VR

Virtuelle reiser kan bryte isolasjonen for barn med kreft

Pilotprosjekt ved Rikshospitalet.

VR-opplevelser har gitt barn muligheten til et avbrekk fra ensomheten og smertene mens de ligger i isolat.
VR-opplevelser har gitt barn muligheten til et avbrekk fra ensomheten og smertene mens de ligger i isolat. Foto: Jorunn Valle Nilsen/Kreftforeningen
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
31. mai 2018 - 19:00

Beinmargstransplanatasjon hos barn og unge innebærer gjerne 5-6 uker på isolat sammen med foreldrene, uten å kunne forlate rommet. Derfor har Kreftforeningen siden 2016 testet ut bruken av virtual reality (VR) som et tiltak for barn med kreft som sitter i isolat.

Pilotprosjektet med VR har gitt nærmere 20 barn på Rikshospitalet muligheten til et avbrekk fra ensomheten og bivirkningen av behandlingen i disse periodene.

Barna har fått prøve enkle VR-opplevelser i isolatet, sammen med psykolog og musikkterapeut. Utstyret har vært av den enkle og mobile sorten, med Samsung Gear VR-briller og 360-filmer med ulike naturopplevelser. De første opplevelsene gir barna muligheten til å bli med på virtuelle reiser til fjelltopper, strender og byer.

Med VR-briller kan de snu seg rundt og få en følelse av å være fjernt fra isolatet de befinner seg i.

Glemmer smerter og kvalme

Nærmere 20 barn i isolat har fått prøve VR-opplevelser sammen med psykologer og musikkterapeuter. <i>Foto:  Jorunn Valle Nilsen/Kreftforeningen</i>
Nærmere 20 barn i isolat har fått prøve VR-opplevelser sammen med psykologer og musikkterapeuter. Foto:  Jorunn Valle Nilsen/Kreftforeningen

– Dette er ikke først og fremst lek for barna, men en terapeutisk tilnærming sammen med fagfolk. Vi ser at introduksjonen av VR skaper mye nysgjerrighet og bidrar til å skape god kontakt med barna. Opplevelsen i seg selv gir ofte en følelse av å forlate isolatet og være et annet sted. Flere av barna sier at de glemmer smerter og kvalme når de er inne i VR-opplevelsene, sier Sigrid Elisabeth Trandum i Kreftforeningen.

Hun leder prosjektet sammen med Holly Ankjell.

Kreftforeningen understreker at dette ikke er et forskningsprosjekt, eller del av kreftbehandlingen. Prosjektet har likevel vist seg svært positivt for de fleste involverte i pilotprosjektet.

I utgangspunktet opererer man med en aldersgrense på 13 år for VR-brillene fra Samsung, men i terapeutisk sammenheng har man etter hvert funnet det forsvarlig å benytte brillene ned til åtte år. Da er det først og fremst størrelsen på brillene som er begrensingen.

Visualisering

Terapeuter har tradisjonelt brukt visualiseringsteknikker for at pasienter kan drømme seg vekk fra en situasjonen de befinner seg i. Det er ikke alltid like lett når man er syk, med smerter og kvalme.

Med VR skjer denne visualiseringen på en veldig direkte måte, slik at man får følelsen av å være et annet sted. Det gir ofte en lindrende følelse for pasienten, samtidig som det blir enklere for terapeutene å komme i dialog med pasientene om hvordan de har det.

– Vi har også opplevd at et barn har fått en negativ opplevelse, fordi det ble så tydelig hva barnet gikk glipp av. Men fordi disse følelsene kom fram, ble det også lettere å ta tak i dem for terapeuten, forklarer Holly Ankjell.

I begynnelsen av prosjektet var det et ganske stort gap mellom mulighetene teknologene så, og det faktiske behovet på sykehusene.

Det har vært diskutert langt mer avanserte løsninger, som å kunne streame direkte 360-video fra hjemmet til sykesenga. 

Enkelt er best

Prosjektlederne Sigrid Elisabeth Trandum og Holly Ankjell i Kreftforeningen, her under klargjøringen av installasjonen i vitensenteret som nå står klar. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Prosjektlederne Sigrid Elisabeth Trandum og Holly Ankjell i Kreftforeningen, her under klargjøringen av installasjonen i vitensenteret som nå står klar. Foto:  Eirik Helland Urke

Nå er man kommet fram til at det enkle er best, enn så lenge. Et av de viktigste kriteriene er at det skal være enkelt å ta i bruk, slik at kompleksiteten ikke blir en terskel i seg selv.

Opplevelsene bør heller ikke være for krevende for pasientene.

For helsepersonellet er det dessuten viktig å bruke tiden fornuftig, på pasientene. På et isolat er selvsagt også hygiene og rengjøring av utstyret en viktig faktor.

Kreftforeningens vitensenter i Oslo åpnet torsdag en installasjon for publikum, der man kan prøve VR-opplevelsene i de samme omgivelsene som barna i isolat. 

Pilotprosjektet i Oslo er i samarbeid med Samsung og Making View, med finansiering fra Extrastiftelsen, og skal fortsette ut 2018.

Foreløpig er det usikkert hvordan konseptet eventuelt kan videreføres når prosjektperioden utløper.

Dette er Kreftforeningens egen video av Freyja, som brukte VR-brillene i isolat:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.