NYHETSBREV

Virtuell kondensator som nivåmåler

Nivåmåler fra baumer gir pålitelige resultater i vanskelige situasjoner.

Baumer nivåmåling, CleverLevel-serien basert på frekvenssveipeteknologi.
Baumer nivåmåling, CleverLevel-serien basert på frekvenssveipeteknologi. Bilde: Baumer

De forskjellige egenskapene til bulkprodukter utgjør ofte tekniske utfordringer for sensorsystemer ved nivåmåling i oppbevaringssiloer og prosesstanker. I næringsmiddelindustrien blir bulkprodukter i form av mel, fiberholdige krydder, fint sukker, grove kaffe- og kakaobønner, eller hele nøtter midlertidig oppbevart i forskjellige slags store siloer, eller behandlet i blandetanker.

Olje og fuktproblemer

For å sikre at alle produksjonstrinn går på skinner og møter industriens høye kvalitetsstandarder, må det påses at produktene ikke fylles over eller under de spesifiserte nivåene. Dette, skriver Baumer i en pressemelding, skal deres CleverLever-serie bidra til. I mange bruksområder er det umulig å anslå fyllenivået i tanken fra utsiden gjennom et seglass. Når trykk og temperatur øker så vil kaffe-, kakaobønner og andre granulære produkter avgi olje og fuktighet. Når de blir fuktige vil produkter i pulverform danne klumper. I slike situasjoner er det umulig å detektere nivået i siloen ved å kun se igjennom glasset. Vanlige elektromekaniske sensorer, slik som de med roterende årer eller vibratorer, kan gi feilindikasjoner og vil vise at nivået er innenfor grensen selv når den allerede er overskredet. Dette kan føre til uforutsett maskinstans og produksjonstap som igjen fører til høye reparasjons- og rengjøringskostnader.

Flere versjoner

CleverLevel-nivåbrytere er tilgjengelige i forskjellige versjoner slik at de kan brukes i nesten alle bruksområder og plasseres der hvor de gir best resultater i prosessen. I standardversjonen stikker sensorspissen kun 12 mm inn på innsiden, noe som tillater optimal plassering selv med vanskelige tankgeometrier eller innebygde blandere. Variantene på 100 mm eller 250 mm med en skyvetilkobling kan plasseres dypere i tanken. Dette forhindrer at det dannes seige avleiringer på sensorspissen. Hvis det er begrenset med plass så kan den hengende varianten brukes og installeres ovenfra, gjennom toppen på siloen. Denne kan for eksempel brukes når sekskantete siloer grupperes i sammen på en liten overflate. I denne konfigurasjonen er det i enkelte tilfeller kun mulig å installere grensesensorene på siloveggene.

Les også: Hvordan redusere måleusikkerheter

Virtuell kondenstor

CleverLevel-serien opererer ved hjelp av frekvenssveipeteknologi. Dens elektrode avgir et høyfrekvenssignal fra spissen på sensoren inn i tanken. Mediet fungerer som en virtuell kondensator som danner en resonanskrets med en spole i sensorhodet. Størrelsen på kondensatoren avhenger av den dielektriske konstanten (DK-verdien) til mediet som dermed endrer resonansfrekvensen. Mellom luft og mediet så er det en betraktelig forskjell i DK-verdien. Frekvensendringen til resonanskretsen som er forbundet med denne behandles av den integrerte mikrokontrolleren med en høy sikkerhetsmargin.

CleverLevel kan oppdage så godt som alle medier med en DK-verdi høyere enn 1,5. Den kan ikke bare oppdage faste stoffer med forskjellig granulær størrelse, men også viskøse medier og væsker.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.