NYETEKNOLOGIER

Vil merke flypassasjerer

Britiske forskere vil at du skal datamerkes før du får gå gjennom sikkerhetskontrollen og inn i terminalene på flyplassene.
Britiske forskere vil at du skal datamerkes før du får gå gjennom sikkerhetskontrollen og inn i terminalene på flyplassene.Bilde: Knut Bry / Oslo Lufthavn AS

Prototypen skal testes på Debrecen lufthavn i Ungarn. Blir det en suksess, kan elektroniske merkelapper bli innført ved enkelte flyplasser allerede om to år.

Nytt senter

Arbeidet blir utført i et nytt forskningssenter ved University College London, som er opprettet for å finne teknologiske løsninger på kriminalitet.

Senteret jobber også med utvikling av spesielle scannere som fanger opp eksplosiver og stråling fra kjernefysiske bomber, skriver BBC.

OpTag

Elektroingeniør Paul Brennan leder merkeprosjektet OpTag.

- Grunnideen er at flyplasser kan få installert et nettverk av kombinerte panoramakameraer og RFID (radio frequency ID) merkelesere, som overvåker passasjerenes bevegelser rundt i de ulike terminalbygningene, sier han til BBC.

Samkjørt informasjon

Planen er at passasjerene skal få utdelt en databrikke, som enten er integrert i et boardingkort eller et bånd de fester rundt håndleddet, ved innsjekking.

- Med vårt system kan vi lokalisere en person med en nøyaktighet på én meter. I tillegg har opplysningene fra databrikkene og overvåkningskameraene samkjøres for å gi en mest mulig komplett sikkerhetsløsning, sier Brennan.

Ingen lagring

Brikkene lagrer ikke informasjon, men sender ut et signal med en unik ID, som igjen viser tilbake til passasjerens personopplysninger.

I fremtiden mener Brennan at også biometriske opplysninger kan legges inn i disse brikkene.

Fortsatt utfordringer

Men prosjektet har fortsatt ufordringer som må løses.

De har ikke funnet ut hvordan de kan unngå at passasjerene bytter databrikker, eller hvordan de skal hindre at folk rett og slett kvitter seg med dem.

Og så er det selvfølgelig det vanlige spørsmålet om overtredelser av personvernet.

Flere bruksområder

Prosjektlederen er imidlertid optimistisk. Han mener OpTag kan øke sikkerheten ved at flyplassene får spore passasjerer de anser som mistenkelige, for å hindre dem fra å komme seg inn på steder der de ikke har adgang.

Databrikkene kan også hjelpe på evakueringsprosessen ved brann, fort lokalisere barn som har forsvunnet, og finne passasjerer som kommer for sent til gaten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.