KRAFT

Vil investere i småkraft

INTERESSERT: ¿ Den siste måneden har jeg stadig fått telefoner og e-poster fra utenlandske investorer som ønsker å gå inn på energimarkedet i Norge, sier daglig leder i Småkraftforeningen, Henrik Glette.
INTERESSERT: ¿ Den siste måneden har jeg stadig fått telefoner og e-poster fra utenlandske investorer som ønsker å gå inn på energimarkedet i Norge, sier daglig leder i Småkraftforeningen, Henrik Glette. Bilde: Mona Sprenger

– Den siste måneden har jeg stadig fått telefoner og e-poster fra utenlandske investorer som ønsker å gå inn på energimarkedet i Norge, da spesielt med fokus på småkraft, forteller daglig leder i Småkraftforeningen, Henrik Glette.

Overrasket

Norge og Sverige er enige om et felles elsertifikatmarked fra 2012. 26,4 TWh fornybar energi skal bygges innen 2020.

– Mange har fått med seg at det går mot en felles sertifikatordning. Flere spør meg om hvilke støtteordninger som finnes i dag. Når jeg svarer “ingen”, følges det opp av et forbløffet “hvordan klarer dere det da”? Dette er jo et paradoks i et felles kraftmarked.

Betydelig med ressurser

Gletten synes det er interessant at norsk småkraft fanger oppmerksomheten til utenlandske investorer:

– Dette er et signal på at det finnes betydelig med ressurser der ute, og det er viktig at det blir lagt til rette for verdiskapning lokalt, sier han, og oppfordrer grunneierne til og i vare ta sine verdier.

Infrastrukturen mangler

Utenlandske investorer kan kun investere i mindre småkraftverk, for kraftverk som har flere enn 4000 naturhestekrefter kan bare eies av staten.

– En del av investorene vil oppdage at forholdene ikke er optimale for småkraftverk. Infrastrukturen er ikke på plass og rammebetingelsene mangler også fortsatt.

Les også: NVE inspiserte kraftverk som ikke finnes

Ja til fire småkraftverk i GulenLes mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.