OLJE OG GASS

WWF: Staten kan tape milliarder på Aasta Hansteen

Regner inn flere effekter.

WWF mener Aasta Hansteen-plattformen aldri vil være lønnsom for staten.
WWF mener Aasta Hansteen-plattformen aldri vil være lønnsom for staten. Foto: Henning Selstad/Equinor

I en ny beregning av lønnsomheten for gassplattformen Aasta Hansteen kommer Verdens naturfond (WWF) fram til at staten kan ende med milliardtap.

Da gassplattformen ble vedtatt åpnet i 2013, var Olje- og energidepartementets vurdering at utbyggingen framsto «som et samfunnsøkonomisk lønnsomt og tilstrekkelig robust prosjekt».

I sin nye beregning kommer WWF fram til det stikk motsatte, skriver Dagbladet. Dersom gassprisen holder seg uendret fram mot 2027, vil staten ha tapt 8,4 milliarder kroner på utbyggingen, ifølge WWF.

Regner inn flere effekter

Forskjellen på beregningene er at WWF har regnet inn effektene av skattesystemet, andelen av letekostnadene som blir dekket av staten, og at utbyggingen har blitt flere milliarder kroner dyrere enn antatt, hevder organisasjonen selv.

WWF har også sett på hva gasskontrakter fire år fram i tid handles for på gassbørsen Pegas og hvilke framtidige gasspriser regjeringen nylig la til grunn i revidert nasjonalbudsjett.

– Vi kommer nok til å være mot både denne og andre olje- og gassutbygginger uavhengig av økonomi, fordi vi må la mye olje og gass ligge. Men hvis det i tillegg er sånn at vi som stat ikke tjener penger på det, bør det få helt andre miljøer til å være bekymret, sier Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF, til Dagbladet.

  Illustrasjon: Ina Steen Andersen

Ikke spørsmål om reversering

Ifølge Olje- og energidepartementet viste lønnsomhetsvurderingen som lå til grunn for oljeselskapenes beslutning om å bygge ut Hansteen-feltet i 2012, at feltet kunne bli ulønnsomt før skatt ved eksempelvis vesentlig lavere gasspriser enn det som lå til grunn for selskapenes investeringsbeslutning.

– Spørsmålet i dag er ikke å reversere utbyggingsbeslutningen, men å bygge videre på de allerede gjennomførte investeringene. Hva avkastningen faktisk blir for Hansteen-feltet, avhenger av gjennomføringen av prosjektet, hvilke ressurser som blir produsert og endringer i eksterne faktorer, herunder olje- og gassprisen. Resultatet er ikke kjent før feltet er ferdig med å produsere og stengt ned, sier politisk rådgiver Christian Haugen (Frp) i departementet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.