KRAFT

Vindturbin knakk i to i kraftig vind

Vindturbinen er blitt til en søppelhaug. En arbeider ble drept og en annen alvorlig skadet da masten knakk og turbinbladene gikk i bakken i Oregon, lørdag 25. august 2007. Turbinen er levert av Siemens Wind Power i Danmark.
Vindturbinen er blitt til en søppelhaug. En arbeider ble drept og en annen alvorlig skadet da masten knakk og turbinbladene gikk i bakken i Oregon, lørdag 25. august 2007. Turbinen er levert av Siemens Wind Power i Danmark. Bilde: LiveLeak

En vindturbin som hører til vindparken Beinn an Tuirc i Argyl and Bute, vest for Glascow i Scotland, knakk i to under harde vindkast sist torsdag.

Vindparken består av 26 møller og eies av Scottish Power. Ytterligere to vindparker er stengt etter hendelsen: Dunlaw vindpark med like mange vindturbiner, samt Hare Hill med 20 vindturbiner.

Eldre modell

Vindturbinen er av eldre modell og var 61 meter høy, med en rotordiameter på bare 47 meter.

Det er ennå ikke klart om turbinen var i drift da ulykken skjedde, melder danske Ingeniøren.

Det skal være første gang at en vindturbin har knekt i to i Storbritannia, ifølge avisen The Herald, som har snakket med en representant for Scottish Power.

Ekstremt uvanlig

Wolf-gerrit Fruh, som underviser i ingeniørvitenskap ved Heriot-Watt Universitetet i Edinburgh, kaller hendelsen ekstremt uvanlig.

Likevel er det ikke lenge siden en lignende ulykke skjedde i Oregon i USA, da en vindturbin fra Siemens havarerte og en Siemens-medarbeider mistet livet.

Vindkraftulykken: Vingene løp løpsk

Menneskelig feil bak vindparkhavari

Vindkraftverk knakk – kan skje igjen

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.