KRAFT

Vindkraftsatsingen kan rakne

FOR DÅRLIG: Det er spesielt vindkraftsstøtten på 8 øre per produserte kWh som provoserer EBL.
FOR DÅRLIG: Det er spesielt vindkraftsstøtten på 8 øre per produserte kWh som provoserer EBL. Bilde: Atle Abelsen

Da regjeringen la til side planene om et felles norsk svensk sertifikatmarked for fornybar energi, lovet olje- og energiministeren at det skulle lages et system som er ”minst like godt”. Men under høringen i Energi- og miljøkomiteen 8. februar om støtteordningen ble regjeringen kraftig kritisert av bransjen.

- Dette er ikke en erstatning til de grønne sertifikatene. Hvis ikke støtteordningen blir bedre, vil Norges satsing på fornybar energi rakne, sier Kristian Pladsen, kommunikasjonsdirektør i EBL. Han er sterkt kritisk til at Norge skal ha vesentlig lavere økonomiske støtteordninger enn våre naboland.

Penger kan bli stående ubrukt

EBL frykter avkastningen fra fondet på 20 milliarder kroner kan bli stående ubrukt.

- Hvis ikke myndighetene vil si klart fra om at støttenivået for fornybar energi skal styrkes, stiller vi spørsmål til om det i det hele tatt er noe poeng i å ha denne ordningen. Det er ikke nødvendig å ha et fond som skal brukes til fornybar energi, dersom pengene ikke blir brukt.

Vindkraft på is

Det er spesielt vindkraftsstøtten på 8 øre per produserte kWh som provoserer EBL.

- Nesten alle nye vindkraftprosjekter er lagt på is. Kun 15 prosent av de prosjektene som har fått konsesjon, er vedtatt bygget ut. Det er kostbart å bygge ut vindkraft selv om Norge har gode vindforhold. Blant annet finnes det fremdeles store utfordringer med nettilknytning og råvarepriser.

Departementet får også kritikk for at ordningen er utformet slik at den reiser flere spørsmål om statsstøtte. Dermed må dette avklares med EUs overvåkningsorgan ESA. I følge olje- og energidepartementet kan ordningen tidligst etableres fra 2008

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.