OLJE OG GASS

Vil ha Norge med i OPEC

BLIR SITTENDE: Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland fra SV forsikrer at partiet blir sittende i regjering til tross for nok en utsettelse på Kårstø. ¿ Det er en ønsketenkning av Solvik-Olsen å tro noe annet, sier han.
BLIR SITTENDE: Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland fra SV forsikrer at partiet blir sittende i regjering til tross for nok en utsettelse på Kårstø. ¿ Det er en ønsketenkning av Solvik-Olsen å tro noe annet, sier han.Bilde: SV

Langeland mener et norsk OPEC-medlemskap vil bidra til å holde oljeprisen høy, noe som i sin tur vil gi mer fornybar energi.

Pressmiddel

– Vedvarende høy oljepris vil fungere som pressmiddel for energieffektivisering, teknologiutvikling og satsing på alternative energikilder som vindkraft og bioenergi, sier han til Stavanger Aftenblad.

Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) består av Algerie, Angola, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Venezuela.

"If you can't beat them, join them". Det kan sies å være en treffende beskrivelse av forslaget.

Skepsis

– Et norsk medlemskap vil kunne sette Norge i bedre inngrep og dialog med disse landene. Sånn kan Norge rett og slett bli nettoeksportør av menneskerettigheter, sier Langeland.

Ragnar Tveterås, professor i industriell økonomi ved Universitetet i Stavanger, er ikke enig.

– For å få opp oljeprisen må totalproduksjonen kuttes. OPEC-landene er interessert i høye inntekter. Det blir sannsynligvis Norge, som snill gutt i klassen, som må kutte produksjonen sin, sier Tveterås.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.