konsernets satsing på fornybar energi. Ambisjonene i tiltredelsestalen var ikke til å misforstå. Her bør og må det bli action.

KOMMENTAR: Offshore Northern Seas Kommer ONS tilbake?

Frykten for Covid-19-sykdommen og kravene til smittevern har endret samfunnet. Nesten tomme kontorlokaler og hjemmekontor preger arbeids- og privatliv. De aller fleste er blitt mer digitale. Og mindre sosiale.

KOMMENTAR: Grønne elektriske verdikjeder – NHO-rapport Grønn og elektrisk industri: Hvordan ble næringslivet mer ambisiøst enn regjering og storting?

NHO-rapporten om hvilke grønne næringer Norge bør satse på, trenger politikere som tør å prioritere ny teknologi på en helt annen måte enn i dag.

KOMMENTAR: Karbonfangst Det er nødvendig med to karbonfangstanlegg i Norge

Atkins og Oslo Economics anbefaler å bygge kun ett karbonfangstanlegg. Om anbefalingen blir fulgt kan det bidra til at Norge ikke når klimamålene i Paris-avtalen.

KOMMENTAR: Anders Opedal ny CEO i Equinor Eneste frelser internt

Anders Opedal trakk det lengste strået i kampen om å bli konsernsjef i Equinor. Han var trolig den eneste interne kandidaten som både kan overleve den pågående USA-granskingen og samtidig har tilstrekkelig grønn troverdighet.

KOMMENTAR: Energiselskapet Equinor 0,2 prosent av Equinor er fornybart. Så hva er vitsen med å skille ut den grønne fliken fra selskapet?

Halvtårsregnskapet fra energiselskapet viser at grønnfargen er marginal.

KOMMENTAR: Norsk atomavfall Er Norges atom­myndigheter landets aller dårligste på åpenhet?

Norsk nukleær dekommisjonering (NND) gjør tilsynelatende mye for å unngå å utlevere offentlig relevant informasjon.

KOMMENTAR: Hemmelighold om atomavfall Historisk gjennomslag: Nå må staten vise ekstra åpenhet i alle saker om atomavfall

Sivilombudsmannen fastslår en gang for alle at miljøinformasjonsloven gjelder for norsk atomavfall. Dette er noe helt nytt.

KOMMENTAR: Klimakur 2030 Næringslivet må gi mer tilbake enn vi får – vi skal bli kvitt nær sagt alle utslipp

Å sette i gang alle tiltak foreslått i «Klimakur» er en god start.

KOMMENTAR: Fremtidens energimiks Et reelt grønt skifte må forholde seg til energikildenes totale fotavtrykk, ikke bare klima

Det er ikke mulig å levere energi uten negative konsekvenser. Det hele dreier seg derfor om å finne en akseptabel balanse, skriver TU-bidragsyter Johnny Hesthammer.

KOMMENTAR: Oljeboring i Barentshavet Gullfeberen rår, tross alle tørre brønner. Kan vi tro på flere lykketreff i Barentshavet?

Vi skal ha flaks om én av de 125 nye leteblokkene i Barentshavet leder til utbygging.

KOMMENTAR: Ilandføring fra Johan Castberg Ikke svikt Finnmark!

Veidnes-terminalen vil skape lokale arbeidsplasser og stor aktivitet over flere år.

KOMMENTAR: Norsk atomavfall – metallisk brensel Norge kan utløse viktig teknologi for å håndtere atomavfall – sjansen må gripes

Vi trenger en grundig, offentlig debatt før Norge eventuelt eksporterer atomavfall som kan brukes til å lage atomvåpen.

KOMMENTAR: Hydrogenstrategi Svært uferdig strategi: Regjeringen vet ikke hva den vil med hydrogen

En hydrogenstrategi er en glimrende idé. Hadde den bare være en strategi, og ikke bare en faktasamling.

KOMMENTAR: Tiltakspakke grønn omstilling næringslivet Småsummene til fornybar energi er også penger. Men oljetiltakene er langt kraftigere

Bankene og oljeselskapene er vinnerne i kampen om koronapengene. Men det betyr ikke at regjeringens nyeste tiltakspakke blir ubetydelig.

