KRAFT

Vind-tre skal produsere strøm ved svært lav vindhastighet

Men strømmen blir ekstremt dyr.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
8. jan. 2015 - 14:59

Til 29.500 euro og oppover kan du fra og med neste år bli den stolte eier av et «vindtre», eller Arbre à vent, som det franske selskapet New Wind kaller sin oppfinnelse.

Treet består av en stålstamme, «grener» og til sammen 72 «blader». Det er her strømmen produseres. «Løvet» er nemlig vertikalt akslede miniturbiner med integrert permanent magnetisert generator.

Lydløst

Vindtreet skal være i stand til å utnytte all slags vind, også turbulens, i en radius på 360 grader, ifølge produsenten.

Generatorene er nemlig girløse og så lette at de begynner å lage strøm med vindstyrker som er under to meter per sekund.

Treet er 11 meter høyt, har en diameter på 8 meter, og veier 3 tonn. Til forskjell fra andre vindmøller skal det være helt lydløst.

En gjennomsnittlig vindstyrke på 3 meter per sekund vil ifølge selskapet gi 1320 kilowattimer per år. Økes den til fem meter per sekund, stiger årsproduksjonen til 3160 kilowattimer.

Selv om et av «bladene» går i stykker, vil de andre fortsette å fungere.

Les også: Her vil de etablere Norges første «havvindfabrikk»

Gir skygge

Treet skal passe fint i midten av en rundkjøring eller langs gaten, og gi både strøm til belysning og skygge på dagtid. Ett tre gir ifølge produsenten nok lys til 15 gatelys.

New Wind jobber også med å sette opp «løv» uten «trær» på hustak, eller langs veien for å gi strøm til elektriske informasjonsskilt, skilt som i dag ofte går på solkraft.

De første prototypene ble satt opp i august 2013. I mars i år skal det settes opp en demonstrasjon av treet på Place de la Concorde i Paris.

Salget av om lag 40 trær starter i mars i år, i Frankrike og nabolandene. Trærne skal etter planen settes opp i september.

Deretter planlegges masseproduksjon og salg til Frankrike og nabolandene i januar 2016, og eksport til mer fjerntliggende land fra juni.

Les også: Nå får danskene betalt for å bruke strøm

Dyr strøm

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad opplyser pressetalskvinne Hélène Bédon-Rouanet i New Wind at trærne er bygget for å vare i 15 år, og at de trenger vedlikehold med halvannet års mellomrom.

– Det er stort sett snakk om oljing, for trærne er svært robuste, opplyser hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Med vind fem meter i sekundet i 15 år skal treet da kunne produsere 47.000 kilowattimer. Det ville gi en pris per kilowattime på 63 eurocent. Med dagens ugunstige kronekurs vil det si 5,7 kroner per kilowattime. Det er over 20 ganger mer enn hva strømmen nå selges for på kraftbørsen Nord Pool Spot.

Men så er det heller ikke de mest ivrige norske strømprisjegerne selskapet satser på at skal kjøpe trærne.

– Kjøperne av trærne er først og fremst de som er opptatt av bærekraftige bomiljøer, for eksempel eiendomsinvestorer og selskaper. Vi har allerede fått inn reservasjoner på treet, opplyser Bédon-Rouanet.

Les også:

Alderen din avgjør om du syns dette er stygt eller fint

Bygger minivindkraftverk på taket

Norge lagrer 16 tonn reaktorbrensel. Ingen vet hvor lenge det kan lagres forsvarlig  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.