IT

Vill vekst i mobil datatrafikk

 

Bare Kina alene sto for 35 prosent av veksten i nye mobilabonnementer og fikk 38 millioner nye siste kvartal. I Europa hvor markedet er modent var veksten på bare en million. I India sank antallet abonnementer med 18 millioner, men det er ikke så ille som det høres ut: Brukerne har vanligvis hatt mange abonnementer, men nå vil de konsentrere seg om ett.
Bare Kina alene sto for 35 prosent av veksten i nye mobilabonnementer og fikk 38 millioner nye siste kvartal. I Europa hvor markedet er modent var veksten på bare en million. I India sank antallet abonnementer med 18 millioner, men det er ikke så ille som det høres ut: Brukerne har vanligvis hatt mange abonnementer, men nå vil de konsentrere seg om ett. Bilde: Ericsson
21. nov. 2012 - 14:54

Knapt noen merker mer til den globale vesten i mobilnettverkene enn Ericsson. De er fremdeles den største utstyrsleverandøren i verden.

Selskapet sammenfatter utviklingen i det de kaller Ericsson Mobility Report, og det har de gjort siden utviklingen med mobilt bredbånd begynte for mange år siden.

I dag kom en ny utgave.

Les også: 20 ganger så høy datatrafikk i 2016

Enorm vekst

Ikke uventet ser Ericsson at det er datatrafikken som øker, og det i en forrykende takt.

Selv om vi i Norden er vant til at de aller fleste har smarttelefoner, så kommer verden etter.

I tredje kvartal i år utgjorde salget av smarttelefoner 40 prosent av alle solgte på verdensbasis.

I mange folkerike og fattige land er det fremdeles tradisjonelle telefoner som dominerer, men selv her endrer bildet seg raskt fordi prisene på smarttelefoner faller. Når det skjer, drar det med seg en kraftig vekst i datatrafikken.

Les mer: Slik lager smarttelefonene trøbbel i mobilnettet

Fra tredje kvartal i fjor og et år frem doblet den mobile datatrafikken seg.

Frem mot 2018 venter Ericsson at trafikken øker med en faktor på 12, og det er først og fremst video som er den store driveren.

I dag står video for 25 prosent av datatrafikken på mobiltelefonene, mens på nettbrettet er det hele 40 prosent.

Les også:

Netflix og HBO kan sprenge nettkapasiteten

Telenor spår bompenger på mobilnettet  

Flere abonnenter

Samtidig øker antallet mobilabonnenter fra 6,4 milliarder til 9,3 om seks år. Det betyr at hver person får stadig flere abonnementer i form av mobiler, nettbrett og PC-er.

Det er 4,3 milliarder mennesker som står for de 6,4 milliarder abonnementene.

Taletrafikken, som også er en form for datatrafikk, var den dominerende frem til 2009. Da gikk datatrafikk forbi målt i datamengde inn og ut fra verdenes basestasjoner.

Om seks år vil taletrafikken være en forsvinnende liten del av totalen, mens det meste fordeles omtrent likt på mobiltelefoner på den ene siden, og PC-er, nettbrett og mobile rutere på den andre.

Les også: Løsningen telegigantene ikke vil ha

LTE øker

Det aller meste er fremdeles 2G og 3G, selv om LTE kommer etter.

I tredje kvartal i år kom det til 13 millioner nye abonnenter på LTE og det totale antallet ventes å øke til 1,6 milliarder i 2018.

Fordelt på region er bildet veldig forskjellig. Amerikanerne var trege på den europeiske varianten av 3G fordi de hadde sin egen CDMA-teknologi. Men de var raske til å hoppe på LTE. I Nord-Amerika vil LTE derfor være den dominerende teknologien i 2018 med over 60 prosent av abonnementene.

I Europa tror Ericsson at vi ender opp på litt under 25 prosent på samme tidspunkt.

Les også:

Nå blir hyttenettet raskere

– Datavekst kveler både kapasitet og økonomi

Disse dingsene kjøper vi i 2013  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.