KOMMENTAR: Atomreaktoren i Halden Ikke døm hele Ife etter juks med data om atomkraft

Effektiviteten kan ha gått på bekostning av kvaliteten, kommenterer redaktør Tormod Haugstad.

KOMMENTAR: Kostnader og stabilitet for kraftproduksjon – Gass- og vannkraft er billigst, kjernekraft mest stabilt, mens kullkraft er avfallsverstingen

Alle energikilder produserer avfall i varierende mengder og farlighetsgrad. Fremtidens kraftmiks må maksimere fordelene og minimere ulempene, mener TU-bidragsyter Jonny Hesthammer.

KOMMENTAR: Maritim digitalisering Ny milepæl i maritim digitalisering: IMO Reference Data Model

Shipping er et lite markedssegment og standardisering er dyrt. Nå er det tatt viktige skritt på veien, skriver TU-bidragsyter Ørnulf Jan Rødseth fra SINTEF Ocean

KOMMENTAR: Fornybar energi i Equinor Et grønt selskap kan også gjøre dumme ting. Men Equinor virker fastlåst i fortiden

At selskapet har tapt enorme summer på satsingen i USA er ikke noe nytt. Men saken viser at Equinor ikke klarer å slippe unna fortiden som oljeselskap. Det er et hinder for å bli et moderne, grønt selskap.

KOMMENTAR: Oljeprisfallet Her er prosjektene som gir en grønn omstilling

Er plugging av brønner et grønt tiltak for oljeindustrien?

KOMMENTAR: Energikilders material- og arealbruk – Kjernekraft er overlegen andre energikilder når det gjelder areal- og materialbehov

Areal- og materialforbruk er sentrale parametere som vi må forholde oss til når verden skal redusere sin avhengighet av fossilt, mener TU-bidragsyter Jonny Hesthammer.

KOMMENTAR: Oljevirksomhet i nordområdene Iskantflytting helt uten praktisk betydning

Hvis dette er miljøseirene Venstre skal feire i regjering framover, blir det trist for miljøet.

KOMMENTAR: Norsk oljepolitikk Oljeforbruket: Har vi passert «peak demand»?

Koronakrisen kan ha bragt verdens oljeforbruk forbi «peak demand» – en historisk topp i etterspørselen. Hva er i så fall rasjonell politikk for oljelandet Norge?

KOMMENTAR: Utslipp og dødelighet for energikilder – Kjernekraft og fornybart er de tryggeste energikildene med de laveste utslippene

Få av oss frykter for livet når vi tenker på fornybart. Situasjonen er en helt annen når det gjelder kjernekraft, skriver TU-bidragsyter Jonny Hesthammer

KOMMENTAR: Redningspakker for oljebransjen Korona-krise og oljeskatt: Tør Høyre og AP å si nei til NHO?

Oljealderen er på hell. Norge må dempe oljeavhengigheten, ikke styrke den. De store pengene må brukes på grønne tiltak, mener Anders Bjartnes

KOMMENTAR: Koronaepidemi og oljekrise Denne oljekrisen kan faktisk komme til å bli den siste. Oljeindustrien er ikke lenger så relevant som den var

«Here we go again» - eller er det faktisk annerledes denne gangen, spør TU-bidragsyter Maria Moræus Hansen

KOMMENTAR: Energibruk i bygg Norge stenger ned, men hvorfor går byggene våre som normalt?

Dersom vi kunne senket temperaturen med 4-5 grader i disse tomme byggene, kunne vi spart opp mot 25 prosent energi, påpeker Tommy Hagenes

KOMMENTAR: Rystad Energys havvind-studie Havvinddilemmaet må løses - ny studie gir innsikt

Ved å satse på flytende havvind vil Norge bidra til at denne nye klimateknologien skalerer raskt, og bidra til utslippskutt verden over, skriver TU-bidragsyter Ivar Slengesol.

KOMMENTAR: NorthConnect Vanlige folk ser fordelene med nye kraftkabler til utlandet. Hvorfor er det så vanskelig for stortingsflertallet?

Denne uka setter antakelig flertallet på Stortinget foten ned for NorthConnect-kabelen til Skottland.

KOMMENTAR: Hav og klima Klimaendringer påvirker havet – hva betyr det for Norge?

