OLJE OG GASS

Vil kapre Sjtokman

360 MILL.: Adm. dir. i Aker Solutions, Simen Lieungh, har halt i land en storkontrakt på dypt vann i Angola.
360 MILL.: Adm. dir. i Aker Solutions, Simen Lieungh, har halt i land en storkontrakt på dypt vann i Angola.Bilde: Scanpix
Per Erlien Dalløkken
23. okt. 2008 - 12:05

Det sa konsernsjef Simen Lieungh da han la fram resultatene for tredje kvartal i dag og pekte ut kommende store utbyggingsprosjekter.

Krever samarbeid

– Vi har jobbet med Sjtokman siden 1989 og er godt posisjonert til å være med å utvikle dette feltet. Dette er uansett så gedigent og komplisert prosjekt at det vil kreve et bredt samarbeid. Den utbyggeren som sier han kan påta seg Sjtokman alene, lyver, sa Lieungh.

I tillegg til Russland, Kasakhstan, Brasil, Mexicogulfen og dypvannsprospekter i Asia/Malaysia/Australia pekte han ut andre fase på Snøhvit som en kommende konkurransearena for Aker Solutions.

– Ikke oss

– Her er det grunn til å understreke at problemene som nå oppleves på Snøhvit på ingen måte er knyttet til oss og den mekaniske tilkoblingen vi foretok, påpekte Lieungh.

Enda mer nærliggende er oppdragene Aker Solutions har fått på videreutviklingen av Ekofisk og på Kashagan i Kasakhstan. Begge steder har selskapet såkalte FEED-kontrakter – front end engineering and design.

Lieungh påpekte at de av erfaring vet at denne type kontrakter i hånda gjør dem velposisjonert for å få være med på videre utvikling.

Les også: Ny Aker-kontrakt i Kasakhstan

Nye studier for Ekofisk

Milliardkontrakter for Aker og Aibel

– Veldig fornøyd

Aker Solutions viste fram driftsinntekter på 13.507 millioner kroner for tredje kvartal. Det er en nedgang fra 14.237 millioner kroner i samme periode i fjor. Ifølge finansdirektør Leif Borge skyldes dette naturlige fluktuasjoner – ferdigstillelse og fasing av prosjekter.

Driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) økte fra 997 millioner kroner i fjor til 1.151 millioner kroner i tredje kvartal i år, med forbedret driftsmargin på 8,5 prosent.

– Vi er veldig fornøyd med disse tallene, sa Simen Lieungh.

Aksjonærene var imidlertid ikke enige og sendte Aker Solutions-kursen bratt nedover på Oslo Børs torsdag formiddag.

Ingen kanselleringer

– I disse turbulente tider er det umulig å spå hva som skjer rundt neste hjørne. Men hittil har ikke vi opplevd noen merkbare forandringer i våre markeder. Ingen prosjekter er kansellert. Vi er komfortabel med situasjonen, men det vil være ignorant å benekte at vi vil følge utviklingen nøye, sa Lieungh.

Konsernsjefen påpekte blant annet at Aker Solutions ikke er veldig eksponert for finansmarkedenes trøbbel ettersom storparten av oppdragsgiverne er store selvfinansierte oljeselskaper.

Aker trenger 500 ingeniører

Tror på sterk vekst

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.