VINDKRAFT

Vil lage turbinblader som bøyer seg i sterk vind

Kan gi vindturbin på 50 megawatt.

Sjefdesigner Todd Griffith ved Sandia viser fram et tverrsnitt av et hult, fleksibelt rotorblad av den typen som kan komme til å revolusjonere vindkraftindustrien.
Sjefdesigner Todd Griffith ved Sandia viser fram et tverrsnitt av et hult, fleksibelt rotorblad av den typen som kan komme til å revolusjonere vindkraftindustrien. Bilde: Sandia National Laboratories/Randy Montoya
Marius ValleMarius ValleJournalist
13. feb. 2016 - 10:51

Forskere ved amerikanske Sandia National Laboratories undersøker muligheten for hule og fleksible rotorblader til vindmøller.

Teknologien kalles «Segmented Ultralight Morphing Rotor» (SUMR), og målet er å lage billige offshore-vindmøller som kan levere effekt på 50 megawatt.

Rotorbladene vil være mer enn 200 meter lange, og inntil to og en halv gang bredere enn de største bladene i dag, skriver Sandia National Laboratories på sine nettsider.

Til sammenligning er den største installerte vindmøllen til nå en Vestas-produsert V164-8.0, som ved hjelp av 80 meter lange rotorblader har en effekt på inntil åtte megawatt.

Rotorbladene bøyer seg vekk fra mølletårnet i sterk vind. <i>Foto: Sandia National Laboratories</i>
Rotorbladene bøyer seg vekk fra mølletårnet i sterk vind. Foto: Sandia National Laboratories

Bøyer seg med vinden

Sandia har tidligere bidratt til utvikling av 100 meter lange rotorblader tiltenkt 13 megawatt turbiner. Erfaringene fra dette skal brukes i utvikling av enda større rotorblader.

Hule og fleksible rotorblader kan bøye seg med vindstyrken. Det gjør at de automatisk vil folde seg sammen om det blir for sterk vind.

De kan dermed justere lasten automatisk. Når vinden avtar igjen, foldes rotorbladene gradvis ut, slik at vindmøllen kan produsere igjen.

SUMR-bladene er angivelig inspirert av måten palmer beveger seg på i storm. Rotorbladene konfigureres slik at vinden må treffe «baksiden» av vindmøllen for å drive rotoren. Når vinden blir sterk, vil bladene dermed bøye vekk fra mølletårnet. 

Mindre utsatt for skade

Studier viser ifølge Sandia at slik justering av last kan gjøre at rotorbladene får mindre mekanisk belastning, og at materialet ikke får tretthetsskader slik at de knekker. Det vil kunne redusere vedlikeholdskostnadene.

Ifølge rotorblad-sjefdesigner Todd Griffith ved Sandia er konvensjonelle rotorblader til vindmøller i området 10 til 15 megawatt dyre å produsere, sette opp og vedlikeholde.

Det må også sørges for at de ikke treffer vindmølletårnet, og det gjør dem vanskelige å produsere.

Enklere å transportere

Tanken med de nye rotorbladene er at de ikke bare skal bli billigere å lage, men også at de skal kunne fraktes i moduler. Dermed blir det ikke nødvendig med kompliserte transportoperasjoner. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Forskningen er betalt av det amerikanske energidepartetmetet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.