OLJE OG GASS

Vil ikke blande seg inn

Regjeringen tror Statoil vil forbedre situasjonen til oljearbeidere i Kasakhstan.

KRITISK: Statssekretær Per Rune Henriksen liker ikke alle forsinkelsene og kostnadssprekkene på sokkelen.
KRITISK: Statssekretær Per Rune Henriksen liker ikke alle forsinkelsene og kostnadssprekkene på sokkelen. Bilde: Ole Ketil Helgesen
22. mars 2012 - 10:12

Teknisk Ukeblad melder i dag at Statoil vil starte oljeproduksjon i Kasakhstan i samarbeid med det omstridte selskapet KazMunaiGas.

Human Rights Watch har dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene mot selskapets ansatte.

Kritikk fra Riksrevisjonen

Riksrevisjonen kritiserte i januar Statoils manglende innrapportering til departementet på flere områder knyttet til samfunnsansvar, blant annet menneskerettigheter land Statoil opererer i.

Derfor stiller Riksrevisjonen spørsmål ved om Statoils rapporteringsrutiner overfor departementet «gir departementet tilstrekkelig grunnlag for å vite om selskapet ivaretar regjeringens intensjoner om samfunnsansvar».

 – Skal fremme menneskerettigheter

Men Regjeringen frykter ikke at arbeidere på Abay-feltet i Kasakhstan skal bli dårlig behandlet hvis Statoil går inn i landet.

– Norske selskaper som tar med seg norske krav og norsk praksis til helse, miljø og sikkerhet og arbeidstakerrettigheter er et positivt bidrag for å fremme demokrati og menneskerettigheter. Det er for øvrig Statoils ledelse som er ansvarlig for selskapets investeringsbeslutninger. Staten har som eier forventninger om at Statoil skal være ledende innen sin bransje, også i sin utenlandsvirksomhet, når det gjelder hensyntaken til samfunnsansvar, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet, Per Rune Henriksen.

– Er i dialog

Han forteller at Norge jobber aktivt for å påvirke situasjonen til i Kasakhstan.

– Norge har over flere år hatt en energidialog med Kazaksthan som er et prioritert område for internasjonalisering av norsk olje- og gassindustri. Vi er opptatt av å fremme demokrati og menneskerettigheter også i Sentral-Asia. Dette gjøres gjennom ulike aktiviteter på myndighetsnivå.

Les også: Statoil bekrefter Irak-uttrekking

Her er Statoils nye superrigg

Stoltenberg: – Jeg vet ikke hva vi skal leve av etter oljen 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.