BYGG

Vil utrede høyhastighetsbaner

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) er positiv til å starte med høyhastighetstog på strekningen Oslo-Ski.
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) er positiv til å starte med høyhastighetstog på strekningen Oslo-Ski. Bilde: Mona Strande

Det er nødvendig med nye utredninger for å skaffe grunnlag for en mulig satsing på høyhastighetsjernbane i behandlingen av Nasjonal transportplan (NTP) i 2009, mener flertallet i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

Alle partene på Stortinget, unntatt Fremskrittspartiet, står bak vedtaket torsdag. De går inn for at det skal vurderes moderne toglinjer hver gang viktige togstrekninger skal fornye, melder NRK.

250 kilometer i timen

Strekningen mellom Oslo og Ski, der det for tiden planlegges nytt dobbeltspor, er ett eksempel på en slik strekning.

– Oslo-Ski på Østfoldbanen er første del av banen til Sverige. Svenskene bygger høyhastighetsbaner, da må vi få svar på om det skal gjøres også i Norge, eller om vi skal fortsette å flikke på dagens jernbane, sier Irene Johansen (Ap) til NRK.

Togene det er snakk om, er høyhastighetstog etter europeiske standarder for hastighet på minst 250 kilometer i timen.

Komiteen mener utredningen må omfatte den totale samfunnsøkonomien i prosjektene, med vekt på blant annet klima og miljø, samfunnsutviklingen i de berørte regionene, effekter på arbeidsmarkedet og trafikksikkerhet.

– Ikke en eneste krone

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) er positiv til å starte med høyhastighetstog på strekningen.

– På Oslo-Ski, som er det mest aktuelle, er det absolutt relevant, og det kan være det på andre strekninger. Det skal vi ta stilling til når utredningsarbeidet starter, sier Navarsete.

– Dette flertallet har ikke funnet en eneste krone i Nasjonal transportplan eller noen av budsjettene med tanke på den satsingen de ønsker seg, sier Per Sandberg (Frp), som var den eneste i transport- og kommunikasjonskomiteen som ikke støttet forslaget. (©NTB)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.