DATATELE

Vil utklasse plasma-TV

Arasor og Novalux mener deres nyutviklede laser-TV, eller RPTV (rear-projection laser television), vil slå plasma på alle områder.
Arasor og Novalux mener deres nyutviklede laser-TV, eller RPTV (rear-projection laser television), vil slå plasma på alle områder.Bilde: Montasje - Arasor / Novalux

Det australske firmaet Arasor, og deres amerikanske samarbeidspartner Novalux, har vist frem prototypen av en ny laser-TV.

Billigst og best

Arasor og Novalux hevder laser-TV-en er den første av sitt slag i verden, og påstår at den representerer den neste revolusjonen innen visuell teknologi.

Den vil bli mye billigere, gi dobbelt så gode bilder, og bare bruke en fjerdedel så mye strøm som tradisjonelle plasma- og LCD-TV-er.

Lanseres neste år

Arasor produserer den optoelektroniske brikken som er sentral i laserprojektoren Novalux har laget.

Ifølge teknologiavdelingen i The Sydney Morning Herald, som har sett den 50-tommers prototypen fra Mitsubishi, ser fargene klarere og skarpere ut enn på en plasma-TV.

Laser-TV-en skal etter planen lanseres til jul 2007, og vil bli produsert av blant andre Mitsubishi og Samsung.

Naturtro gjengivelse

- Hvis du ser på hvilken som helst skjerm i dag så er fargene 30-35 prosent av hva vårt øye kan se. Laser-TV-en vil gjøre det mulig for oss å oppfatte 90 prosent av øyets kapasitet for farger. For første gang får vi se en helt naturtro bildegjengivelse, sier Novalux-direktør Jean-Michel Pelaprat til The Engineer.

Han går så langt som til å spå en "plasma-død" når laser-TV-en kommer på markedet.

Storskjerm

Jean-Michel Pelaprat tror LCD-TV-er fortsatt vil dominere markedet under 40 tommer, men at laser-TV-ene vil ta over markedet for de større skjermstørrelsene, hvor plasma nå dominerer.

I tillegg til sitt beskjedne strømforbruk og sine prisfordeler, vil laser-TV-en være halvparten så tung og dyp som en plasma-TV.

Også i mobilen

Denne laserteknologien er imidlertid ikke bare begrenset til bruk i TV-er.

Arasors optoelektroniske brikke testes også i mobiltelefoner.

Her vil hovedbruken bli projisering av bilder på hvilken som helst overflate, eller via din egen hjemmekino.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.