HELSE

Virusforsker har funnet overraskende enkel løsning på testproblem

Mange land lider under manglen på testreagenser. Anders Fomsgaard fra Statens Serum i Danmark kommer nå til unnsetning med en lavteknologisk løsning.

Overlege Anders Fomsgaard tar i brku gammel teknologi for å løse problemet med mangelen på tester.
Overlege Anders Fomsgaard tar i brku gammel teknologi for å løse problemet med mangelen på tester. Foto: Statens Serum Institut
Mie Stage, Ingeniøren.dk
28. mars 2020 - 17:00

Flere land opplever ifølge Statens Serum Institut mangel på reagenser til de testene som skal vise om befolkningen er smittet med viruset SARS-CoV-2.

Men nå har instituttets overlege Anders Fomsgaard gravd i hukommelsen og funnet en helt enkel løsning på problemet.

Ifølge Ekstra Bladet dreier det seg om det første skrittet i testprosessen, hvor man skal isolere virusets RNA fra prøven – og som tradisjonelt foregår med store roboter fra blant annet Roche med bruk av spesielle reagenser.

Men Fomsgaard forteller til avisen at i gamle dager utførte man ganske enkelt oppgaven ved å varme opp prøven fra svelget med litt vann til 98 grader i fem minutter, slik at proteinene gikk i stykker og bare RNA-et var igjen.

– Det er som å koke et egg. Det er litt MacGyver over metoden. Forskning møter oppfinnelser, sier han til Ekstra Bladet.

Kan hjelpe mange land

Seruminstituttet skriver at Fomgaards oppskrift vil bli lagt ut online slik at alle laboratorier fritt kan benytte seg av metoden. SSI har hatt møter med de mikrobiologiske avdelingene på sykehusene i Danmark, så de er innført i metoden. Den er også sendt ut til laboratorier i hele Europa.

Det er for øyeblikket stor etterspørsel etter testutstyr. Roche Diagnostics som leverer maskiner og reagenser til sykehuslaboratoriene, er ikke sikre på hvor mange tester som kan bli levert til Danmark neste uke.

Men med den nye og enkle testmetoden håper SSI altså nå at testkapasiteten snart vil kunne økes, både i Danmark og andre land som mangler reagenser.

Denne artikkelen ble først publisert av Ingeniøren.

Dette er et negativ av det første genetiske fingeravtrykket laget av Alec Jeffreys 19. september 1984. Bildet viser DNA-mønstre fra ulike personer. Der mønstrene er like, er prøven fra samme person.
Les også

DNA-teknologi: – Seriøse utfordringer med det vi kaller CSI-effekten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.