BYGG

Vil ha påbud om sprinkleranlegg

Stein Jarle Olsen
15. des. 2008 - 14:18

Denne helgen brant 11 mennesker inne. De kunne vært reddet ut i live.

Seks mennesker døde i en brann i Urtegata i Oslo og fire i en boligbrann i Herøy kommune. Ett liv gikk også tapt i en brann i Mehamn i Finnmark.

Brannfeller

Slike gamle bygårder som den brannherjede i Oslo, kan ofte være brannfeller, siden brannsikringstiltakene mellom leilighetene ofte er mangelfulle.

Blant annet har disse byggene treverk mellom etasjene, gamle, utette dører og manglende rømningsveier.

God effekt

Harald Landrø er professor II i bygningsmessig brannvern ved NTNU, daglig leder av Tresenteret i Trondheim og leder av RIFs fagutvalg for brannsikkerhet. Han mener det enkle ofte er det beste.

– Røykvarsler er jo en billig livsforsikring, og et veldig enkelt og kostnadseffektivt tiltak. Folk må være bevisste på å ha røykvarslere, og på at de fungerer – blant annet at batteriet ikke er flatt.

Vann best

Sprinkleranlegg er imidlertid det mest effektive tiltaket.

– Ja, det beste man kan gjøre, er jo å få ettermontert tilfredsstillende sprinkleranlegg. USA var tidlig ute med boligsprinkler, og det har hatt stor brannsikringseffekt, sier Landrø.

Antall branner går imidlertid opp – statistikk viser at det var 31 prosent flere branner i årets tre første kvartaler enn på samme tid i fjor.

Estetisk vanskelig

I en brosjyre fra Opplysningsrådet for sprinkleranlegg hevdes det at hele 97 % av alle branner i bygg med sprinkleranlegg, slokkes eller kontrolleres. Det er heller ikke registrert omkomne i sprinklede bygg i Norge.

En innvending mot sprinkler kan imidlertid være det estetiske.

– Sprinkleranlegg kommer nok mer og mer, men noe av problemet er jo at det kan være vanskelig å bevare stilen i slike gamle bygårder. Nye bygg er enklere, mens det kan være vanskelig å få montert det i mer tradisjonsrike boliger og bygårder, sier Landrø.

Les også:

Overpriset

Han forteller at man i enkelte bygg har sett eksempler på sprinkleranlegg ned mot 100 kroner kvadratmeteren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Normalt sett ligger kostnaden mellom 200 og 300 per kvadratmeter, men Landrø sier at mange leverandører i dag tar over 400 kroner per kvadrat for sprinkleranlegg, og priser boligsprinkler på lik linje med sprinkleranlegg for næringsbygg.

– Vi arbeider også for å få forsikringsselskapene til å gi tilfredsstillende kreditt for dette. Vi har en konstruktiv dialog med dem, men føler behov for mer engasjement i tekniske diskusjoner. Kanskje kan det ha noe å gjøre med at forsikringsselskapene i dag er dominert av økonomer, og ikke ingeniører.

På gjerdet

Fagdirektør Odd A. Rød i Gjensidige sier til TU.no at forsikringsbransjen frem til nå har sittet litt på gjerdet når det gjelder sprinkleranlegg i boliger.

– I dag har vi derfor ingen faste rabattsatser, siden det finnes så få villaer med eget sprinkleranlegg. Der man bygger ut for eksempel eldreleiligheter med faste sprinkleranlegg, tar man jo selvfølgelig det med i regnestykket når man beregner totalrisikoen og –premien, sier han.

Vanntåke

Rød sier at Gjensidige ønsker såkalte vanntåkeanlegg mer enn de ønsker sprinkler.

– Man må være klar over at kostnaden ved vanntåkeanlegg ikke kan sees opp mot de kronene man eventuelt ville få i rabatt. Skulle vi gitt 10 % rabatt på en villaforsikring, ville det tilsvart 400 kroner, mens et vanntåkeanlegg ville kostet titusenvis. Det er en liten håndsrekning, men man kan ikke regne premieavslaget som tilbakebetaling, sier han.

Inn i loven

Rød og Gjensidige mener den nye plan- og bygningsloven, som behandles i disse dager, bør inneholde et påbud om sprinkleranlegg i nye boliger.

– Kommer det ikke, er jeg redd Ola Nordmann ikke frykter brann nok. Vi måtte jo ha en lov for å få folk til å kjøpe røykvarsler til 100 kroner, og jeg tviler derfor sterkt på at folk vil bruke titusenvis på sprinkleranlegg eller vanntåke. Den eneste muligheten er nok å få dette regulert ved lov, sier han.

Enige

Og Gjensidige er ikke alene om å ønske sprinklerpåbud.

– Vi er helt på linje med Gjensidige her, og synes denne typen bygårder med så stor risiko burde hatt faste sprinkleranlegg. Vi er helt overbeviste om at dette er den beste måten å sikre både boliger og menneskeliv på, men det er viktig at godkjente kontrollfirmaer utfører kvalifiserte kontroller, vedlikehold og service på slike anlegg, sier Per Vetaas i TryggVesta.

Vetaas sier at selskapet allerede praktiserer rabatt for sprinkleranlegg.

– Sprinkleranlegg gir våre kunder betydelige prisreduksjoner på forsikring sammenliknet med usprinklede bygårder. All risikovurdering vi gjør, tilgodeser de som har det høyeste sikkerhetsnivået, og i mange tilfeller vil rabatten være vesentlig, sier han.

Storebrand er også enig.

– Vi synes det er positivt at forskrifter for brannsikkerhet tas opp til vurdering, og da særlig sprinkleranlegg. Vi stiller oss positive til sprinkelanlegg i både private boliger og næringsbygg, skriver informasjonssjef Hanne Gudding i en e-post til Teknisk Ukeblad.



Innsikt: Effektiv brannslokking med vanntåke

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.