Norge har teknologi i verdensklasse og naturgitte fortrinn. Løsningene for utslippskutt kan finnes i havrommet, skriver Ida Folkestad Soltvedt og Jan-Gunnar Winther

KOMMENTAR: Energiselskapet Equinor Equinor blir ikke et energiselskap før grønnvaskingen tar slutt

Det er Norges viktigste selskap. Fornybar energi er usynlig i regnskapet. Det kan endre seg – om hele Equinor tar det grønne skiftet på alvor.

KOMMENTAR: Teknologi og kapitalisme – Andrew McAfee Når teknologi og kapitalisme fører til lavere forbruk, gir det håp for en presset klode

Det er foreløbig bare bekreftet for noen få land, men tegn tyder på at en viss kombinasjon av teknologi, demokrati og kapitalisme resulterer i redusert totalt forbruk av flere sentrale varer. Det kan gi håp for en hardt presset klode.

KOMMENTAR: Equinors klimaplan Equinor – fortsatt et oljeselskap med fornybar som «attåtnæring»

Equinors nye klimaplaner viser at selskapet også om 15 år vil være et oljeselskap med fornybar energi som en begrenset «attåtnæring».

KOMMENTAR: Utbygging av havvind Norge risikerer å tape havvindkampen før den er skikkelig i gang

I USA kan satsingen på havvind overstige investeringene i olje og gass de neste fem årene. I Norge klamrer vi oss til ett prosjekt i håpet om at det skal skape en helt ny norsk industri. Kan det gå bra?

KOMMENTAR: Kjernekraft  Equinor bør vurdere kjernekraft framfor landbasert vindkraft til sin elektrifisering

Tiden er inne for å diskutere kjernekraftverk som alternativ til storstilt utbygging av landbasert vindkraft, mener TU-bidragsyter Jonny Hesthammer.

KOMMENTAR: Skogbrannene i Australia – klimakrisen – Kostnadene ved ikke å gjøre noe med klimautfordringen er mange ganger så store som kostnaden ved å gjøre noe

Det som skjer i Australia illustrerer hvor alvorlige konsekvenser klimaendringer kan få. Tro ikke at vi i Norden vil bli skånet, skriver Jan Bråten.

KOMMENTAR: Ny olje- og energiminister Vår neste energiminister bør ikke være en propagandaminister

Fremtiden for norsk olje- og gassvirksomhet forblir krevende. Den blir ikke mindre krevende av at statsråden for feltet aktivt provoserer motstanden.

KOMMENTAR: Energiutvikling i Norge og verden Vi er fortsatt midt i oljealderen. Solkraft og vindkraft hindres av teknologiske utfordringer

Når solen skinner og vinden blåser genereres mer strøm enn markedet kan ta, og strømprisen går i null. Dette rammer inntjeningen for alle kraftverk.

KOMMENTAR: Energi på TU.no Energiåret på TU.no: Full fart for solenergi og havvind, trøbbel for hydrogen

I en serie analyser i romjula ser vi på hva som fanget lesernes oppmerksomhet i 2019.

KOMMENTAR: Global oppvarming Hvordan skal vi leve når verden blir varmere?

Glem å diskutere hva vi skal leve av etter oljen. Spør heller hvordan vi skal leve når verden blir et par grader varmere.

KOMMENTAR: Sylvi Listhaug ny olje- og energiminister Listhaugs konfronterende stil kan sette oljefondet i spill

Sylvi Listhaug er utnevnt til ny olje- og energiminister. Hennes konfronterende stil kan ende med at det norske oljefondet blir satt i spill.

KOMMENTAR: Hydrogen i personbiler – Glem hydrogen i personbiler

Magasinredaktør Tormod Haugstad i Teknisk Ukeblad mener hydrogen kan utnyttes til oppvarming, kraftforsyning og lagring av energi fra fornybare kilder som sol og vind.

KOMMENTAR: EU-kommisjonens klimamål Slutten på oljealderen er en enorm mulighet for et land med dyktige ingeniører og teknologer

Klimaendringene er en enorm industriell mulighet for de nasjonene som griper sjansen. Oljen redder ikke norsk økonomi når EU slutter med fossile brensler i 2050.

Fant 95 artikler. Viser 1–50.