OLJE OG GASS

Yme-kritikere: Flott om Borten Moe får opp oljen fra Yme

Ingenting hadde vært bedre, ifølge Kristelig folkeparti.

Ola Borten Moes selskap Okea skal være interessert i en andel av Yme. Da Borten Moe var olje- og energiminister ønsket han ikke å granske skandalen.
Ola Borten Moes selskap Okea skal være interessert i en andel av Yme. Da Borten Moe var olje- og energiminister ønsket han ikke å granske skandalen. Bilde: Håkon Jacobsen

Det var mens Ola Borten Moe (Sp) satt som olje- og energiminister under den rødgrønne regjeringen at Yme-skandalen virkelig begynte å ta form og at milliardsprekkene på prosjektet manifesterte seg.

Og mens flere kritikere tok til orde for at prosjektet burde bli gransket, sa Ola Borten Moe «nei».

Som Teknisk Ukeblad skrev i forrige uke tyder det på at Borten Moe, gjennom sitt nye selskap Okea, ønsker å gå inn på eiersiden av nettopp Yme.

Blant kritikerne mens Borten Moe fortsatt var statsråd, var Kjell Ingolf Ropstad (Krf). Han mente at Yme-prosjektet burde bli gransket.

– Ingenting som er bedre

Da Ropstad stilte spørsmål til Borten Moe i stortinget, svarte dog statsråden at det ikke var nødvendig.

Flere Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med, men som ikke ønsker å stå frem med navn, mener det er spesielt at vedkommende som var statsråd mens Yme utviklet seg så negativt som det gjorde, nå vurderer å tjene penger på det samme prosjektet.

Så langt vil ikke Ropstad gå. Han mener tvert i mot at det vil være flott dersom noen klarer å få oljen ut fra Yme-feltet.

– Yme har vært et skandaleprosjekt der Staten og innbyggerne har gått på store tap. Det er ingenting som er bedre enn at oljen blir tatt opp slik at samfunnet kan få noe igjen for investeringene som er gjort, sier Ropstad til Teknisk Ukeblad.

– Når det gjelder Borten Moe så er det en kuriositet at han ikke ville ha en granskning av saken mens han satt og styrte, og sånn sett nå kan tjene penger på det. Men jeg ønsker ikke å kommentere hans deltakelse i det, annet enn at jeg forutsetter at alt er blitt gjort ryddig og innenfor lovlige rammer, sier Ropstad.

– Vil være synd

Også Høyres representant i Energi- og miljøkomiteen på stortinget, Siri Meling, stilte spørsmål til Borten Moe om Yme-utbyggingen.

Hun sier i dag, i likhet med Kjell Ingolf Ropstad, at det ville vært gledelig dersom skattebetalerne og myndighetene fikk noe igjen for investeringene som er gjort.

– Vi må være opptatt av at ressursene utnyttes. Det er gjort investeringer, og det vil være synd om ingenting av det kan brukes.

– Vi skal heller ikke glemme at Borten Moe til slutt faktisk ba Oljedirektoratet om å gå igjennom prosjekter som har hatt store overskridelser for å se hva som kunne ha blitt gjort annerledes.

Vil ikke kommentere

En annen kilde som ønsker å være anonym, sier at det ikke er noen problemer med at Borten Moe ønsker å utvikle Yme.

– Det er fint det er noen som tar prosjektet videre. Det er det viktigste. Det er bedre med noen som vil bygge opp og redde verdier, enn tidligere ministre som blir lobbyister for lite samfunnsgavnlige interesser og den slags, sier kilden.

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med Ola Borten Moe. Han har foreløpig ikke kommentert saken.

Tidligere har han sagt at han ikke ønsker å kommentere.

– Du skjønner helt sikkert at du ikke får noen kommentar, verken fra eller til på det. Så det trenger vi ikke å snakke om, sa Borten Moe til Teknisk Ukeblad i forrige uke.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.