DATATELE

Vil ikke ha halvveis nødnett

VIKTIG: - Dette er den største investeringen innen sikkerhet i Norge, sa kirke- og kulturminister Trond Giske om nødnettutbyggingen på en pressekonferanse i dag. Statsråd Sylvia Brustad i bakgrunnen.
VIKTIG: - Dette er den største investeringen innen sikkerhet i Norge, sa kirke- og kulturminister Trond Giske om nødnettutbyggingen på en pressekonferanse i dag. Statsråd Sylvia Brustad i bakgrunnen.Bilde: Mona Strande

- Vi er helt avhenginge av fullstendig utbygging, sier forbundsleder Arne Johannessen i Politiets fellesforbund.

Må endre fullmakt

I dag holdt justis- og politidepartementet en pressekonferanse hvor de sa de vil sette i gang første byggetrinn for nytt digitalt nødnett. De må derfor be om endret fullmakt fra Stortinget, siden kontraktsforhandlingene har tatt lenger tid enn planlagt - og mer av den totale kostnadsrammen (3,6 mrd. kr) må overføres til første byggetrinn.

Kirke- og kulturminister Trond Giske er settestatsråd for justisministeren for forhold som gjelder Siemens som leverandør til nødnettet, og det var han som holdt dagens pressekonferanse.

Usikkert omfang

Giske understreket at utbygging og funksjonalitet i trinn 1, som omfatter det sentrale Østlandet og skal koste 900 millioner kroner, skal evalueres nøye før regjeringen tar stilling til om de vil gå for et nasjonalt nødnett.

Trinn 1 skal være på plass iløpet av ett år etter kontrakten med Siemens er undertegnet. Evalueringen skal gi grunnlag for å vurdere videre utbygging etter trinn 1 i forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2009.

Stort behov

Forbundsleder i Politiets fellesforbund ( PF), Arne Johannessen, er glad for at regjeringen endelig gjør noe konkret i nødnettsaken, men er skeptisk til evalueringsperioden og mangelen på binding etter trinn 1.

- Min vurdering er at de ikke kan stoppe etter trinn 1. Dette vil generere et stort behov, som spesielt vil merkes mellom politidistrikt som grenser til hverandre - hvor det ene er en del av trinn 1, og det andre ikke, sier Johannessen.

Trenger ikke evalueres

Han mener det ikke burde være snakk om en evalueringsperiode.

- Dersom de trenger evaluering, må den perioden bli kortest mulig. Men med tanke på hvor godt utprøvd digitale nødnett er ellers i verden, burde de helst ikke hatt en slik periode i det hele tatt, sier Johannessen.

Norge er et av de siste landene i Europa uten et digitalt nødnett.

Vil kunne si nei

Trond Giske sier til TU.no at han deler politiets ambisjon om full utbygging.

- Men vi vil ha formell og reell rettighet til å kunne si nei, dersom det for eksempel skulle bli store, uventede kostnadsoverskridelser, sier han.

Johannessen på sin side håper Giske vet at det nye nettet vil påføre blålysetatene ekstra driftskostnader - noe de også forventer å få dekket fullt ut. Bare for politiets del blir det snakk om rundt 300 millioner kroner i ekstra utgifter.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.